 |
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 38. Dönem Yönetim Kurulu, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik'in, personel yetersizliği nedeniyle TEDAŞ'a 4000 sözleşmeli işçi alınacağını açıklaması üzerine, 13 Temmuz 2004 tarihinde, bir basın açıklaması yaptı.
Kapitalist küreselleşmeye entegrasyon adı altında özelleştirme kapsamına alınan enerji sektöründe TEDAŞ da payını aldı. 21 bölgede özelleştirme kapsamına alınan TEDAŞ çalışanlarının IMF direktifleri doğrultusunda emekli olmaları için, emekli ikramiyeleri % 30 arttırılarak, kurumun son kuşak mühendis, teknisyen ve işçilerinin tasfiyesi daha önceden başlatılmıştı.
Ancak çeşitli birimlerde-örneğin TEDAŞ Genel Müdürlüğü ve İzmir Elektrik Dağıtım Müessese Müdürlüğü'nde- bu karardan yararlanmak için öyle çok başvuru yapıldı ki, aslında bu başvuruların yoğunluğu kurum personelinin ne kadar huzursuz ve mutsuz olduğunun da bir göstergesi oldu.
Şimdi de personel yetersizliği nedeniyle TEDAŞ'a 4000 sözleşmeli işçi alınacağı belirtiliyor. TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, 11 Temmuz'da Bursa Elektrik Dağıtım Müessesesi Uludağ Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl ülke genelinde yüzde 25 olan kaçak elektrik kullanımını, 2004 yılında yüzde 19'a düşürdüklerini belirterek şu açıklamayı yaptı: "Özelleştirme kapsamında personelimizin yüzde 30'u emekli oldu. Yaklaşık 6 bin personelimiz emekli oldu. Özellikle kaçak ve arıza kontrolü ile tahsilat konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bankalar tahsilat için pek sıcak bakmıyorlar. Biz de kendi elemanlarımız ve PTT tahsilat bürolarını kullanıyoruz. Fakat eksikliklerimiz var. Bu sebeple bu yıl içinde 4 bin sözleşmeli işçi alacağız ve bunların 1000 tanesi sadece kaçak kontrol elemanı olacak."
TEDAŞ'ın, piyasacı mantıkla kâr ve rant hesapları yapanlar lehine tasfiyesi için artık son perde oynanmaktadır. Zaten TEDAŞ birimlerinde elektrik dağıtım işletmesi işleri uzun süredir yetersiz sayıda personel ile yürütülmeye çalışılmaktaydı. Kaçak elektrik kullanımı ve iletim hatlarında elektrik kaybının meydana gelmesinin en önemli nedenlerinden biri de personel yetersizliği ve bakım işleri için TEDAŞ'a yeterli ödenek ayrılmamasıydı. Deneyimli elemanların sürgüne gönderilmesi, atılması ve emekliliğe zorlanması sonucu bakım hizmetleri aksamaktaydı. Buna rağmen TEDAŞ'ın özelleştirme havuzuna alınması, personelin emekliliğe zorlanması ve emekli olmak üzere başvuru yapanların sayısının artması kurumun içine düşürüldüğü durumu gözler önüne sermiştir. Kimi Müessese Müdürlükleri'nde emeklilik için başvuran personelin geri dönmesi için ikna çalışmaları yapılmaktaydı. Bu durum, ülkenin büyük bir bölümüne elektrik dağıtan kurumun nasıl tüketilmeye çalışıldığının en net kanıtıdır.
"Personel yetersiz" bahanesiyle kadrolaşma Durum böyleyken, personel yetersizliği olduğu söylenerek sözleşmeli personel alımı gündeme gelmiştir. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu! O zaman sormak gerekir: TEDAŞ personeli neden tasfiye edildi? Yoksa bu uygulamanın arkasında başka amaçlar mı güdülmektedir? Özelleştirme kapsamına alınan bir kurumun özel sektöre devredilmesi aşamasında, iktidar yandaşları, sözleşmeli işçi alımı adı altında, şimdiden kuruma yerleştirilmek mi istenmektedir?
Kaçak takip ve tahsilat işi zaten taşeron firmalara yaptırılmaktaydı. Üstelik, nedense siyasi iktidarlar işi kendileri yürütürken kaçak elektrik miktarını düşük, özelleştirme gündeme geldiğinde ise yüksek göstermektedirler. Bu sayede kurumu düşük fiyata özel sektöre devretmenin yolu da açılmaktadır.
Firmaların kullandığı elektrik miktarı ve ödedikleri paralar açıklansın Yetkililer aynı zamanda, büyük şirket ve market zincirlerinin kaçak elektrik kullandığını ve kaçak elektrik kullanım oranlarının sanayi kuruluşlarında daha fazla olduğunu açıklamışlardır. Eğer bu durum önlenmek isteniyorsa, kaçak elektrik kullanan bu firmaların adı açıklanmalıdır. Elektrik Mühendisleri Odası olarak, yıllardan beri kaçak elektrik kullanımının en fazla sanayide ve imalathanelerde olduğunu söylediğimiz halde, gecekondulardaki ve yoksul bölgelerdeki halkı hedef gösteren yetkililere bir kez daha sesleniyoruz: Çok daha kolay denetleyebileceğiniz bu kesimi neden koruyorsunuz? Neden TEDAŞ çalışanlarını sıradan abonelerle karşı karşıya getiriyorsunuz?
Ülkenin tüm kentlerinde ve TEDAŞ müessese müdürlüklerinde aynı süreç yaşanmaktadır. Zira ülkemiz üzerinde IMF ve Dünya Bankası önderliğinde yazılan, geçmiş siyasal iktidarlarca ve bugün de AKP iktidarınca sahnelenen bu oyunun görünen kurbanları sadece TEDAŞ çalışanları değil, kamu işletmeciliği kavramı ve kamu çıkarlarıdır.
ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM KURULU
|
 |
|