MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

UZUN VADELİ KONTRATLARLA ENERJİ ÜRETİM DÖNEMİ SONA ERMİŞTİR (HÜRSES)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

Enerji Piyasa Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkam Yusuf Günay, "Yanlış hesaplar yapmak suretiyle ülkeyi halen tartıştığımız ve İçinden çıkamadığımız uzun vadeli kontratlarla enerji üretim dönemi sona ermiştir" dedi.

Enerji Piyasa Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Gü­nay, '"Yanlış hesaplar yapmak sureliyle ülkeyi halen tartıştığımız içinden çıkamadığımız uzun vadeli kontratlarla enerji üretim donemi sona ermiştir.' dedi. Bilgin Enerji Holding AŞ tarafından Balıkesir'in Bandırma İlçesinde yaptırılan rüzgar enerjisi santralindc incelemelerde bulunan Günay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türki­ye'nin 216 milyar kilovatsaat hidrolik, 11 bin megavat linyit, 1500 megavat taş kömürü, 2 bin 500 megavat jeotermal ve 10 bin megavatlık rüzgar enerjisi potansiyeli olduğunu kaydetti. Günay, buna rağmen, Türkiye'nin ihtiyacı olan elektriğin yüzde 50'sinden fazlasını dı­şarıdan aklığını belirterek, 'Bunun al­tında kamunun hem üreten hem dağı­tan hem de ticaret yapan bir yapıya sa­hip olması yatmakladır. Devlet hem elektrik üretimini planlamış, tüketimi tahmin etmiş ve bu planların çoğu tut­mamış, ülke çok kısa sürede dogalgaz santrallerine mahkum edilmiştir" dedi. Yusuf Günay, EPDK olarak bundan böyle uzun vadeli yap-işlet-dcvret yön­temiyle elektrik üretilmesine müsaade etmeyeceklerini belirterek, şunları söyledi:

Türkive gerekiyorsa elektrik ithalatı yapabilir, gerekirse elektriksiz ka­labilir ama artık böyle bir donem sona etmiştir. Türkiye 2020 yılına kadar kendi elektriğini üretebilecek kaynaklara sahiptir. Bugün burada böyle bir ör­nekle karsı karşıyayız. Sadece piyasanın re­kabete açılması nedeniyle bütün riski ken­di üzerine alarak 42 milyon dolarlık yatı­rım yapan Bilgin Enerji Holding şimdi 100 bin nüfusa sahip Bandırmanın elekt­rik ihtiyacını karşıla­yacak duruma gelmiş­tir, işte işin sırrı burada devlet olarak hem kendimiz yapmaya kalkacağız hem de finansman yetersizliği nedeniy­le bunu yapmayacağız. Ancak, yanlış hesaplar yapmak suretiyle ülkeyi halen tartıştığımız ve içinden çıkamadığımız uzun vadeli kontratlarla enerji üretim dönemi sona ermiştir." Elektrikte dağıtım özelleştirmelerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Günay, söyle devam eni '"Ülkenin elektriğin­de dışa bağımlı olmasının ayıp bir şey değildir, sizin kendi kaynaklarınız varken dışarıya bağlı olmak gerçekten ayrı bir şeydir. Bizler çareyi bir an evvel serbest piyasa içinde aramalıyız. Piya­sa dışı arayışlar ülkemizi tekrar dışa bağımlı hale getirir. Tekrar uzun dö­nemli kontratlarla elektrik alma süreci­ni doğurur. Tekrar bu ülkenin kaynak­lan boşa akar kömürümüz toprağın altında kalır, rüzgarımız da boşa eser.

Bunun için yapılması gere­ken şey güçlü bir şekilde serbest piyasanın arkasın­da durduğumuzu göster­memiz gerekir. Bunun için yasal mevzuat her şeyiyle hazır hükümet progamı, acil eylem programı, AB sürecindeki ulusal progra­mıma hepsi bunları öngörmektedir. Yapılacak şey elektrikte dağıtım özlleştirmelerini yapmak­tır."' Günay, ''son günlerde müteşebbislerin lisans almalarına rağ­men yatırım yapmadıkları" yönündeki sorulana karşı karşıya kaldıklarına da değinerek, ''Ben bu söylemleri maksatlı buluyorum. Ne olursa olsun yatırımcıların neden yatırım yapmadıkları­nın iyi analiz edilmesi gerekir. Birileri kapıda her turlu riski devlete ait olmak üzere elektrik üretmek için tekliyorsa bunlar avucunu yalayacaklardır" görü­şünü dile gelirdi.

Bilgin Enerji Holding AŞ. Yöne­tim Kurulu Başkanı Vehbi Bilgin de rüzgar santralinin 42 milyon dolara mal olduğunu belirterek, santralin ku­ruluş aşamasında projenin yüzde 30' u için Dünya Bankası ve Avrupa Kal­kınma Bankası'ndan kredi kullandıklarını bildirdi. Projenin kendim 5 yılda amorti edeceğini kaydeden Bilgin, rüzgar santralinin 20 regülatörden oluştu­ğunu, şu anda 20 regülatörden 9'unun ticari işletmeye alındığını, kalan 11 re­gülatörün ise 15 Mayıs 2O06 tarihin­den İtibaren devreye gireceğini söyledi. Bilgin. 20 regülatörün yılda toplam 120 bin kilovatsaat enerji üreteceğini kay­dederek, üretilen enerjinin Bandır-ma'da bulunan konutların tüm enerji ihtiyacını karşılayacak kapasitede oldu­ğunu açıkladı. Şirket olarak ülkenin 5 değişik yerinde rüzgardan elektrik enerjisi üretilmesi konusunda çalışma başlattıklarını anlatan Bilgin, lisansların alınmasıyla birlikte Balıkesir'in Su­surluk, Manisa'nın Soma ve İzmir'in Çeşme ilçelerinde de rüzgardan elekt­rik üreteceklerini belirtti Bilgin, Tür­kiye'nin elektrik ihtiyacının rüzgardan karşılanabileceği seklindeki açıklama­lara katılmadığına da değinerek, şunları kaydetti: 'Türkiye'de rantabl bir rüzgar santrali kurulabilmesi için ka­pasitesinin yüzde 40'ın üzerine çıkması gerekiyor. Türkiye'de 8  ila 10 bin me­gavatlık bir rüzgar potansiyeli var. Bu­nun da üretim değeri 35 İla 40 milyar kilovatsaattir. Bugün Türkiye'nin tüketiminin 150 milyar kilovatsaat olduğu dikkate alınırsa bu rakamın ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğu görülecektir. Türkiye enerjisini mutlaka emre amadeliği yüksek su. kömür ve nükleer enerji gibi kaynaklardan sağlamalıdır.'' (HÜRSES, 02.05.2006)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 831


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.