MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

RUSYA'YLA İŞBİRLİĞİ SÜRMELİ (CUMHURİYET)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

*G8'in Rusya'yla ilişkisinin devam etmeye değip değmeyeceğinin tartışıldığı bugün bu ülkeyle nükleer silahsızlanma konusunda işbirliğinin unutulmaması gerekir. G8'lerin yapması gereken şey, Moskova'yla yürütülen bu ortaklığın başka alanlarda da geçerli olup olamayacağını düşünmek.

ROSE GOTTEMOELLER

Dünya kamuoyu nisan ayında haklı olarak Çernobil'de yaşanan facianın 20'nci yıldönümüne kilitlendi. 1986'dan beri dünyanın bu coğrafyasında nükleer enerji üretenler bu facianın sonuçlarıyla uğraşıyorlar. Birçok cesur kadın ve adam bunu yaparken hayatlarını kaybettiler. Nisan ayı başka bir şeyin de 10'uncu yılına denk geliyordu. G7'lerin silah amaçlı kullanılabilecek nükleer malzemenin güvenliğini konuşmak için Moskova'da buluşmalarının

10'uncu yılını...

O dönemde bugün G8 olarak anılan G7'lere Rusya tam olarak dahil değildi. Ama varsıl ülkelerin liderleri Boris Yeltsin 'in de bir G7 doruğuna ev sahipliği yapmasını istediler. 1996 onun için çok önemli bir seçim yılıydı ve G7 liderleri onun bu seçimden zaferle çıkmasını istiyordu. Tabii liderlerin başka kaygıları da vardı. Bu kaygıların başında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde Rusya'daki nükleer santraldan malzemelerin çalınması olasılığı geliyordu. Ekonomi kötü durumdaydı. Reaktörlerde elektrik sıkça kesiliyordu. Bu şartlar altında Yeltsin ve G7 liderleri silah yapımında kullanılabilecek malzemenin güvenli bir ortamda korunmasının hayati bir öncelik olduğu kararına vardılar. Kısa bir süre sonra da Rusya varsıl ülkeler kulübünün üyesi oldu. Bu yıl G8 doruğu için sıra yine Rusya'da. Temmuz ayında St. Petersburg'da buluşacak liderler. Ama maalesef G8'in diğer üyeleri ve Rusya birbirlerini hayal kırıklığına uğrattılar. Rusya, kulübün asıl üyesi gibi görülmemekten şikâyetçi. Diğer ülkeler ise Rusya'nın kulübün standartlarına ulaşamadığından -özellikle de ekonomik ve demokratik reform konusunda-.

Şikâyetler haklı

İki tarafın şikâyetlerinin de doğru payı var. Ancak önemli olan St. Petersburg Doruğu'nun ve Rusya'nın G8 başkanlığının şu anda başarılı olabilecek gibi görünmemesi. Bu nedenle geriye dönüp 1996'ya bakmak ve nükleer konusundaki işbirliğine göz atmak gerekli.

Doğruyu söylemek gerekirse 1996'da Moskova'da yapılan nükleer doruğu biraz ''işe yaramayan bir toplantı'' ydı işin özünde. Toplantı sonrasında uzunca bir bildiri yayımlanıp Nükleer Silahsızlanma Anlaşması'na bağlı kalma konusundaki kararlılık yinelendi. Zenginleştirilmiş uranyumun silah yapımında kullanılmaması gibi anlaşmada yer alan maddelerin uygulanması gerekliliği tekrarlandı. Ancak yeni olan hiçbir şey, bir öneri, bir program yoktu metinde... Daha da önemlisi bu konudaki işbirliği için kimse yeni bir para akışı sözü vermedi bu toplantıda.. ki bu, bu tür dorukların başarısı için hayati önem taşır. Bu doruğun sonucunda sadece G8 içindeki silahsızlanma karşıtı tehditlere daha çok odaklanmaya başlanıldı.

2002 yılında Kanada'da, Kananaskis'teki G8 Doruğu'nda ise yeni bir ortaklık kuruldu: Kitle İmha Silahı ve Malzemesinin Yaygınlaşmasına Karşı Küresel Ortaklık. İşte bu başarılı bir toplantıydı. 10 yıllık süre zarfında 20 milyar dolarlık -10'u ABD'den, geri kalan 10'u diğer üyelerden- fon ayrıldı. Bu ortaklık G8 yönetimi altında nükleer ve diğer silahsızlanma konularında güvenlik için uluslararası ülkelerden oluşan bir takımın Rusya'da uyguladığı bir program haline dönüştü. Şimdi Ukrayna'da uygulanıyor. Rusya bu işe kendi payına düşen 2 milyar doları ayırdı ve bazı denizaltıların parçalanıp yok edilmesi gibi projelerde öncü rol oynadı. 1996 Moskova Doruğu ABD-Rusya ikili ilişkilerini canlandırdı. Bu, yıllarca düşman olarak var olmuş iki nükleer güç için çok büyük bir gelişmeydi. Ruslar o yıla kadar nükleer silah konusunda bir sorunları olduğunu kabul etmeye yanaşmıyordu. Ancak o toplantıda Yeltsin, sonuçta Rusya'da nükleer alanında güvenlik sorunları olduğunu ve durumun nükleer terorizmi körükleyebileceği gerçeğini kabul etti.

İşbirliği hız kazandı

1998'de Moskova ve Washington, nükleer silah malzemesi koruma programlarını iyileştirmeyi öngören bir anlaşma imzaladı. Birkaç yıl sonra savaş başlıklarını koruma altına alma konusunda işbirliğine gidildi. 2005 yılında ABD Başkanı George Bush ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin programları hızlandırarak 2012 yerine 2008 yılında sonuçlandırma kararı aldılar.

1996'daki Moskova Doruğu'nda bir zafer elde edilmedi gibi görünse de G8 ülkelerinin bakış açılarında değişikliğe neden oldu bu toplantı. Nükleer silahlanmaya karşı ortak hareket etme mantığına geldiler. En önemlisi de Rusya Federasyonu bu mantığa geldi.

G8'in Rusya'yla ilişkisinin devam etmeye değip değmeyeceğinin tartışıldığı bugünlerde, yukarıda da belirli ölçüde bahsettiğim silahsızlanma alanındaki işbirliğinin anımsanması şarttır. Kimyasal silahların imha edilmesinden nükleer malzemenin korunmasına kadar birçok alanda G8 ortaklarının önemli başarı kazandığı kesin. En önemlisi Rusya bu alanlarda ''ortak'' rolünü oynamakta istekli oldu. Bu işe para yatırdı ve projelerin amacına ulaşmasında üzerine düşeni yaptı. Silahsızlanma alanında yeterli ve pragmatik bir ortak olduğunu kanıtladı. Şimdi G8 ülkelerinin yapması gereken tek şey, Moskova'yla yürütülen bu ortaklığın başka alanlarda da geçerli olup olamayacağını düşünmek.

(St. Petersburg Times, Rusya, 2 Mayıs)

 Moskova'daki Carnegie Merkezi'nin direktörü



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

MUTLU BAYRAMLAR

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 722


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.