MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TEDAŞ'A BAĞLI AYEDAŞ'TA HUKUK DIŞI UYGULAMALAR DEVAM EDİYOR...
AKTAŞ GİTTİ, MAĞDURİYETİ KALDI


BASIN AÇIKLAMASI

AKP Hükümeti döneminde pek çok kamu kurum ve kuruluşunda yaşanan kadrolaşma ve sürgün uygulamaları Enerji Bakanlığı bünyesinde de devam ediyor. İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş‘de "emekliliğe zorlama, işten atma tehditleri, işten atmalar, üst üste yapılan sürgünler, tenzili rütbe" uygulamaları gibi kadrolaşmanın her türlü hukuksuz uygulamalarına başvuruluyor. Çalışanların açmak zorunda kaldıkları davaların tam sayısının bilinmediği İstanbul AYEDAŞ‘ta hukuk mücadelesi sürüyor.

Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) bünyesinde memur olarak çalışan mühendisler, Aktaş Elektrik Ticaret A.Ş ile imzalanan görev verilmesine ilişkin imtiyaz sözleşmesinin ardından dağıtım ağlarıyla birlikte 1990 yılında sözleşmeli personel olarak şirkete devredildiler. İmtiyaz sözleşmesinin feshedilmesinin ardından 133 eski TEK personeli bu kez 2002 yılında TEDAŞ‘a devredildiler. İmtiyaz sözleşmesi gereği fesih durumunda kazanılmış haklarıyla kamu tarafından devralınması gereken personele haklarının verileceğine yönelik kararlara karşın geçici hizmet akdi imzalatıldı. Bu çalışanlardan emeklilik hakkını dolduranlara IMF talimatları doğrultusunda emeklilik dayatıldı. Sözleşmelerinin geçici olması da çalışanların aleyhine kullanılarak, işten atma tehdidinde bulundu. Bir mühendisin bu zorunlu emekliliğe karşı açtığı davada "emekli olmaması durumunda iş akdinin feshedileceği bildirimi" yapılmış olduğu saptanarak, Emekli Sandığı‘na tabi iştirakçilerin emekli edilebilmesi için emeklilik talebinde bulunması gerektiği yasa kuralı çerçevesinde zorunlu emeklilik işlemine iptal kararı verildi. Ancak işe geri dönüş kararı 2 yıl uygulanmadığı için çalışan maaşını alamadı. Bunun için de dava açtı.

Çalışanların bir kısmı, Şırnak, Van, Batman, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi çeşitli illere geçici görevlendirmelerle sürgün edilirken, örneğin müfettiş olan bir kişi hizmete başladığı 30 yıl önceki konuma döndürülerek yeniden düz mühendis kadrosuna indirilebildi. Maaşları düşürülüp, sürgün uygulamasına tabi olan çalışanların yargı sürecini kazanmaları da sonuç vermiyor. AKP Hükümeti‘nin bu tür uygulamalarıyla sürekli meşgul ettiği yargı artık davalara yetişemiyor. Bir geçici görevlendirmeye karşı açılan davada, daha karar alınmadan ikinci sürgün uygulaması başlatılabiliyor.

Hukuksuz sürgün uygulamalarının iptalini isteyen, tenzili rütbe, maaş düşürülmesi gibi uygulamalara karşı hakkını yargıda arayan insanlar hukuk devleti ilkesini zedeleyen işlemlerle mağdur ediliyor. Hatta çalışma hakları ellerinden alınıp, işten atılıyorlar. Örneğin ikinci kez 3 aylık görevlendirme ile sürülen personelden; davasından vazgeçen kişiler yeniden görevlerine iade edilirken,  bir kısım personel bu cendereden emekli olarak kurtulma yolunu seçmek zorunda bırakılıyor. Görev tenzilini kabul etmeyen çok sayıda personelin de işine son verildi. AKP Hükümeti‘nin kadrolaşma uygulamaları nedeniyle çalışanların haklarını aramak için dava açmaları bile suç sayılır hale gelmiştir.

Tüm bu uygulamalar, bireysel özgürlüklere ve hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu gibi kamu kurumlarının içinin boşlatılması anlamıyla da ülke geneli açısından ciddi sakıncalar içermektedir. Bu tür kadrolaşma ve sürgün uygulamasına tabi tutulan personelin, kalifiye elemanlar olduğu dikkate alındığında TEDAŞ‘ta ciddi bir zafiyet yaratıldığı açıktır. Kamu kurumlarının bu tür uygulamalarla önce içi boşaltılmakta, sonra da bu durum özelleştirme gerekçesi olarak kullanılmaktadır. 

Elektrik Mühendisleri Odası olarak, Enerji Bakanlığı‘nı bir an evvel bu hukuk dışı uygulamalardan vazgeçmeye, çalışanların haklarını gaspetme anlayışından vazgeçmeye çağırıyoruz.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
40. DÖNEM YÖNETİM KURULU
07.03.2008

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 3313


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.