MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

E-POSTA MI, EL BOMBASI MI? (CUMHURİYET-BİLİM TEKNİK)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

 
Cumhuriyet Gazetesi’nin Bilim Teknik ekinin 26 Mart 2005 tarihinde yayınlanan sayısında Tanol Türkoğlu tarafından kalem alınan “E-Posta mı, El Bombası mı?” başlıklı makalede, kullanıcıları e-posta kullanımında nelere dikkat etmesi gerektiği aktarıldı. Özellikle bilgisayar kullanımı konusunda deneyimsiz üyelerimizin okumasını önerdiğimiz makalenin tam metnine yazımın devamında ulaşabilirsiniz.
 

E-Posta mı, El Bombası mı?
Tanol Türkoğlu

Internetteki en yaygın hizmetlerin başında eposta geliyor. Hal böyle olunca eposta altyapısı kullanılarak gerçekleştirilen ya da gerçekleştirilmeye çalışılan pek çok olumsuz eylem de var. O nedenle eposta kullanıcılarının şu temel konulara dikkat etmesi gerekliliğini vurgulamak istiyorum.

1. Her e-postayı okumayın!

İlk etapta biraz rahatsız edici bir uyarı ama doğru. Sokakta hiç tanımadığınız ama sizinle konuşmak isteyen herkesle konuşuyor musunuz? E-posta sisteminde de benzer bir yol izlemelisiniz. Nereden geldiğini bilmediğiniz e-postalar için (hele bir de bunun içinde ek döküman varsa) meraklanmak yerine direkt silmek en güzel çözümdür.

Neden? Çünkü bu tür epostaların çoğu aslında birer saatli bombadır. İçindeki ek döküman da bilgisayarınıza bulaşmayı bekleyen virüs programları içerebilir.

2. Okuduğunuz her e-postaya inanmayın!

Hadi diyelim okudunuz; ya da tanıdığınız bir göndericiden gönderilmiş diye açtınız. Yine de her okuduğunuza inanmayın. Örneğin Nijerya'dan birisi size eposta göndermiş, diyor ki "Burada birisi vardı kimsesiz, öldü, hiç yakını yok, bankadan milyonlarca doları var, ancak yurtdışından birisi ben bu kişinin varisiyim derse o parayı alabilir. Hadi gel beraber bu mirasa konalım. Ben buradaki süreci halledeceğim, sen sadece varisi olduğunu iddia edeceksin!"

Hayat bu kadar kolay mı? Birisi sokakta size böyle bir şey önerse hemen kabul eder misiniz? O halde epostadan gelenleri de kabul etmeyin!

3. Gelen her e-postanın göndericisinin o kişi olduğunu sanmayın!

Mevcut eposta sistemlerindeki teknik özellikleri kullanan kimi uyanıklar şu tür virüsler geliştirdi. Virüs bilgisayarınıza bulaştığında, elektronik adres defterinizdeki tüm eposta adreslerine (yani sizin tanıdıklarınıza) sizden gidiyormuşcasına (yani gönderen sahasında sizin eposta adresiniz olacak şekilde) epostalar gönderebilmekte. Bunu yapmasının en temel sebebi; virüsü onların bilgisayarına da bulaştırmak.

O nedenle tanıdık dahi olsa birinden bir eposta geldiğinde, epostanın içeriğinin o kişi tarafından kaleme aldığını sanmayın hemen. Örneğin yabancı dil bilmediğini bildiğiniz bir dostunuz size ingilizce bir konu başlığı olan eposta göndermiş. Bu nasıl olabilir? Bu tür epostaları da okumadan silmeniz, bununla da kalmayıp, gönderici dostunuzu haricen uyarmanızda fayda var. Çünkü büyük bir olasılıkla o kişinin bilgisayarına virüs bulaşmıştır.

4. Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın!

Epostadan gelen bir mesaja istinaden kesinlikle ve kesinlikle hiçbir kişi ya da kuruluşla size özel kişisel bilgilerinizi (örneğin banka kredi kart numarası, şifre, müşteri numarası vb gibi) paylaşmayın.

Yeni tür epostalarda bu tür bilgiler, özel bir web sitesine giderek girmeniz için sizi yönlendirmekte. Örneğin çalıştığınız bir bankadan geliyor eposta güya. Ve sizden bir web sitesine gidip (adresini de vermiş) bu tür bilgilerinizi girerek, bazı bilgilerinizi güncellemenizi öneriyor. Bu tür tuzaklara düşmeyin. Hiçbir kuruluş kişişsel bilgilerinizi değiştirmeniz için sizinle bu yolla temas kurmaz. Kuruyorsa da o kuruluşla olan ilişkinizi yeniden değerlendirmenizde fayda var. Son zamanlarda banka ya da popüler alışveriş siteleri kullanılarak, kişilerden bu tür bilgileri talep ediliyor. Sistemdeki bir teknik çalışma ya da YTL geçişi gibi şeyler bahane edilerek.

Artık şunu bilmekte fayda var ki mevcut eposta sistemleri de muhabbet odalarına (chat) döndü. Nasıl ki oradaki kimlik bilgileri kişinin gerçek bilgilerini yansıtmayabiliyorsa (ör. erkek olan kendisini bayan adı ile tanıtabiliyor) eposta sistemlerinde de gönderici bilgisi tahrif edilebilmekte.

Elbette ki bu olumsuzluk, eposta sistemini kullanmaktan kaçınmalı mı sorusunu akla getirebilir. Ancak bu pek de doğru değil. Çünkü her sabah evden çıkarken aldığımız riskleri bir düşünelim: Kafamıza bir şey düşebilir, bindiğimiz araç kaza yapabilir, kapkaççı çantamızı çalabilir, yankesici cüzdanımızı çalabilir, tinerci bıçaklayabilir, yasadışı bir gösterinin ortasına düşebiliriz vb. Ama tüm bu riskleri alıp her sabah güne merhaba diyoruz. Çünkü buna gereksinimimiz var.

Internete de, epostaya da bu anlamda gereksinimimiz var. Sorun sadece her bir bireyin bunu ne zaman kavrayacağı ile ilgili.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 1454


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.