MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TRT-1 RADYOSUNDA SÖYLEŞİ - EMO BİLİŞİM KOMİSYONU, E-DERGİ.


 
22 Nisan 2002 tarihinde TRT-1 Radyosu, "İnternet Gezgini" Programı Canlı Yayını bant çözümü: A.ACARTÜRK- İnternet gezgini bölümünde konuğumuz elektrik mühendisleri odasınca nette yayınlanan elektronik dergisini anlatacak bunda Türkiye'de internetin önemini sunacak bize EMO bilişim komisyonu başkanı Ramazan PEKTAŞ, hoşgeldiniz.
A.ACARTÜRK - Ben hemen sohbetin başında özetledim aslında neler anlatacağımızı tabi bu kadar kısa geçecek bir konu değil öncelikle elektronik dergiden yayınlanan web de yayınlanan elektronik dergiden bahseder misiniz? 2. sayısı yayınlandı zannedersem çokta yeni, ne tür amaçlarla bu derginin yayınına başladınız ve hedef kitlenize ulaşmaya başladınız mı?
 

Ramazan PEKTAŞ- Öncelikle Elektrik Mühendisleri Odasına böyle bir olanağı sağladığı için TRT'ye teşekkür etmek istiyorum. Ben kısaca EMO'yu bir cümle içinde tanımlamak istiyorum. Elektrik Mühendisleri Odası Anayasanın 135. Maddesinde tanımlanan Kamu Kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Bu anlamda Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Mühendislerinin üye olduğu bir meslek örgütü. Biz EMO olarak kendimizi bilişim sektöründeki birçok konunun doğal lideri yada kutup yıldızı olarak görüyoruz. Bunu her ne kadar %100 başaramasak da olmamız gereken bu noktaya ulaşmak için çalışıyoruz ve e-dergide bunlardan birisi. e-dergi aslında bizim bilişim komisyonu olarak ortaya çıkan bir komisyonun projelerinden bir tanesi. Bu komisyon aslında 4 başlıca proje ile yola çıktı, hepsi de bilişimle ilgili; web sayfası güncellemelerinin bir mekanizmaya kovuşturulması, tüm örgüt birimlerinde kullanılacak bir ofis otomasyon programının hazırlanması ve hayata geçirilmesi, elektronik bir arşiv oluşturulması -örgüt genelinde bundan sonra nasıl her türlü işimizin elektronik ortamlarda yapılacağı ve geçmişimizin de elektronik ortama transferi- ve son olarak da e-dergi. e-dergi bu dört amaçtan somut olarak ilk ve en iyi şekilde hayata geçeni ve hiç kimse bizim örgütte bu kadar hızlı ve böyle başarılı bir yayın beklemiyordu. e-dergi'nin temel prensiplerinden biriside gelişen teknolojiyle birlikte özellikle internet erişimi olan üyelerimize ulaşma sıkıntılarımızı bir nebze aşmaktı. Bu anlamda özellikle projeksiyonumuzu konu olarak bilişime ayırdık, elektronik haberleşme, internet, yazılım donanım gibi özellikle bilişim konularının ağırlık verildiği fakat EMO'nun kapsama alanında olan hiçbir konunun reddedilmediği bir projeksiyonumuz olsun dedik Basım masrafı ve dağıtım masrafı olmasın dedik. Eğer böyle bir masraf çıkarsa biliyorduk ki bize hayır biz bunu karşılayamayız denecekti. O anlamda sadece internet erişimi olan üyelerimize ulaşmayı düşündük. Onların özellikle katılımını sağlamak için konuyu da onların ilgi alanından seçtik, bu anlamda bir yayın oluşturduk ve ilkini ocak 2002 de çıkardık. İkincisini Mart 2002 de çıkardık ve her iki ayda bir bu dergiyi çıkarmayı planlıyoruz. Birincisi konulara genel değinen bir sayıydı, ikincide ana tema olarak yazılım konusunu seçtik. Üçüncü sayımız önümüzdeki ayın ilk haftası içinde çıkacak haberleşme konusuna ağırlık verildi. Bir sonraki sayı temmuzda çıkacak, sayımızın ana konusu gene bilişimle ilgili, internet. Özellikle internetin günümüzdeki uygulamaları ve EMO'nun bu konuya bakış açısıyla ilgili yaklaşımlar getirmeye çalışıyoruz. Bu arada biz e-derginin hedefini 2002 yılı için bir seviye ve projeksiyon tanımla yılı, daha doğrusu bir çıta yüksekliği belirleme yılı olarak tanımladık. 2002 yılı içinde ne kadar yükseğe bir çıta koyabilirsek e-derginin yerinin de örgütümüz açısından o kadar anlamlı olacağını düşünüyoruz.

A.ACARTÜRK - Şimdi efendim , orijinal tarafları var, bir web siteniz var varken neden bir de elektronik dergi. O sitenin içerisinde yer almasını düşündünüz bilmiyorum sistem içerisinde dergi olarak bunu elektronik intenet ortamında üyelere göndermek gibi bir sistem mi düşüneceksiniz biraz aslında bu tarafı ilginç ilk kez duyduğum bir şey benim bilmiyorum teknik olarak bu tür şeyler mümkün mü ama ilk olarak aklıma bu geliyor dergi elektronik ortamda gönderilecek mi?

Ramazan PEKTAŞ- Şöyle açıklayayım,bizim Elektrik Mühendisleri Odası olarak zaten çıkardığımız bir dergi var bu internet sitemizde de görülebiliyor. Bu dergi aslında yıllardır 1954 den beri her iki ayda bir çıkan ve üyelere postayla gönderilen kağıt kopya bir dergi. Bu derginin içeriği ağırlıklı olarak EMO'nun geçmişini özellikle elektrik disiplininden başladığı için elektrik disipliniyle ilgili yazılar makaleler ve haberler ağırlıklı. Bunun dışında diğer konularda elbette bugüne kadar her zaman projeksiyon içinde oldu. e-derginin çıkışındaki özellikle espri; teknoloji gelişiyor, gelişen teknolojiyi her kurum kullanmakta biz elektrik mühendisleri olarak elektrik elektronik ve bilgisayar mühendislerinin doğal örgütüysek internet gibi bir olguyu reddedemeyiz. İnternet gibi bir olgu varken elektrik elektronik yayıncılık gündeme gelmiş bazı örnekleri de var, ayrıca bu işin muhasebesi de önemli finans kısmını da reddedemezsiniz. Sonuçta üyelere zaten gönderdiğimiz yayınlar var, broşürler var şubelerin -EMO'nun 13 tane şubesi var- haber bültenleri var bunlar gidiyor bunun yanı sıra birde e-dergi postalamak gibi bir düşünce içinde olmadık. e-dergiyi biz sadece internette çıksın ve yaşasın, üyelerimiz de bilsin ki internet erişimim olduğu zaman ben bu dergiyi istediğim zaman okuyabilirim geriye dönük olarak da. O anlamda haberdar edilme sürecine de biz değişik yöntemlerle -Ankara Şubesinde güzel bir uygulama yapmıştık duyuru listesi oluşturduk biz bugün 1700 üyemize bir klik hareketiyle herhangi bir duyurumuzu bir etkinliğimizi örneğin bu radyo programını duyurduk- üyelerimize iletme yolunu seçtik.

A.ACARTÜRK - Peki dilerseniz dergininde yer aldığı sitenin adresini dinleyicilerimize verelim burdan

Ramazan PEKTAŞ- e-dergi şuanda www.emo.org.tr adresinde, dinleyiciler bulabilir. Biz e-dergiye kurumsal kimlik kazandırma bağlamında bir alt domain -alt alan- adı da açtık. Bu önümüzdeki günlerde üçüncü sayıyla birlikte gündeme gelecek. http://e-dergi.emo.org.tr . Ayrıca gene kurumsal kimlik bağlamında e-dergiye bir e-mail adresi de tanımladık bunuda bundan sonra kullanmaya başlayacaz tüm bu gelişmeler e-dergi ile ilgili gelişmeler zaten EMO internet sayfasından izlenebilir

A.ACARTÜRK - Şimdi bilgi toplumu olmak gerçekten çok önemli bir hedef bunla ilgilide tabi bilişim sektörünün burda verilen hizmetlerin kullanma sistemlerinin önemi de büyük. Ülkemizdeki internet kullanıcı portföyünü ve kullanımını düşünürseniz birazda olayın teknik tarafında olan bir insan olarak bu tür elektronik yayıncılığın ne tür getirileri olacağını düşünüyorsunuz. İnternet kullanıcı açısından

Ramazan PEKTAŞ- Aslında internet başlı başına belki özellikle psikologların ilgilenecekleri bir alan, teknik yönünü de reddetmemek lazım. Buda çok önemli bir şey mutlaka. Ben ilk internetle tanıştığım zamanlarda, Türkiye insanının yazma alışkanlığının artacağı bir ortam gelişti diye düşündüm. Aslında hayal kırıklığına uğradım bir süre sonra, çünkü aslında biz yazma tembelliğimizi halen sürdürüp sadece yönlendirme alışkanlığımızı oldukça geliştirdik bunun adına da paylaşma dedik. Bugün birçok insanımız kendisine ulaşan elektronik postaları genellikle içeriğine çok fazla bakmadan yönlendirme alışkanlığını kazandı. Aslında belki bu anlamda konunun üstüne gidip insanların düşünme ve üretme özelliklerinin gelişebileceği bir ortam. İnterneti bu açıdan biz önemsiyoruz Elektrik Mühendisleri Odası olarak. Bize göre bilgi paylaşılıyorsa bilgidir, paylaşılmıyorsa özellikle toplumsal anlamda bir değeri yoktur. İnternette bu açıdan bilginin bırakın herhangi bir ilde, herhangi bir ülkede bütün dünya genelinde paylaşılabileceği bir platform. Bu platformun bilginin maksimum düzeyde paylaşılması açısından kullanılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle bu anlamda biz açık kaynak kodlu yazılımları da destekliyoruz. Bunun ötesinde örneğin birçok bilgiye standartlar anlamında bilgiye bugün internet ortamında ulaşılabilir ama birçok bilgide bu arada şifrelenmiş durumda. Örneğin siz ISO standartlarına, IEEE standartlarına üye değilseniz -ki üye olmakta o kadar kolay değil bizim için yani özellikle kişiler için oldukça yüksek meblağlar tutuyor- ulaşmak mümkün değil. Biz bunun böyle olmaması gerektiğini bilginin özellikle internet gibi bir ortamda paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bugünkü çalışmalarımız bu yönde. Özellikle açık kaynak kodlu yazılımların desteklenmesi, işletim sistemlerinin desteklenmesi anlamında bugün bizim Linux kullanıcılar derneğinden örneğin iyi yönde olduğumuza dair referanslarımız var. Düşüncemiz internetin bu anlamda toplumsallaştırılması . Kişilerin yada çıkar gruplarının tekelinden çıkarılması.

A.ACARTÜRK -Efenim bilgileriniz verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyoruz. Bu çalışma orijinal bir çalışma bilişim sektöründe bu tür sistemlerin kullanılması gerekliliğini bizde farkındayız dinleyicilerimizde programımıza katıldığınız içinde çok teşekkür ediyoruz daha sonra gene bilgilerinize ve tecrübelerinize başvuracağız.çok sağolun

Ramazan PEKTAŞ-Böyle bir olanağı verdiğiniz için bizde teşekkür ediyoruz . İyi yayınlar

A.ACARTÜRK - Sevgili dinleyiciler Elektrik Mühendisleri Odasından konuğumuz Sayın Ramazan PEKTAŞ'ın verdiği bilgileri dinlediniz.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 1888


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.