MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ PİYASASI, BOTAŞ'IN FARKLI FİYATLARINDAN RAHATSIZ (ZAMAN, 23.01.2003)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Hükümetin değişmesiyle gündeme gelen enerji fiyatlarındaki farklılıklar, Başbakan Abdullah Gül ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in açıklamalarıyla kamuoyunda yeni tartışmalara sebep oldu.
 

Türkiye'de son dönemlerde doğalgaz dönüşümlü santralların Yap-İşlet-Devret (YİD ya da Yap-İşlet (Yİ) modelleriyle hayata geçmesiyle gündeme gelen elektrik fiyatları ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) santrallara farklı fiyatlardan doğalgaz vermesi sektörde rahatsızlığa sebep oluyor.

Türkiye'de doğalgaz; konutlarda, sanayide, elektrik dönüşüm santrallarında ve Kendi Enerjini Kendin Üret (Otoprodüktör) kapsamındaki alanlarda kullanılıyor. BOTAŞ'ın bu dört ayrı kesime ayrı fiyatlar vermesinin yanında, devlet garantisinde elektrik üreten ve aynı konumda olan santrallara de farklı fiyat uygulaması yeni bir tartışmaya sebep olacak gibi görünüyor.

BOTAŞ yetkilileri, santrallara verilen doğalgazların farklı fiyatlarda olmasına gerekçe olarak şirketlerle yapılan anlaşmaları ve "al ya da öde" oranlarındaki farklılıkları gerekçe gösteriyor. Ancak, bazı doğalgaz dönüşüm santral yetkilileri, YİD ya da Yİ modeliyle yapılan ve aynı çevrim verimliliğine sahip olan santralların hepsinde aynı garantilerin söz konusu olmasına rağmen BOTAŞ'ın Enka'ya ait olan santrallara en ucuz fiyatı vermesinin gerekçesinin anlaşılamadığını belirtiyorlar.

Bin metreküp doğalgazı sanayi kesimine 194 dolara, konutlara 227 dolara veren BOTAŞ'ın, bazı doğalgaz dönüşüm santrallarına 90 dolara, bazılarına ise 257 dolara verdiği belirtiliyor. Doğalgaz dönüşüm santrallarından elde edilen elektriği ise Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) alıyor, ancak bin metreküpü 90 dolar olan doğalgazdan, 1 kw saatlik enerji 2,1 bir cent maliyetle üretilirken, 257 dolar olan gazdan, bir kw saatlik enerjinin 6 centten üretilmesi sektördeki fiyat farklılıklarının gerçek sebebini ortaya koyuyor.

Daha çok doğalgaz kullanarak daha fazla enerji üretip devlete veren santrallar daha fazla kazanç sağlarken, devletten daha az doğalgaz alarak, daha az elektrik ürütenlerin yatırım maliyetlerinin daha yüksek olmasına rağmen böylesine dengesiz bir tablo oluşumuna niçin ortam sağlandığı ise bilinmiyor. Doğa Enerji yetkilileri de, "Eğer projenin ismi Yİ olunca ucuz oluyorsa, tüm modeller Yİ ile yapılsın. Ancak YİD projelerine satılan pahalı gaz fiyatından dolayı elektriğin maliyetinin de yüksek olduğunun bilinmesi gerekir ki, bu şirketimizden kaynaklanmamaktadır." açıklamasını yaptılar.

YİD santralları tarafından üretilen ve devletin alım garantisi verdiği enerji maliyetinin ortalama yüzde 70'ini üretim aşamasında kullanılan yakıt bedeli (doğalgaz) oluşturuyor. Dolayısıyla doğalgazın yurtdışından pahalı temin edilmesi elektrik fiyatlarını da etkiliyor. Ayrıca, Türkiye'de elektriğin farklı kaynaklardan temin edildiği, maliyetinin ciddi kriterlerle yapılmadığı için tartışmaya sebep olduğuna dikkat çekilerek, Hidro Elektrik Santralları'nın (HES) bu kapsamda olduğu ve maliyetlerine bütçeden ödenen rakamların dahil edilmediği belirtiliyor.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 640


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.