MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KAMU NÜKLEER SANTRALA YÜZDE 30-40 YATIRIM YAPACAK (DÜNYA)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

Özel sektörün nükleer santral yapımında alım ya da Hazine garantisi istediğini hatırlatan Güler:
Kamu, nükleer santrala yüzde 30-40 katkı yapacak

İstanbul-Dünya
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santral konusunda kılı kırk yardıklarını belirterek, "Yasa hazırlanıyor. Alım ya da Hazine garantisini araştırıyoruz. Devletin payı yüzde 30-40 olacak" dedi.
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) üniversiteler, kamu ve özel sektör temsilcileri ile nükleer enerjiyi tartıştı. "Nükleer gereklidir" ortak görüşünün çıktığı "Sürdürülebilir Kalkınma İçin Nükleer Enerjinin Önemi" konulu seminerde konuşan Güler, nükleerin tercih değil, mecburiyet olduğuna dikkat çekti. Bakan Güler, "Bütün kaynaklan elektrik enerjisine dönüştürsek, 2020'de elektrik ihtiyacını karşılamayacak" dedi. 'Türkiye'nin enerji politikası yok' eleştirilerine katılmadığını ifade eden Güler, Türkiye'nin bulunduğu bölge itibariyle geçiş coğrafyası olacağını söyledi. 2013 yılına kadar yapılması planlanan nükleer santrallarla ilgili olarak model üzerindeki çalışmaların devam ettiğini belirten Güler, "Futbol tabiriyle top direkten dönmesin diye kılı kırk yanyoruz. Yatırım modeli ve hukuki altyapıyla ilgili yasa hazırlıyoruz" diye konuştu. Bakan Güler, özel sektörün nükleer santral yapımında alım ya da Hazine garantisi istediğini hatırlatırken, konunun araştırıldığını, kamunun yüzde 30-40'lık payı olacağmı söyledi.

Bilim adamları sıcak bakıyor

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ise nükleerin sadece enerji çeşitliliği olarak ele alınmaması gerektiğini, konuya milli güvenlik konsepti çerçevesinde bakmanın faydalı olacağını söyleyerek, "Nükleer stratejik kazanımdır" dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsü Nükleer Araştırmalar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla özgpner de yaptığı sunumda. Türkiye'deki   elektrik   üretiminin   yüzde
40'ından fazlasının doğalgazdan sağlandığını, kişi başına düşen yıllık tüketim miktarının 2 bin 150 kilovatsaat ile dünya ortalamasının altında kaldığını hatırlattı. TEİAŞ'ın 2005-2020 projeksiyonuna değinen Özgener, 2030 yılında tüketimin yıllık 900 twh'ye ulaşacağını, kömür ve hidrolik santrallarının tamamının kullanılması halinde dahi tüketimin karşılanamayacağını belirtti.
İTÜ Nükleer Araştırmalar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Tuğrul da dünyada 443 nükleer santral bulunduğunu, Fransa'nın elektrik enerjisinin yüzde 78'ini nükleerden karşıladığını ifade etti. 2020 yılında üretimin tüketimi karşılama oranının yüzde 24 olacağını, bunun da dışa bağımlılığın süreceği anlamına geldiğini kaydeden Tuğrul, nükleer santralların gerekli olduğuna işaret etti.

llısu'nun temeli 5 Ağustosla atılıyor

Enerji Bakanı Hilmi Güler, 1997 yılında yapımı konusunda Bakanlar Kurulu kararı çıkarılan llısu Barajının temelinin 5 Ağustos'ta atılacağını açıkladı. GAP bölgesinde Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci en büyük enerji üretecek tesis olan llusu Barajı bin 200 megavat kurulu gücünde olacak. 1.2 milyar dolara mal olacak barajda yıllık 3.8 milyar kilovatsaat enerji üretilecek.
Barajın yapımı için yüklenici firma ve kredi görüşmelerinde anlaşma sağlanırken, Hazine engeli çıkmıştı. Hazine barajın yapımının ihale yöntemi ile yapılması durumunda daha kârlı çıkılabileceğini söylemişti. Daha sonra barajın inşaatı ve elektromekanik teçhizatının temini için finansman İsviçreli Va Tech firması tarafından. üstlenildi. Projenin inşaat işi Türkiye'den Nurol, Cengiz, Çelikler ve Temelsu International Engineering Services firmaları ile Almanya'dan Zublin ve Avusturya'dan Verbundplan GmbH firmalarına, elektromekanik işleri ise Avusturya'dan Va Tech ile İsviçre'den Alstom firmasına verilmişti.

Afşin Elbistan'da kömür karşılığı santral kurulacak

ANKARA-AA
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ana statüsünde yapılan değişiklikle kömür sahalarını daha iyi değerlendirme imkanına kavuştu. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan statü ile EÜAŞ'nin serbestleşme yolundaki elektrik piyasasıyla münasebetleri belirlendi. Genel Müdür Sefer Bütün, söz konusu statü değişikliğiyle EÜAŞ'ye kömür sahalarını rödovans karşılığı özel sektöre işletme yetkisi tanındığını söyledi. Afşin ve Elbistan'da 3,4 milyar tonluk kömür rezervi bulunan sahaların kendilerine ait olduğuna dikkat çeken Bütün, bu sahalardan daha fazla yararlanmak amacıyla, özel sektöre rödovans karşılığı santral yaptırmak üzere ihaleye çıkacaklarını açıkladı. Kömür yataklarının 650 milyon tonluk bölümlere ayrıldığını ve önümüzdeki ay ilk etapta iki bölüm için Rödovans karşılığı hizmet alımı yoluyla santral yapmak kaydıyla ihaleye çıkacaklarını açıklayan Bütün, minimum bin megavat kurulu güçte Afşin-Elbîstan C ve D santrallarının kurulacağını açıkladı. Genel Müdür Bütün, çok sayıda şirketin ihaleyle ilgilendiğini söylemekle yetinirken, her üretilen kilovat saat başına kendilerine en yüksek bedeli veren firmaya ihaleyi vereceklerini anlattı. Bütün, santral ihalesi sözleşmelerinin 30 yıllık olacağını, gerekirse uzatılabileceğini sözlerine ekledi.
(DÜNYA 28.07.2006)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 620


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.