MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

PROF. DR. SELVİ, ÇEVREYE EN AZ ZARARI NÜKLEER ENERJİ TESİSLERİNİN VERDİĞİNİ SÖYLEDİ (CUMHURİYET)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

Fosil yakıtlardan ucuz'

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Nükleer Fizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saim Selvi , Avrupa Komisyonu'nun, nükleer enerjiyle üretilen elektriğin fosil yakıtlarla üretilenden daha ucuz olduğunu açıkladığına dikkat çekerek ''Kalkınmak zorunda olduğumuzdan her yıl artan miktarda enerji ham maddesi ithal etmek zorunda kalacağız. Bir çözüm yolu bulunmazsa, enerji üretimimizi hidroelektrik dışında, doğalgaz ve kömürle karşılamaya devam edeceğiz'' dedi.

Prof. Dr. Selvi, Türkiye'nin toplam ekonomik hidrolik potansiyelinin, elektrik ihtiyacının ancak yüzde 29'unu karşılayabileceğini, 140 jeotermal alandan sadece üçünün toplam 200 megavat enerji üretebilecek durumda olduğunu söyledi. Enerji ihtiyacının yerli üretimle karşılanma oranının 1996 yılında yüzde 39.5, 2000 yılında yüzde 34.2 olduğunu anlatan Selvi, ''Bu oranın 2010 yılında yüzde 27.6 ve 2020 yılında da yüzde 26.3 olması bekleniyor'' dedi. Selvi, yapılan planlamaya göre yüzde 28'lik enerji açığının yüzde 9'un 2020 yılına kadar kurulacak nükleer santrallarla sağlanacağını söyledi. 2010 yılında 1997'deki elektrik üretiminin 3 katına çıkılmak zorunda olduğunu dile getiren Selvi, 8 milyar tonluk linyit rezervinin ısı kalorisinin düşük, üretim maliyetinin yüksek olduğunu, ayrıca BM'nin bu rezervin belli bir değerinden fazlasının kullanılmasına çevre kirliliği ve sera etkisi nedeniyle izin vermeyeceğini kaydetti. Güneş, rüzgâr ve jeotermal gibi kanaklardan elde edilebilecek enerjinin hiçbir ülkede toplam ihtiyacın yüzde 5'ten fazlasını karşılamaya yetmediğini söyleyen Selvi, ''Bu kaynaklar uzun sürede enerjinin yüzde 10'unu sağlamayacak gibi görünüyor'' dedi.

'NÜKLEER GÜVENLİ'

Prof. Selvi, OECD ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın, nükleer enerji hızla yaygınlaşmazsa, dünyanın giderek artan enerji ihtiyacının temiz olarak karşılanamayacağına ve nükleer enerjinin gerekliliğine karar verdiğini anımsattı. Bir rüzgâr santralının ömrünün 20 yıl olduğunu ifade eden Selvi, 1000 megavatlık bir güneş santralının maliyetinin de aynı güçteki nükleer reaktörden 2 kat fazlaya çıktığını belirtti. Selvi, nükleer enerjiden elektrik üreten tesislerin, çok büyük kazalara bile dayanabilen en güvenilir kaynaklar haline geldiğini, çevreye en az zararı verdiğini söyledi. Selvi, ''Dünyada 40 yıl boyunca enerji üretiminde kullanılan 442 reaktörden üçünde, eski teknolojiyle kurulduğundan, ciddi kaza oldu. 31 ülkede 442 reaktör enerji üretiyor, 15 ülkede de 48 reaktör kurulma aşamasında'' dedi.

'FOSİL YAKIT ÇEVREYE ZARARLI '

Selvi, uranyum yerine fosil yakıtların enerji üretiminde kullanılması halinde bir yılda 2.3 trilyon ton karbondioksit, 42 milyon ton kükürt dioksit, 9 milyon ton azot oksit, 1.2 milyar ton karbon ve 210 milyon ton külün atmosfere karışacağına dikkat çekti. Selvi sözlerini şöyle sürdürdü: ''Kyoto Protokolü'ne göre ülkelerin, karbondioksit yayılımını, 2008-2012 yılları arasında 1990 yılı değerinin yüzde 5.2'sinin altına indirmesi gerekiyor. Yani, daha fazla fosil yakıtından enerji üretmemiz de bu şekilde mümkün olamayacak. Ayrıca karbondioksit yayılımı vergisi de gündemde.''

Prof. Saim Selvi, 1000 megavatlık güç üretmek için, 2 milyon 600 bin ton kömürün veya 2 milyon ton petrolün ya da 30 ton uranyumun kullanılması gerektiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre fosil yakıtların her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin ölümüne yol açtığını dile getiren Selvi, ''Nükleer santralların işletilmesiyle deniz, göl ve nehirlerin kirlenmediği birçok araştırmayla doğrulandı." dedi.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 2344


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.