MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KARANLIKTAN (1TEMMUZ 2006) ZAMLARA (1 TEMMUZ 2008)


BASIN AÇIKLAMASI


 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu, bugün saat:12.30’da elektrikte otomatik fiyatlandırma ve zam hakkında “KARANLIKTAN (1TEMMUZ 2006) ZAMLARA (1 TEMMUZ 2008)” başlıklı basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını EMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal AKTUĞ okudu. Ayrıca EMO Onur Kurulu Başkanı Mustafa Ergun TUNARLI, EMO Denetleme Kurulu Başkanı Oktay FİRAT, EMO Denetleme Kurulu Üyesi Cumhuriyet ALPASLAN, EMO Denetleme Kurulu Üyesi Memik KARAYILAN, EMO Denetleme Kurulu Üyesi Kenan SIKIK, EMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Yazmanı Remzi ÇINAR, EMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Saymanı Hasan AZAR, EMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Mustafa GÜVELOĞLU, EMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İsmail ÖZSUMAN, EMO Bursa Şubesi Enerji Komisyonu Başkanı H. Suat TÜRKER yer aldılar.
 

KARANLIKTAN  (1TEMMUZ 2006)  ZAMLARA (1 TEMMUZ 2008)

 22 Temmuz Genel seçimleri öncesi, AB-D ile yaptığı gizli anlaşma gereği, zam yapmama propagandası yaparak topladığı oylarla iktidara gelen AKP hükümeti, Ocak 2008‘de elektriğe yaptığı %20‘lik zammın ardından, altı ay geçmeden, ikinci % 22‘lik zammı gündeme getirerek toplamda yaklaşık %42‘lik ZAM‘la  %47‘lik oy potansiyelini nasıl kandırdığını göstermiştir. Hükümetin yanlış enerji politikalarının bedelini halktan ve sanayiciden  çıkarmaya çalışmasını kabul etmek mümkün değildir.   

Üzerinden altı ay geçmeden ikinci kez zammın yapılmasını gerektiren süreç nasıl işledi?

Odamızın defalarca üzerinde durduğu gibi ulusal enerji politikalarının ve iradesinin olmaması,  güdümlü enerji politikaları enerji sorununun temel nedenidir.

2001 yılında çıkarılan 4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasası‘nın devreye girmesi ile, kamunun enerji yatırımlarından çekilmesi ve de özel sektörün doymazlığı elektrik enerjisinde sıkıntı yaratmıştır.

Ardından 3 Kasım 2004 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanan Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği ile 8 Kasım 2004 tarihinden itibaren elektrik alanında "sanal piyasa" adı verilen bir uygulama başlatıldı.

Gereken yatırımların yapılmaması, üstü örtülü yürüyen elektrik enerjisi krizinin, Özel sektörün de özel gayretleri ile 1 Temmuz 2006 krizin açığa çıkmasının başlıca nedenidir.

Bu çöküntünün ardından bir dönem elektrik alanında çok eleştirilen sözleşmelerdeki fahiş fiyat ve alım garantilerini aratmayan bir piyasa sistemi açıldı. DUY olarak adlandırılan bu elektrik borsası, tam bir karaborsaya dönüştü. Karaborsanın yükünü kamu çekerken, DUY‘da yalnızca sisteme verilen elektrik için değil, verilmeyen elektrik için de ödeme yapılması sisteminin devreye sokulmasından 1.5 yıl sonra karaborsa fiyatları  faturalarımıza yansıdı. Otomatik fiyatlandırmaya geçiş ile yansımaya da devam edecektir.

Bu zammın ve otomatik fiyatlandırmaya geçişin asıl nedeni kamunun bu yükü kaldıramaz hale gelmesi değil Dağıtım özelleştirmelerinin yapılacak olmasıdır. Dağıtım Şirketlerini alacak şirketlere sorunlu değil , kar garantili bir yapılanma teslim edilmek istenmektedir. Dağıtım şirketleri yalnızca 2007 yılında DUY sistemi nedeni ile 1 Milyar 924 milyon YTL borç ödemek zorunda kalmıştır. 

Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi‘nin raporlarından bakıldığında 2007 yılında uzlaştırmaya esas olarak sisteme 169 milyar kilovatsaatlik elektrik satışı yapıldığı, bu satışın %9.62‘lik

bölümünü oluşturan 16 milyar 268 milyon kilowatsaatlik bölümünün 0 ve 1 kodlu talimatlarla yapılan yük almalar aracılığıyla karaborsada gerçekleştiği hesaplandı.

Geçen yıl alınan 16 milyar 268 milyon kilovatsaatlik elektrik için 3 milyar 111.5 milyon

YTL ödeme yapıldı. Yani 1 kilovatsaatlik elektrik için karaborsada oluşan fiyat 19.127 Ykr‘ye kadar  çıktı. DUY öncesindeki kamunun 7 Ykr olan birim maliyeti ya da 2007 yılı TETAŞ‘ın 8 Ykr olan satış fiyatlarıyla karşılaştırıldığında, DUY denilen karaborsadan toplam elektrik ihtiyacının yalnızca yüzde 9.6‘lık bir bölümü için fazladan yapılan ödeme 1.3 milyar YTL‘yi aşıyor.

Görüldüğü üzere bu tabloda 1 Ağustos 2006 yılında devreye giren DUY ile elektrik piyasasında karaborsa oluşturulmuş, TEDAŞ zarar ettirilmiş, TETAŞ‘a bu zarar kamu borcu olarak gösterilip kamusal adalet çiğnenmiştir.

Şimdi hükümet, yapılacak elektrik zamları ile oluşan bu kamu borçlarını kapatmaya ve özel sektörün karaborsada serbest fiyat belirlemesine devam etmek istemesine çanak tutmaktadır. Üstelik de bunu otomatiğe bağlayarak sürdürecektir.

Yapılan bu zamlar, Ulusal Sanayimizin maliyet girdilerinin yükselmesine, dolayısıyla birçok üründe peşi sıra zam yapılmasına, rekabet gücünün azalmasına ve işsizliğe, bir süre sonra dayanacak gücü kalmayan Ulusal Sanayicimizin özveri ile gösterdiği direncin kırılmasına ve Ulusal Sanayimizin de KİT‘ler gibi EMPERYALİST güçlerin eline geçmesine neden olacaktır.

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak hükümetin ve Enerji Bakanı‘nın     

1 Ağustos 2006 yılından bu yana TEDAŞ‘ın nasıl zarar ettiğini ve oluşan karaborsada fiyatların nasıl belirlendiğini açıklamalarını istiyoruz. Kamu zararlarını IMF programı ile zam diye yurttaşlara sunmanın neresinde adalet ve kalkınma olduğunu soruyoruz.

Son olarak; Halkımızı Yoksullaştıran zamların derhal geri alınmasını istiyor, Bizim Enerjimizin Bize Yeteceğini söylüyor, AB-D ve Yerli İşbirlikçilerin halkımızın geleceği Üzerindeki Kirli Ellerini Çekmelerini İstiyoruz.

  

30.06.2008

Saat:12.30

TMMOB

EMO Bursa Şubesi

11.Dönem Yönetim Kurulu

 

 


Çok Okunanlar


BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU VE İNŞAAT KOMİTESİ ÜYELERİ ŞUBEMİZİ ZİYARET ETMİŞLERDİR

EMO GENÇ STAJ BAŞVURULARI BAŞLADI

SOLAREX 2024 ULUSLARARASI İSTANBUL GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

ÇEVRİM İÇİ TEKNİK SEMİNER: PCB TASARIMINDA EMC OPTİMİZASYONU, SİMÜLASYON TEMELLİ YAKLAŞIMLAR VE TASARIM ÖNERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BURSA OSMAN ŞEVKİ ULUDAĞ ANADOLU LİSESİ` NDE MESLEK TANITIMI

Okunma Sayısı: 3039


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.