MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ TEKELLERİ GAFİL AVLANDI (GÜNLÜK EVRENSEL)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

Bolivya hükümetinin petrol ve doğalgaz kaynaklarını millileştirme kararı alması, uluslararası tekelleri ve sektörde payı olan devletleri gafil avladı. Devlet Başkanı Evo Morales'in 1 Mayıs günü açıkladığı kararın ardından küresel mali piyasalar dalgalanırken, ham petroldeki fiyat artışı devam etti. Petrolün varil fiyatı 74 doları buldu.

Geçtiğimiz aralık ayında yüzde 54 oyla seçilen Morales, uluslararası tekellerin, üretimi kamuya devretmesi için 6 ay süre tanımış ve karara uymayan şirketlerin kovulacağım açıklamıştı. Bu a-çıklamanın ardından, ülkedeki 56 petrol ve doğalgaz rezervi, askerlerin kontrolüne geçti.

Piyango bitti!

Önümüzdeki günlerde bu rezervler, kamuya ait YPFB şirketinin denetimine geçecek ve YPFB, çoğunluk hisselerine sahip olacak. Yabancı şirketler ise, yeni şartlarla rezervlerde pay sahibi olmaya devam edebilecekler. Nitekim Bolivya Devlet Başkanı Yardımcısı Alvaro Garda Linera, "Uluslararası şirketler para kazanmaya devam edecek, ama kârları normal düzeye inmiş olacak. Daha önce, Bolivya'da faaliyet yürütmek, aşırı kâr nedeniyle piyango gibiydi" dedi.

Karara tepki gösteren Avrupa Komisyonu, "endişeli olduğunu" açıkladı. Komisyon sözcüsü, "Bu karar alınmadan önce tartışma ve danışma süreci yaşanmasını umardık" diye konuştu.

Benzer bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Eric Watnik, "Kararın Bolivya ekonomisi, özel sermaye yatırımları ve yürürlükteki sözleşmeler üzerindeki etkisinden kaygılıyız" açıklamasını yaptı.

Tekeller öfkeli

Bolivya hükümetinin aldığı tarihi kararın ardından, ülkede enerji yatırımları bulunan İngiliz tekeli BG'nin hisseleri düştü. Bolivya'daki en büyük yabancı enerji tekeli olan İspanyol Repsol da, piyasa bedelinin yüzde 3'ünü bir günde kaybetti. Ancak İngiliz BP ve Fransız Total'in hisselerinde kayda değer bir etki görülmedi.

The Guardian gazetesine konuşan bir petrol analisti, BP ve BG'nin "öfke i-çinde" olduklarını, ancak hükümeti durduracak güce sahip olmadıklarını bildirdi. Adı açıklanmayan analist, bu şirketlerin gerekirse hükümete dava açabileceklerini belirtti ve "Karar, özellikle Bolivya'daki hidrokarbon rezervlerinin yüzde 18'ini elinde bulunduran Repsol için çok ciddi oldu. Petrol şirketleri; Bolivya'dan Rusya'ya kadar hükümetlerin petrol ve doğalgazı tekrar devlet kontrolüne almasından endişeli" değerlendirmesini yaptı.

Sektör analisti Nicolas Sarkis de, "Sektörde, Venezüella ve Brezilya ile başlayan milliyetçi hareket, Meksika'ya sıçrayabilir. Şirketlerin serbest faaliyet yürütebilecekleri ülke sayısı giderek azalıyor" dedi.

Tarihi bir süreç

Petrostrategies dergisinden Pierre Terzian ise, petrol fiyatlarının 70 doları geçtiği mevcut şartlarda, Bolivya'nın aldığı kararın mantıklı olduğunu vurguladı. Fiyat arttıkça, üretici ülkelerin, bütün kârı şirketlere bırakmamak için vergi artırımına gittiğini hatırlatan Terzian, "Ancak bu politika, tarihte ilk kez  dünyanın yeni yatırım kapasitelerini artırmaya büyük ihtiyaç duyduğu bir dönemde uygulanıyor" dedi. Terzian, 1970'Ierde Irak ve Cezayir'de olduğu gibi, büyük şirketlerin Bolivya'da da yeni duruma uyum sağlayacaklarım kaydetti.

Repsol'ün çıkarlarının tehlikeye girmesinin ardından İspanya hükümeti de sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı, "derin endişe" duyduklarını ve kararın ikili ilişkilere etki yapacağını bildirdi. Repsol Yönetim Kurulu Başkanı Anto-nio Brufau da, "Bu, Bolivya'da faaliyet yürüten uluslararası şirketlere karşı a-daletsiz bir tedbir" diye konuştu.

Millileştirme karan, Brezilya-Boliv ya ilişkilerini de etkileyecek. Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın, diğer Latin Amerika liderleriyle görüşeceği a-çıklandı. Görüşmeler bugün, Bolivya, Brezilya, Arjantin ve Venezüella arasında yapılacak. Brezilya ve Arjantin, Bolivya gazının en büyük iki müşterisi ko numunda. Brezilya tekeli Petrobras da, Bolivya doğalgazında en çok yatırımı bulunan yabancı şirket. (GÜNLÜK EVRENSEL, 04.05.2006)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EPDK`DAN ENERJİ ŞİRKETLERİNE FAİZSİZ ÖDEME KIYAĞI! DESTEK DEPREMZEDEYE DEĞİL, ENERJİ ŞİRKETLERİNE (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 565


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.