MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ 465. SAYI ÇIKTI


HABER


 
Elektrik Mühendisliği Dergisi’nin “Hızı Değil Tahrip Gücü Yüksek” başlığı altında, uzman görüşleri, raporlar ve kurum değerlendirmelerinden oluşan kapsamlı bir Tren Kazası dosyasının yer aldığı 465. sayısı çıktı.
 

Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 465. sayısı çıktı. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, derginin başyazısında EMO üyelerinin özlük hakları konusunda yapılan çalışmalar ve mevzuat değişiklikleri hakkında bilgi veriyor. 31 Mart seçimleri ve yerel yönetimlerde bilim ve mühendislik ilkelerini temel alan, demokratik, katılımcı ve çağdaş bir anlayışın kurulmasının önemine işaret eden İpek, uzun zamandır devam eden ekonomik krize karşı köklü çözüm sağlayacak önlemlerin de biran önce alınması gerektiğini vurguluyor.

Dergi yazıları, meslek alanlarımızda yaşanan bazı olaylar ve gelişmelerin aktarıldığı "Elektrik Dünyasından Haberler" başlıklı bölüm ile başlıyor. Daha sonra "Odamızın Faaliyetleri" başlığı altında, EMO`nun TEDAŞ, TEİAŞ, TSE, GAZBİR, YÖK, TÜRKAK, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, ELDER ve KVKK`ya yaptığı ziyaretler ve hazırlanan raporlar hakkında ayrıntılı bilgi veriliyor.    

"Tren Kazaları" konulu dosya "Yüksek Hızlı Tren Faciası" başlıklı yazı ile başlıyor.  Ankara-Konya seferini yapan yüksek hızlı trenin 13 Aralık 2018`de aynı hatta bulunan kılavuz vagonuyla çarpışması sonucu 9 kişinin öldüğü, 86 kişinin de yaralandığı facia ile ilgili bilgi ve değerlendirmeler aktarılıyor. Ardından Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası`nın (BTS) raporuna yer veriliyor. Dosya, uzun yıllar TCDD ve Marmaray Projesi`nde sinyalizasyon uzmanı olarak çalışan Elektrik-Elektronik Yüksek Mühendisi Rıza B. Akcan`ın görüşlerinin sunulduğu yazı ile devam ediyor. Akcan, sinyalizasyon ve otomatik kontrol araçlarının hayati önem taşıdığını, sinyalizasyonsuz yüksek hızlı trenin çalıştırılabileceğini düşünmenin bile imkansız olduğunu vurguluyor.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi`nden Prof. Dr. M. Turan Söylemez "Raylı Sistemlerde Sinyalizasyon: Neden? Nasıl?" başlıklı yazısında, sinyalizasyon sistemlerinin temel özellikleri ve çalışma prensiplerini aktarıyor. Söylemez, tehlikeli bir hata yapma olasılığı 10000 yılda bir düzeyinde olan sinyalizasyon sistemlerinin, raylı sistemlerin vazgeçilmez bir parçasını oluşturduğunu belirtiyor.

Dergide daha sonra sinyalli hat uzunlukları ve 1942`den bu yana yaşanan tren kazalarına ilişkin bilgi sunuluyor. Dosya yazıları Sayıştay`ın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı`na ilişkin 2017 yılı denetleme raporundan demiryollarına ilişkin bölümün özetlendiği "Sayıştay`tan Çarpıcı Bulgular" başlıklı yazı ile sona eriyor.

Dosya dışı yazılar Karadeniz Teknik Üniversitesi`nden İsmail H. Altaş ve Erdinç Şahin`in "Dünyada ve Türkiye`de Dalga Enerjisi" başlıklı yazıları ile başlıyor. Yazıda, dalga enerjisi potansiyeli, dönüştürücü (türbin) teknolojileri, güç elektroniği uygulamaları hakkında bilgi verilerek, bu konudaki çalışmalar ile Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi ve öncü adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi`nden yine Erdinç Şahin ve İsmail H. Altaş`a ait "Düzenli-Düzensiz Dalga Enerji Sistemlerinin Modellenmesi" adlı yazıda da, dalga enerjisi konusunda çalışacak araştırmacılara genel bilgi sunuluyor.

Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar`ın dergimizde yer alan "Fosil Yakıtlardan Yenilenebilir Enerjiye" başlıklı yazısında, dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarının nasıl geliştiği anlatılıyor.

Elektrik-Elektronik Mühendisi Özgür Coşar da "Sayısal Karasal Televizyon" adlı yazısında, Türkiye`nin televizyon yayıncılığı alanındaki uydu bağımlılığı ve yayın güvenliği sorununa karşı sayısal karasal televizyonun nasıl bir çözüm olabileceğini irdeliyor.

Dergi yazıları EMO Kadın Komisyonu çalışmaları ve mesleki denetime ilişkin mahkeme kararları hakkında bilgi aktarılan "Hukuk Köşesi" ile devam ediyor.

Dergimizin bu sayısında "Odamızın Tarihinden" başlığı altında EMO Yayın Kurulu Üyesi Nurcan Bircan Yayla tarafından hazırlanan "Ne Söylemiştik" bölümü yer alıyor. TMMOB, bağlı odalar ve EMO`nun tren kazaları, demiryollarının özelleştirilmesinin yanlışlığı, uygulama hataları, eksiklikler ve benzeri hakkında defalarca basın açıklamaları yaptığı, raporlar, kitaplar hazırladığı; etkinlikler düzenleyerek ilgilileri uyardığı belirtilen yazıda, örnek olarak 2004`teki Pamukova tren faciası ile ilgili EMO Ankara Şubesi Haber Bülteni`nde yayımlanan "Hızlandırılmış Kara Tren" yazısı paylaşılıyor.

Osman Bahadır`ın "Tarihte Elektrik" başlıklı yazısında da, Osmanlılarda ilk elektrik uygulamaları hakkında bilgi veriliyor.

Dergimizin bu sayısında EMO`nun enerji politikalarına yönelik ilkeleri sayfaların altında yer alan notlarla okuyucuya aktarılıyor.

Kitap tanıtımları ve Mehmet Saim Bilge`nin karikatürü ile dergi yazıları sona eriyor.

Elektrik Mühendisliği Dergisi`ne aşağıdaki bağlantıdan elektronik ortamda ulaşabilirsiniz. 

 

Bağlantılar

emo.org.tr/yayinlar/dergi_goster.php?kodu=1198&dergi=1
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 388


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.