MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

MAVİ AKIM TÜRKİYE'Yİ ÇARPACAK (EVRENSEL, 05.01.2003)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Mavi Akım Projesi çerçevesinde Türkiye'ye yılda 2 milyar metreküpten başlamak üzere her yıl 2 milyar metreküp artarak yılda 16 milyar metreküpe ulaşacak doğalgazı tüketebilmek için, iletim hatlarının bir an önce tamamlanarak şehirlerin hazırlanması gerekiyor. Yatırımlar yetiştirilmezse, 2005 yılında sonra büyük miktarda "al-ya da öde" riski bulunuyor.
 

Çok sayıda ile doğalgaz götürecek iletim hatlarının bir kısmı yatırım safhasında olmasına rağmen bir kısmı da ihalesinin ardından 2 yıl geçmesine rağmen hâlâ başlanılmadı. Son olarak geçtiğimiz hafta sonunda 4 ayrı (Konya-Isparta, Isparta-Nazilli, Nazilli-İzmir ve Gaziantep-Mersin) iletim hatlarının kredi garantileri Hazine Müsteşarlığı tarafından onaylandı. Sivas-Malatya ve Malatya-Gaziantep iletim hatları ise Bakanlar Kurulu kararı bekliyor. Yaklaşık bir yıl önce ihale edilen ve yaklaşık 24 ayda tamamlanacak söz konusu projelerle yılda 10 milyar metreküplük tüketim hedefleniyor. Arz fazlası oluşacakBotaş, 2005 yılında Mavi Akım Projesi ile gelecek gazın 6 milyar metreküpe, İran'dan gelen doğalgaz miktarı ise bu yılki 4 milyar metreküplük düzeyinden 2007 yılında 10 milyar metreküpe ulaşacak. Bulgaristan üzerinden gelen 12 milyar metreküplük Rus doğalgazının yanı sıra, Şahdeniz-Türkiye doğalgaz boru hattı projesi de 2005 yılı içerisinde devreye gireceğinden, gerekli yatırımlar yapılamazsa ise büyük miktarda arz fazlası oluşacak. Türkiye, Şahdeniz doğalgazından 2018 yılına kadar toplam 89.2 milyar metreküp doğalgaz alacak. Ekonomik krizin etkisiyle tüketimin düşmesi ve iletim hatlarının yapılamaması nedeniyle yeni abonelere ulaşamamaktan dolayı, bu yıl 23 milyar metreküp olarak öngörülen doğalgaz tüketim miktarı sadece 18 milyar metreküp düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu nedenle Mavi Akım projesi ile gelecek gaz miktarı görüşmelerle 4 milyar metreküpten 2 milyar metreküpe düşürüldü.

Hangi gaz daha pahalı

Geçtiğimiz aylarda yaşanan "hangi gaz daha pahalı" tartışmalarının ardından yapılan görüşmelerde Rusya ve İran'dan indirimler sağlanmıştı. Mavi Akım Projesi çerçevesinde alınacak doğalgaz Batı'dan gelen hattan alınan gaza oranla daha pahalı olması nedeniyle, ocak ayı ortalarında gelecek Rusya heyeti ile indirim görüşmeleri yapılacak. Ancak yapılan kontratlar ve uluslararası finansman anlaşmaları nedeniyle yatırımların maliyetinin geri dönmesine kadar indirim yapılması çok zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.

Hangi illere doğalgaz gidecek

Başlangıçta bu yıl 22 il, 2003 yılında 13 il ve 2004 yılında da 19 il olmak üzere, bu dönemde toplam 57 ile doğalgaz götürülmesi planlanıyordu. Ancak ihalelerdeki bürokratik engellerden kaynaklanan gecikme sonucu, 2002 yılında hizmete girmesi planlanan 22 ile doğalgaz götürülmesi işi 2003 yılına sarktı. Adapazarı, Ağrı, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Bilecik, Çorum, Düzce, Edirne, Erzincan, Erzurum, Iğdır, İzmir, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Manisa, Samsun, Sivas ve Tekirdağ illeri için ihaleler yapıldı. Ancak doğalgazın bu illere iletilmesi de yetmiyor, EPDK'nın bu illerin dağıtım işlerini ihale etmesi ve ihaleyi kazanan firmanın bir an önce kent altyapısını, kullanıcıların da bu gazı tüketecek gerekli düzeneği kurması gerekiyor. Halen doğalgaz kullanan İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir ve İzmit şehirlerine ilaveten, 2003 yılında Adapazarı, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa, Kars, Sivas, Erzurum, Kayseri, Erzincan, Tokat, Kırşehir, Iğdır, Van, Ardahan, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Karaman, Bayburt, Karabük, Bartın, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Samsun, Çankırı, Çorum, Yozgat, Amasya, Kırıkkale, Ordu, Giresun, Konya, Denizli, Burdur, Muğla, Isparta, Aydın, Uşak, Kütahya, Afyon, Malatya, Adana, K. Maraş, Mersin, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Ağrı ve Elazığ'da da, doğalgaz kullanılmaya başlanacak.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 1008


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.