MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK ÜRETİMİ NİSANDA YÜZDE 8.9 AZALDI (EKONOMİ)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

Türkiye'nin elektrik üretimi nisanda bir önceki aya göre yüzde  8.9 oranında gerileyerek 13 milyar 287 milyon, tüketim ise yüzde 8.8 oranında gerileyerek 13 milyar 168 milyon kilovatsaate düştü. Enerji Bakanlığı'ndan edindiği verilere göre, nisan ayında toplam elektrik enerjisi üretimi, bir önceki aya göre yüzde 8.9 oranında gerilerken, geçen yılın nisan ayına göre ise yüzde 5.1 oranında artarak 13 milyar 287 milyon kilovat oldu. Nisanda kayıp ve kaçak da dahil toplam yurtiçi elektrik enerjisi tüketimi ise bir önceki aya göre yüzde 8.8 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 oranında artarak 13 milyar 168 milyon kilovat olarak gerçekleşti. Buna göre bu yılın ilk dört aylık döneminde toplam elektrik enerjisi üretimi 55 milyar 819 milyon kilovata yükseldi. Yurt içi elektrik enerjisi tüketimi kayıp ve kaçak da dahil 55 milyar 251 milyon kilovat oldu. Türkiye'nin elektrik üretimi bu yıl ocakta 14.3 milyar, şubatta 13.6 milyar, martta ise 14.4 milyar kilovat olmuştu. Tüketim ise ocakta 14.1 milyar, şubatta 13.5 milyar, martta ise 14.3 milyar kilovata çıkmıştı. Nisan ayı itibariyle yurt içi elektrik enerjisi talebinin 12 aylık artış oranı yüzde 6.8, olarak hesaplandı. Nisan ayında çalışma günlerinde tüketilen elektrik enerjisinin, ay içinde tüketilen elektrik enerjisine oranı yüzde 68.3 olarak belirlendi. Bu oran, Kurban Bayramı nedeniyle 9 günlük tatilin bulunduğu ocak ayı hariç olmak üzere 2006 yılında ulaşılan en düşük düzeyi gösteriyor. Ancak geçen aylarda görülen elektrik enerjisine olan talebin hız kesmesine yönelik eğilimin nisan ayında da devam ettiği görülüyor. Nisan ayındaki tüketimin mart ayındaki tüketime göre azalma oranı 2004 yılında yüzde 6, 2005 yılında yüzde 6.6 olmuştu. Bu oran 2006 yılında ise yüzde 8.8 olarak gerçekleşti.

İHRACAT GERİLEDİ İTHALAT ARTTI

 Nisan ayında Gürcistan, Nahçıvan ve Irak'a elektrik enerjisi ihracatıyla Türkmenistan'dan elektrik enerjisi ithalatına devam edildi. Nisan ayında elektrik enerjisi ihracatı bir öneki aya göre yüzde 12.4 oranında geriledi. İthalatı ise bir önceki aya göre yüzde 24.2 oranında artış gösterdi. Nisan ayı verilerine göre toplam elektrik enerjisi ihracatı 167 milyon kilovatla toplam elektrik enerjisi üretiminin yüzde 1.4'ünü, 48 milyon kilovattık toplam elektrik enerjisi ithalatının ise yurt içi elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 0.3'ü düzeyinde olduğu belirlendi. Buna göre, sınır ötesi elektrik enerjisi ticareti, Türkiye elektrik enerjisi üretim-tüketim dengesinde yüzde 1.7lik bir yer tuttu.

 ÜRETİMİN YÜZDE 47.3'Ü KAMUDAN

Nisan ayında Türkiye'nin toplam elektrik enerjisi üretiminin yüzde 34.6'lık kısmı sözleşmesi bulunan üretim tesislerinden, yüzde 47.3'lük kısmı da kamu mülkiyetindeki üretim tesislerinden elde edildi. Buna göre, serbest piyasa koşullarında değerlendirilen elektrik enerjisi miktarı yüzde 18'e yükseldi. 2004-2006 yılları arasında, yılın ilk 4 ayındaki toplam elektrik enerjisi üretimleri kıyaslandığında, artan talebe bağlı olarak kamu tarafından işletilen santralların üretimlerinin arttığı belirlendi. Üretim lisansı bulunan tesisler ile otoprodüktör ve otoprodüktör grubu lisansı bulunan tesislerin toplam üretim düzeylerinde ise bu dönemde kurulu güç miktarında 1600 megavat artış olmasına rağmen önemli bir değişiklik olmadığı tespit edildi. Nisan ayında yüzde 52'lik kısmı ithal kaynaklardan sağlanan Türkiye elektrik üretiminin yüzde 69.9luk kısmı termik santrallarda gerçekleştirildi. Yılın ilk dört aylık döneminde elektrik enerjisi üretiminin yüzde 51.9'u ithal kaynaklarla yapıldı. Bu dönemde termik santralların payı ise yüzde 71.6 oldu. Özel sektör tarafından işletilen üretim tesislerinin nisan ayında üretime katkıları ise şöyle oldu: "Yap İslet modeli kapsamındaki santrallar yüzde 22.8; otoprodüktörler ve otoprodüktör grubu santralları yüzde 10.3; Yap İşlet Devret modeli kapsamındaki santrallar yüzde 9.5; üretim lisansı bulunan santrallar yüzde 7.7 ve İşletme Hakkı Devri modeli kapsamındaki santrallar yüzde 2.2 Nisan'da elektrik üretiminde birinci sırada yüzde 44.1'lik payla doğal gaz geldi. Doğal gazı; yüzde 29.9'luk payla hidrolik ve yüzde 16.7'lik payla linyit izledi. Söz konusu oranlar yılın ilk dört aylık döneminde ise doğalgazın payı yüzde 41.4, hidroliğin payı yüzde 28.3, linyitin payı ise yüzde 18.1 oldu. (EKONOMİ, 12.05.2006)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

Okunma Sayısı: 643


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.