MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

1. ULUSAL ELEKTRİK ENERJİSİ DÖNÜŞÜMÜ KONGRESİ



 
EMO`nun Fırat Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlediği 1. Ulusal Elektrik Enerjisi Dönüşümü (EL-EN) Kongresi başladı. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Önder, eğitim sistemine yönelik siyasal müdahaleleri eleştirerek, “Bir devletin var oluşunun temeli adalet ise geleceğinin temeli de eğitimdir. Adalet arayışı kadar bilimsel, laik eğitime sahip çıkılması da umudumuzu diri tutabilmemiz için zorunludur” dedi. Fırat Üniversitesi’nde 2 gün sürecek etkinlikte, “Güç Elektroniği ve Güç Dönüşümü, Akıllı Şebekeler, Yenilenebilir Enerji-Elektrik Enerjisi Dönüşümü, Elektrik Makinaları, Endüstriyel Sürücüler ve Denetimi” konuları değerlendirilecek.
 

 

Elektrik Mühendisleri Odası`nın Fırat Üniversitesi`nin ev sahipliğinde düzenlediği 1. Ulusal Elektrik Enerjisi Dönüşümü (EL-EN) Kongresi, 21 Eylül 2017 tarihinde törenle başladı. Açılışta Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Ertan, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özer, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ve EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Önder birer konuşma yaptı.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, dünyanın teknolojik anlamda hızla değiştiğine dikkat çekerek, "Dünyadaki gelişmelere paralel olarak bizim de hayatımızı düzenlememiz lazım. Özellikle bilimsel katkılarımızı endüstriye vermemiz lazım. Gerçekten endüstri ile bilim bir araya geldiği zaman sonuç alabiliriz" dedi.

EMO Yönetim Kurulu başkanı Hüseyin Önder yoğun bir etkinlik sürecine girdiklerini belirterek, önümüzdeki dönemde sırasıyla Ekim ayında 6. Akademik Kamp, 5. Ulusal Tesisat Kongresi, Elektrikli Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu (ERUSİS); Kasım ayında Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kongresi (EEMKON), 9. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu (YEKSEM), 10. Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Konferansı (ELECO) ve Aralık ayında TMMOB adına 11. Enerji Sempozyumu`nun gerçekleştirileceğini bildirdi. Önder, "EMO`nun üyeleriyle doğrudan ilişki kurmasına yardımcı olan, mesleki alanlarımızın gelişimine katkı sağlayan bu etkinliklerimiz, tek sesli hegemonyanın sürdürüldüğü ortamda bilimsel bilgi ışığında tespitlerimizi ve önerilerimizi kamuoyuna aktarmanın bir aracıdır" dedi.

Bir devletin var oluşunun temeli adalet ise geleceğinin temelinin de eğitim olduğunun altını çizen Önder, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adalet arayışı kadar bilimsel, laik eğitime sahip çıkılması da umudumuzu diri tutabilmemiz için zorunludur. Bilimin yok sayılması, fikir özgürlüğünün yok edilmesi, düşünme ve sorgulamanın ortadan kaldırılmak istenmesinin ne büyük bir tehlike olduğunu mühendisler olarak en iyi biz fark edebiliriz. Mühendislik bilimle paralel gelişme göstermiş bir meslek alanıdır. Hatta zanaatkarlıktan mühendislik mesleğine geçiş süreci bilimsel temeller sayesinde gerçekleşmiştir."

"Bilimsel Gerileşme PISA Raporlarına Yansıyor"

Eğitim sistemine yönelik siyasal müdahalelerin, mühendislik alanlarında eğitim veren üniversiteleri de etkilediğini belirten Önder, daha ortaöğretim düzeyinde okuduğunu anlama ve temel matematik bilgisinde büyük bir zafiyet yaşandığına dikkat çekti. Bunun yarattığı bilimsel gerileşmenin PISA raporlarına da yansıdığını, Türkiye`nin 72 ülke içinde 50. Sırada olduğunu ve yapılan ölçümlerde yıl yıl gerilemenin görüldüğünü anlatan Önder, şöyle konuştu:

"Üniversite sınavlarının yapılması aşamasından tutun, sınav sorularının açıklanmadığı, sınav sonuçlarının bile doğru açıkladığından kuşku duyulan bir ÖSYM yaratılmıştır. Barajı geçen öğrencilerden tercih yapmayanların sayısı giderek artmaktadır. Altyapısız, öğretim üyesi olmayan üniversiteler/bölümler açılmakta; üniversitelerin görüşleri dikkate alınmaksızın kontenjanlar artırılmaktadır. Öğrenciler bırakın yüksek lisans, doktorayı, üniversiteyi ve liseyi bile yurtdışında okumanın yollarını aramakta; yetişmiş nitelikli insan gücü yurtdışına kaçmaktadır. Son yapılan yani 2016 yılının üniversite sınavındaki yerleştirme verileri üzerinden EMO`nun mesleki alanlarına yönelik yaptığımız inceleme, çoğu vakıf üniversitelerinde olmak üzere bine yakın kontenjanın boş kaldığını göstermiştir. Üniversitelerin akademik kadrosu boşaltılmış; mühendisliği besleyen temel bilimler geri plana itilmiştir. Artık üniversite okumuş olmanın anlamı kalmamış; gençler işsizliğin pençesinde farklı arayışlara yönelmektedirler. Bu durum mühendislik gibi yüksek puanlarla öğrenci alan bizim meslek alanlarımız için de geçerlidir."

EMO`nun yaptığı Mühendislerin Durumu ve Mesleki Alan Araştırması`nın, oda üyesi elektrik, elektronik, elektronik haberleşme, kontrol ve otomasyon, elektrik-elektronik ve biyomedikal mühendislerinde işsizliğin tırmandığını ortaya koyduğunu belirten Önder, "Genç meslektaşlarımız bugün büyük bir işsizlik açmazıyla karşı karşıyadır. Buna rağmen hiçbir istihdam planlaması yapılmamaktadır. İşsizlik sorununa bakış açısı, işadamlarına verilen ‘Herkes 10 kişiyi işe alsın` gözdağından ibarettir" diye konuştu.

"Ekonomik Planlama Anlayışı Yok Edildi"

Ülkenin ihtiyaçlarını dikkate alan ekonomik planlama anlayışının tamamen yok edildiğini, sermayenin hangi alanda en karlı olacağına göre işleyen bir ekonomik yapılanma içerisinde gençlerin işsizler ordusuna katıldığını vurgulayan Önder, iş bulabilen mühendislerin de belirlenen asgari ücretin altında çalışmaya mahkum olduğunu kaydetti.

 Hüseyin Önder, Türkiye`nin 1 yılı aşkın süredir OHAL koşullarında yönetildiğine dikkat çekerek, şu görüşleri ifade etti:

"OHAL sürecinde çok sayıda sendika, meslek odası ve demokratik kitle örgütü iktidarın ağır baskısına uğramaktadır. O kurumlardan biri de kurulduğu günden bu yana halktan, emekten yana doğal ve tarihi çevrenin korunması için etkin mücadele veren TMMOB ve bağlı odalarıdır. TMMOB tarihinde önemli bir yeri olan 19 Eylül 1979 iş bırakma eyleminin yıldönümünde 2011 yılından bu yana kutlanan "19 Eylül Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü" nedeniyle 2 gün önce yapılmak istenen sıradan bir basın açıklaması dahi OHAL gerekçesiyle engellenmiştir. Gelinen noktada FETÖ mücadelesi amacından sapmış; muhalif olan tüm kesimleri ayıklamaya yönelik bir sürece dönüşmüştür. OHAL derhal son bulmalı, yapılan haksızlıklar sona ermeli, insan haklarına aykırı uygulamalara son verilmelidir."

Mühendislerin Unvan Sorunu

EMO üyesi mühendislerin yaşadıkları unvan sorununa değinen Önder, 1982 yılında alınan bir YÖK kararı ile bölüm adlarının diplomalara unvan olarak yazılmaya başlandığını, böylece adı elektrik elektronik mühendisliği olan programların mezunlarının Elektrik Elektronik Mühendisi unvanı aldığını kaydetti. Bu unvanla mühendislik hayatına atılan genç mühendislerin bazı zorluklarla karşılaştığını anlatan Önder, "Şu an elektrik, elektronik, elektronik ve haberleşme, kontrol-otomasyon ve elektrik elektronik mühendisi unvanlı mühendisler var. Elektrik elektronik mühendisliği programlarına kabul edilen ve mezun olanların sayısı tüm bu saydıklarımızın içinde %85 oranına sahip bulunuyor" dedi.

Elektrik mühendisliği hizmetini yürütmek üzere serbest mühendis müşavir olmak isteyen mezunlar EMO`ya başvurduğunda, elektrik mühendisliği alanında ders alıp almadıklarına bakıldığını belirten Önder, şunları söyledi:

"Elektrik makinaları, yüksek gerilim tekniği ve elektrik tesisleri ya da bu derslerin eşdeğerleri, elektrik mühendisliği alanında iş yapılabilmesinin ana kriteri olarak belirlenmiş ve YÖK tarafından da benimsenmiştir. Öte yandan, elektronik ağırlıklı eğitim ve bu alana yönelim sonucunda elektrik mühendisliği alanında öğretim üyesi sıkıntısı başlamış ve bazı bölümlerde nerede ise bu alanlarda öğretim üyesi kalmamıştır. EMO olarak özellikle ülkemizdeki yapı sektörü ve elektrik tesis altyapı sektörü için hala büyük önem arz etmesi nedeniyle elektrik mühendisliğini cazip hale getirmek için elektrik mühendisliği temelli bilimsel ve teknik etkinlikler düzenlemeye başladık. İşte bugünkü etkinliğimiz de biraz bu amaca hizmet etmektedir."

Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Önder, Ulusal Elektrik Enerjisi Dönüşümü Kongresi`ni iki yılda bir farklı şehirlerde ve üniversitelerin ev sahipliğinde düzenli olarak gerçekleştirmeyi hedeflediklerini bildirdi. Önder, "Bu topraklarda barış içinde bir arada yaşayabilmek için Nasreddin Hoca misali göle maya çalmaya devam ederek, ya tutarsa değil, tuttuğu takdirde o kadar yoğurdu tüm insanlığın hizmetine sunmak çabası içinde olmak dileğiyle hepinize saygılar sunarım" diyerek sözlerine son verdi.

Daha sonra davetli konuşmacı Mohammad Shahidehpour tarafından "Akıllı Şehirlerde Yüksek Esneklik, Emniyet, Güvenilirlik ve Ekonomiyi Destekleyen Mikro Şebekeler" konulu sunum gerçekleştirildi.

Fırat Üniversitesi`nde 2 gün sürecek kongrede "Güç Elektroniği ve Güç Dönüşümü, Akıllı Şebekeler, Yenilenebilir Enerji-Elektrik Enerjisi Dönüşümü, Elektrik Makinaları, Endüstriyel Sürücüler ve Denetimi" konulu oturumlar gerçekleştirilecek. 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 488


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.