Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Nükleer Enerji Yasası'na ilişkin görüşlerini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e iletti. EMO Yönetim Kurulu'ndan Başkan Kemal Ulusaler, Sayman Hüseyin Önder, üyeler Mahir Ulutaş ve İbrahim Aksöz'den oluşan heyet, Cumhurbaşkanı'nın incelemesine sunulmuş olan "Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi İle Enerji Satışına İlişkin Kanun" hakkında görüşlerini aktardılar. Yasanının onaylanmamasını isteyen EMO heyetinin, konuya ilişkin Sezer'e sunduğu raporu yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Enerji politikaları ve uygulamaları konusunda yıllardır çalışmalar yürüten Elektrik Mühendisleri Odası‘nı temsil eden heyet, 16 Mayıs 2007 tarihinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edildi.
Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi İle Enerji Satışına İlişkin Kanun‘a ilişkin değerlendirmelerini bir rapor halinde Sezer‘e sunan EMO heyeti, görüşmede dünyanın ve Türkiye‘nin karşı karşıya kaldığı enerji sorunlarına ilişkin gelişmeleri ve değerlendirmelerini aktardı. Görüşmede, Türkiye‘nin nükleer enerji dışında birçok alternatifinin bulunduğu vurgulanırken, Türkiye‘nin enerji kaynağı potansiyelinin 20 yıllık bir projeksiyon ile belirlenmesi gerektiği ifade edildi. Hükümetin apar topar Meclis‘ten geçirdiği ve Köşk‘te onay bekleyen Nükleer Enerji Yasası‘nın "gayri ciddi" olduğu belirtilirken, "karayollarıyla ilgili yasa bile 38-40 sayfa iken, Türkiye‘nin geleceğini etkileyecek bir nükleer yasasının 4 sayfa olmasının yasanın zayıflığını gösterdiği" ifade edildi. EMO heyeti, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile Türkiye Atom Enerji Kurumu ve atıklar için oluşturulacak fon konusunda yasadaki sorunlara da dikkat çekti. Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi Hakkındaki Yasa Tasarısı, hükümet tarafından TBMM Genel Kurul gündeminde ele alınarak, 8 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilmişti. Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi İle Enerji Satışına İlişkin Kanun, 11 Mayıs 2007 tarihinde Cumhurbaşkanı‘nın incelemesine sunulmuştu. Cumhurbaşkanı‘nın yasayla ilgili değerlendirmesini 15 gün içerisinde tamamlaması gerekiyor. EMO heyetinin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer‘e sunduğu rapora aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.
|