MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

PETRO-DOLARLAR (VATAN)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

Petrol fiyatlarının geçtiğimiz yıllarda gösterdiği artış eğilimi, petrol ihraç eden ülkelerin 2005 yılında elde ettikleri gelirlerin tutarının 300-400 milyon dolardan, 800 milyon dolara fırlamasına neden oldu. Süreç hâlâ devam ediyor. IMF, bu yılki Dünya Ekonomik Durumu'na ilişkin raporunun bir bölümünü bu konuya ayırıp, irdelemiş. Bulgularından birincisi, son dönemdeki petrol fiyat artışlarının dünya milli gelirine, özel fon akımlarına ve finans piyasalarının büyüklüğüne etkisinin, 1973-1981 yıllarındaki etkilerden daha az olduğu noktasında toplanıyor.

2002-2005 dönemi etki azaldı

Örneğin, 1973-1981 yıllan arasında özel sermaye akımlarının yüzde 78.6'sı petrodolar gelirlerinden kaynaklanırken, bu oran 2002-2005 yıllan arasında yüzde 37.3'e düşmüş. Petrodolar gelirleri, 1973-1981 yıllarında dünya borsalarında işlem gören hisse senetlerinin piyasa değerlerinin yüzde 7.6'sı oranındayken, bu son dönemde yüzde 1.6'ya gerilemiş.Petrol fiyat artışlarının enflasyon oranı üzerindeki etkisinin zayıflığı ise açıkça gözleniyor. Burada merkez bankalarının hakkını yemeyelim. Fiyat istikrarına önem vermeleri, bu konuda kamuoyunu ve piyasaları ikna etmeleri dünyayı yeni bir enflasyon dalgasından korudu. Bizde de aynı gelişmeler oldu.

IMF'nin araştırmasının diğer bir ilginç noktasını da, petrodolarların kullanım yerleri ve yönü oluşturuyor. Petrol ihraç eden ülkeler elde ettikleri gelirleri ya ithalatlarını artırarak ya da yatırım yaparak kullanıyorlar.Son dönemde, ithal eğilimlerindeki artışlar, geçmişe göre yan yarıya azalmış. Daha az ithalat yapıyorlar. OPEC'e dahil ülkeler 1978-1981 yıllarında kazandıklar 1 petrodoların yüzde 42'sini ithal girdilerine sarfederlerken, şimdi sadece yüzde 24'ü ile yabancı malı satın alıyorlar.

Değişen yatırım seçenekleri

Öte yandan, yatırım araçları ve kurumlarındaki değişim de belirgin. 70'li yıllarda paralarını uluslararası bankalara yatırırlardı. Dağılım bu bankalar aracılığı ile yapılırdı. Şimdi ise geçmişe kıyasla, çeşitlenen piyasa araçlarına yöneliyorlar. Genelde, Londra'daki kurumlar ve hedge fonlar aracılığı ile dünyanın çeşitli yerlerindeki gayrimenkullere, hisse senetlerine ve tahvillere yatırım yapıyorlar. ABD'nin cari işlemler açığı da onlara kolaylık sağlıyor.Bizim bu noktada avantajlı yönlerimiz var. Eskiden uluslararası bankaların peşinden koşar, kredi isterdik. Şimdi bu fonlar daha kazançlı ve riski az yerlere piyasa sistemi ile dağılıyor. Getiri oranınız yüksekse, makro ekonomik riskleri azalttığınız ölçüde fonları size yöneliyor. AB ilişkisi ve nispeten düzelmiş makro dengemiz bu fonları çekmemize yardıma olacağı kuşkusuz.

Sağladığımız getiri de fena değil.

Ancak enerji faturamızın 2005 yılında 23 milyar dolar, bu yıl ise 30 milyar dolar civarında olacağını dikkate alırsak, çabalarımızı bu ülkelere mal satmak üzerine yoğunlaştırmamızın gereği ortaya çıkmaktadır. OPEC ülkelerine yaptığımız ihracat 2005 yılında sadece 8 milyar dolardır. Dolayısıyla, borçtan ziyade dış ticarete ağırlık vererek ve ona uygun politikalar geliştirerek, petrodolarlardan yararlanmak bizim için en iyi strateji olacaktır.

(VATAN, 02.05.2006)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 668


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.