MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YANDAŞA VAR VATANDAŞA YOK (ÖZGÜR DÜŞÜNCE)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


Dünyada gaz fiyatları dip yaparken BOTAŞ‘ın zararını halka ödeten hükümet, dağıtım şirketlerine 5 yılın en ucuz elektriğini sattı. İndirim halka yansımadı.

YÜZDE 20 GAZ FİYATI DÜŞTÜ
Elektrikteki kayıp kaçağı ve TRT‘nin zararını hakın sırtına yükleyen hükümet, BOTAŞ borcunu da vatandaşa ödetiyor. Petrol fiyatındaki düşüşten kaynaklanan yüzde 20 doğalgaz indirimi, BOTAŞ‘ın borcu gerekçe gösterilerek halka yansıtılmadı.

BORCUN 7 MİLYARI ÖDENDİ
BOTAŞ‘IN geçmiş dönemde kamu kurumlarına 10 milyar liraya yakın borcu oluştu. Bunun yaklaşık 7 milyar lirası indirim yapılmayarak vatandaşın sırtından ödendi. Borç kışa kadar bitmezse vatandaş pahalı gazı kullanmaya devam edecek.

5 YILIN EN DÜŞÜĞÜ
Devlet kurumu Türkiye Elktrik Taahüt A.Ş. dağıtım şirketlerine sattığı elektriğin fiyatını son 5 yılın en düşük seviyesine indirdi. Kayıp kaçağı hakka ödeten şirketler indirimi vatandaşa yansıtmadı.

3 MİLYAR TL KAZANÇ
Ocak‘ta 17.85 olan fiyat Nisan‘da 16.35‘e 1 Temmuz‘da 14.80‘e düşürüldü. Nisan indirimi faturaya yansıtılsaydı 418 milyon lira halkın ceibinde kalacaktı. Şirketlerin yıllık kazancı 3 milyar lirayı aşacak.

ŞİRKETLERE İNDİRİM VAR TÜKETİCİYE YOK

TETAŞ, dağıtım şirketlerine sattığı elektrik fiyatını son 5 yılın en düşük seviyesine çekmesine rağmen bu indirim vatandaşa yansıtılmıyor. Elektrik Mühendisleri Odası, hükümetin TETAŞ üzerinden yandaş dağıtım şirketlerini finanse ettiğini açıkladı

Dağıtım şirketlerinin sosyal yardım, mahkeme masrafları, reklam, danışmanlık gibi elektrik hizmetiyle ilgisi olmayan giderlerini faturalara yansıtan iktidar, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) üzerinden şirketlerin pahalı elektrik satışını sübvanse ediyor.

YANDAŞA KAYNAK AKTARIYOR

Elektrik Mühendisleri Odası‘ndan (EMO) yapılan açıklamaya göre, 1 Temmuz 2016‘da yürürlüğe konulan yeni tarifeyle kamu şirketi TETAŞ`ın, indirimleri tüketiciye yansıtılmadı. "AKP, yandaş elektrik dağıtım şirketlerine kaynak aktarımı için her yolu deniyor" denilen açıklamada, iktidarın en son Ocak 2016`da yüzde 10,4 zam yaparak dağıtım şirketlerini rahatlattığı vurgulandı. 

FAHİŞ KAR EDİYORLAR

TETAŞ, bu yılbaşında 17,75 kuruşa yükselttiği fiyatını Nisan ayında 16,35 kuruşa indirirdi. 1 Temmuz 2016 tarifesinde 14,80 kuruşa kadar düşürdü. TETAŞ`ın 1 Temmuz`da açıkladığı bu fiyat, Temmuz 2011`den beri uygulanan en düşük satış fiyatını oluşturuyor. Ancak TETAŞ‘ın indirimleri tüketiciye yansımıyor ve dağıtım şirket- leri fahiş kar elde ediyor.

İLETİM SİSTEMİ ALARM VERİYOR

EMO açıklamasında, Türkiye‘deki elektrik iletim sisteminin alarm verdiği vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi: "Acil yatırım ihtiyacı olan iletim sistemi üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. 31 Mart 2015‘te tüm ülkeyi karanlıkta bırakan AKP`nin izlediği serbest piyasacı politikalar arz güvenliğini sağlamıyor. Kamu kaynakları ulufe gibi dağıtılarak yatırım yapılmış olması, arz güvenliğine yetmiyor, ülkenin iletim sistemi alarm vermektedir."

BOTAŞ‘ın borcu da halkın sırtında

Elektrikteki kayıp kaçakları ve TRT‘nin zararını vatandaşa yükleyen hükümet, son olarak BOTAŞ‘ın zararını da halka ödetiyor. Dünyada doğalgazdaki indirimler iki yıldır BOTAŞ‘ın borcu gerekçe gösterilerek halka yansıtılmıyor

Elektrikteki kayıp kaçaklar, TRT‘nin zararı, trafik sigortasında şirketlerin zararı gibi birçok zararı halkın sırtına yükleyen hükümet, BOTAŞ‘ın borcunu da halka ödetiyor. Hükümet, dünyada petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan yüzde 20 doğalgaz indirimini BOTAŞ‘ın borcunu gerekçe göstererek 2 yıldır hayata geçirmiyor. Temmuz ayına kadar yapılması beklenen doğalgaz indirimi ise BOTAŞ‘ın borçlarının bitmemesi nedeniyle ötelendi.

PETROL FİYATLARI DÜŞTÜ

Dünyada petrol fiyatları, son iki yılda üçte iki oranında ucuzladı. 147 dolara kadar çıkan petrol fiyatı şimdilerde 50 dolar civarında seyrediyor. Petroldeki bu ucuzlamanın doğalgaz fiyatlarına yüzde 20 indirim olarak yansıması gerekiyor. Hükümet, iki yıldır bu indirimi gerçekleştirmiyor. Hükümet indirim yapmak için BOTAŞ‘ın kamuya olan borcunun bitmesini bekliyor. BOTAŞ‘ın geçmiş dönemde kamu kurumlarına 10 milyar liraya yakın borcu oluştu. Bunun yaklaşık 7 milyar lirası indirim yapılmayarak vatandaşın sırtından ödendi. Geriye kalan kısmının da bu şekilde ödenmesi planlanıyor. Borcun kış aylarına kadar bitmemesi halinde vatandaş kış aylarında da yine pahalı doğalgaz kullanmaya devam edecek.

HER AY KÜÇÜK ORANDA ZAMLANIYOR

Doğalgaza en son 2014‘ün Ekim ayında dolardaki artış gerekçe gösterilerek yüzde 9 oranında zam yapıldı. Yaklaşık geçen 21 aylık sürede doğalgaza yapılan ince ayarlamalar abonelere zam olarak yansıdı. Her ay yapılan küçük artışlarla bu rakamlarla bu artış 21 ayda yüzde 5‘e yaklaştı. Son olarak yapılan yüzde 9 zammın yanı sıra her ay yapılan ayarlamalarla doğalgazın fiyatındaki artış yüzde 14‘ü geçti.

OTOMATİK MEKANİZMA İŞLETİLMİYOR

Türkiye‘de doğalgaz fiyatları otomatik fiyatlandırma mekanizması kapsamında döviz, petrol, enflasyon gibi girdi maliyetlerindeki değişime göre yeniden belirleniyordu. Ham petrol fiyatlarındaki yüzde 65‘i bulan düşüş nedeniyle doğalgazfiyatlarında yüzde 20 civarında indirim yapılması gerekiyor. Ancak otomatik fiyatlandırma mekanizması sistemi son zamanlarda düzenli uygulanmıyor. Bu nedenle doğalgaz fiyatlarında belirleyici olan petrol fiyatlarındaki düşüş doğalgaz faturalarına yansıtılmıyor.

PAHALI GAZIN FATURASI VATANDAŞA

BOTAŞ‘ın bu kadar borçlanmasında Türkiye‘nin pahalıya ithal ettiği doğalgaz etkin rol oynuyor. Türkiye bin metreküp doğalgaz için İran‘a 431, Rusya‘ya 377, Azerbaycan‘a ise 290 dolar ödüyor. İran doğalgazı; Azerilere göre 141 dolar, Ruslara göre ise 54 dolar daha pahalı. İran ayrıca 150 dolardan aldığı Türkmen gazını Türkiye‘ye yaklaşık üç katı fiyata satması  dikkat çekiyor.

(Özgür Düşünce; 03.07.2016)

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 90


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.