MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİDE ÇARESİZLİK VE ZAM


BASIN AÇIKLAMASI

 
Enerjide arz güvenliği, piyasa çıkarlarına göre ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda değil, sürdürülebilir, ucuz, temiz ve güvenli bir enerji temininin bir kamu görevi olduğu bilinciyle sağlanmalıdır.
 

Enerjide arz güvenliği, piyasa çıkarlarına göre ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda değil, sürdürülebilir, ucuz, temiz ve güvenli bir enerji temininin bir kamu görevi olduğu bilinciyle sağlanmalıdır.
 

ENERJİDE ÇARESİZLİK VE ZAM

Enerjide arz güvenliği, piyasa çıkarlarına göre ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda değil, sürdürülebilir, ucuz, temiz ve güvenli bir enerji temininin bir kamu görevi olduğu bilinciyle sağlanmalıdır.

01 Nisan 2012 tarihinden geçerli olmak üzere elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar ülkemizin enerji alanındaki yaşadığı ve gelecekte yaşayacağı sıkıntılı günlerin bir göstergesi olarak algılanmalıdır. Bu sıkıntı EPDK tarafından nihai zam açıklaması yapılarak, gerçekte çıplak elektrik fiyatına yapılan çift haneli zammın saklanmaya çalışılmasıyla çaresizliğin boyutunu ortaya koymaktadır. 2012 yılının bütünü için yüzde 6.5‘ lik enflasyon beklenirken, konut kullanıcılarının çıplak elektrik fiyatlarına yalnızca yılın ilk 3 ayında yüzde 12,8 zam yapılması vatandaşın sırtına yüklenen yükün boyutunu göstermektedir.

Tek zamanlı perakende elektrik satış fiyatlarının meskende yüzde 9.26 oranında bir zam yapıldığı belirtilmesine rağmen Odamızın yaptığı hesaplamalara göre ise konut kullanıcıları için çıplak elektrik fiyatı yüzde 12.76 oranında zamlanmıştır.

Kayıp ve Kaçak Bulmacası

Konut kullanıcılarından kilovat saat (kWh) başına kesilen kayıp ve kaçak bedeli ise yüzde 9.93 zamlandırılarak, 2.7 kuruş olmuştur. Özelleştirme ile kayıp ve kaçak oranları düşeceği iddia edilirken; EPDK‘ nın yeni 5 yıllık tarife döneminde hedef kayıp ve kaçak oranlarını yükseltmesiyle, kayıp ve kaçağı indiremediklerinde bırakın cezalandırılmayı tersine ödüllendirilen şirketlere haksız kazançlarını artırma imkanı sağlanmıştır. Bu noktada sorulması gereken soru; kayıp ve kaçak bedellerinde artış mı olmuştur da tüketicilerden tahsil edilen bedel arttırılmaktadır? Kayıp ve kaçak bedeli bir önceki yılın verileri üzerinden tahsil ediliyorsa 3 ay içinde bir önceki yıl verilerinde değişiklik mi olmuştur? Bırakın bir önceki yılı henüz 2010 yılı verileri dahi kamuoyu ile paylaşılmamışken, kayıp ve kaçak bedelinin neye göre tarifelere yansıtıldığını anlamak mümkün değildir. Kayıp ve kaçak kalemi bugün şirketlerin soygun aracına dönüşmüş; EPDK ve AKP İktidarı bu soyguna yasal zemin hazırlamışlardır.

Ortalama Bir Ailenin Faturası 70 TL‘den 76 TL‘ye Yükselecek

Konut kullanıcılarının elektrik bedeli üzerinden alınan dağıtım sistemi kullanım bedeline bu yılın başında yapılan yüzde 20.7‘ lik zammın yaklaşık 4‘te 1‘lik bölümü yeni tarifede geri alınmıştır. Buna karşılık hem perakende satış hizmet bedeline, hem de iletim sistemi kullanım bedeline yüzde 3.5 civarında zam yapılmıştır. Böylece vergi ve fonlar hariç olmak üzere 1 kilovat saat elektriğin bedeli 23.7 kuruştan 25.9 kuruşa ulaşmıştır. Enerji fonu, TRT payı ve Belediye Tüketim Vergisi ile yüzde 18‘ lik KDV oranı da dahil edildiğinde 1 kWh‘lik elektriğin fiyatı 33 kuruşa yükselmektedir. Asgari elektrik ihtiyacı üzerinden hesaplama yapıldığında yaklaşık 234 kWh‘lik aylık tüketimi olan bir ailenin faturası 70 liradan 76 TL‘ye yükselecektir.

 
Zammın Asıl Nedeni Karaborsa

Elektrik fiyatlarının giderek artmasının asıl nedeni AKP iktidarının elektrik alanında uyguladığı yanlış politikalardır. Elektrik karaborsasında şubat ayında 1 kilovat saat elektriğin fiyatı 2 TL‘ye kadar fırlamıştır. Buna karşı önlem alınmadığı gibi, borsa sisteminde fiyatın 2 TL‘ye kadar yükselmesinin normal olduğu kabul ettirilmeye çalışılmaktadır. Hatta bu yükselişin piyasa katılımcısı adı verilen şirketlere ceza olarak dönmesinin de önüne geçici düzenleme yapılmaktadır. Örneğin şirketlerin teminat yükümlülüğünde artışa yol açmaması için yükselen sistem marjinal fiyatı

dikkate alınmayı vermektedir. Ama yükselen fiyat bu sefer de vatandaşa yansıtılmasın denilmemektedir. Yani işleyen karaborsa sisteminde adlarına piyasa katılımcısı denilen şirketler kar söz konusu olunca katılımcı, ancak ceza söz konusu olunca katılımcı olmamakta bu kez yerlerini vatandaşlara terk etmektedirler. Hatta bu fiyat yükselişi karşısında ucuza elektrik satış anlaşması yapıp pahalı olarak karaborsadan elektrik satın almaya devam eden ve sonunda iflasa düşen toptan satış şirketlerinin zararının da sisteme kaldığı basında yer almıştır. Hatta ve hatta bazı şirketlerin piyasadan parayı toplayıp karaborsaya ödeme yapmadan iflas ederek vurgun vurdukları dahi iddia edilmekte, tüm bu iddialar ise AKP iktidarı döneminde sanal alemde kalmaktadır.

Zam Dalgası Devam Edecek

Bugünlerde Arap Baharı ve küresel düzeyde egemenlerin enerji kaynakları üzerinde hegemonya tesis etmek için yürüttüğü hesaplaşmaların sonucu olarak yaşanan petrol krizinin yanı sıra Türkiye, Ortadoğu‘da tam bir ABD taşeronu olarak konumlanmasıyla, Ortadoğu‘daki gelişmelere paralel Rusya ve İran kaynaklı bir doğalgaz krizi ile de karşı karşıya kalabilecektir. Bugün, elektrik alanının piyasalaştırılması sonucunda oluşan karaborsa sistemi nedeniyle karşı karşıya kaldığımız bu yüksek oranlı elektrik zammına, yarın olası petrol ve doğalgaz krizleri sonucu yeni zam dalgaları ile tekrar maruz kalacağız. Petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ve doğalgaza dün yapılan yüzde 18.72 oranındaki zam elektrik fiyatlarına önümüzdeki aylarda yansıtılacaktır.

Burada da hükümetin suçu, petrol ve doğalgaz fiyatlarına atma lüksü bulunmamaktadır. 10 yıldır iktidarda olan AKP Hükümeti, elektrikteki doğalgaz bağımlılığını ortadan kaldırmak bir yana, piyasada yer alan şirketlerin çıkarları doğrultusunda doğalgazla üretimi artırarak bu bağımlılığı derinleştirmiştir. HES tüccarlığı ile ülkemizi bir elektrik cennetine değil, çamur batağına dönüştürmüş; bununla da yetinmeyip Fukuşima gibi tüm dünyanın ders çıkardığı nükleer felakete rağmen nükleer santral ısrarını sürdürerek radyasyon çölü yaratmak istemektedir. Yatırımlardan kamuya el çektirilmiş, ülkemizin elektrik hizmeti piyasanın insiyatifine terk edilmiş, göz göre göre gelen yatırım açmazı karşısında gereken önlemler alınmamış, vatandaşlar karaborsaya teslim edilirken, verilen lisanslarla ve piyasa açıklık oranlarıyla övünülmeye devam edilmiştir.

 

 

Ödeyebilenden daha çok ödeme alındığı, ödeyemeyenin ise yok sayıldığı, arz güvencesizliğinin yaratıldığı elektrik alanında piyasanın derinleştirilmesi değil kamulaştırma yapılmalı, bu alan piyasanın değil vatandaşların ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmelidir. Çözüme yönelik olarak ;

·         Uluslararası sermayenin küresel ölçekte enerji politikalarını belirlediği, sürdürülebilir kalkınma adı altında uygulanan politikalar diğer alanlarda olduğu gibi enerji alanında da eşitsizlikler yaratmaktadır.

·         Neoliberal politikaların yarattığı tahribat göz önüne alınarak enerji özelleştirme uygulamalarına derhal son verilmelidir.

·         Enerji üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları öncelikli olmalı, Ar-Ge çalışmaları ve yerli yatırımlara devlet teşvik edilmelidir.

·         Ülkemizin enerjide artan dışa bağımlılığı azaltılmalıdır.

·         Enerjinin etkin ve verimli kullanılmasına yönelik projeler desteklenmeli, toplumsal bilinç oluşturmak için ilk öğretimden başlayan eğitim programları hazırlanmalı, enerjinin verimsiz kullanımı engellenmelidir.

·         Enerjide toplumsal yaşamı, ekolojiyi ve kültür varlıklarını gözeten politikalar geliştirilmelidir.

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
BURSA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU

03.04.2012

 

 

 

 

1 Nisan 2012 Elektrik Zammı Tablosu

1 kilovat saat elektrik bedeli

01.01.2011-01.01.2012 arası             Zam Oranı (%)

01.01.2011 (Kuruş)

01.10.2011 (Kuruş)

01.04.2012 (Kuruş)

Sanayi-Çift terimli

29,83

16,14

19,23

20,95

Sanayi-Tek Terimli

 

 

 

 

    Orta Gerilim

18,56

18,43

20,12

21,86

    Alçak Gerilim

21,33

19,52

21,48

23,69

Tarımsal sulama

21,09

18,62

20,67

22,55

Ticarethane

4,83

25,24

25,39

26,46

Diğer 1

30,23

20,32

24,16

26,46

Diğer 2

26,35

20,94

24,86

26,46

Mesken

19,52

21,66

23,73

25,89

Şehit aile. ve muh.gazi

0,15

13,87

13,88

13,89

KÖİ Mesken

28,93

20,08

23,73

25,89

Aydınlatma

24,24

19,90

22,66

24,73

*İletim, dağıtım, perakende satış, sayaç okuma, kayıp ve kaçak dahil, vergi ve fonlar hariç tarife. 

 

 

 

 

Konut Faturası-1 kWh

 

(Fon, vergi ve hizmet bedelleri dahil)

 

Tarife Dönemleri

Kuruş

Yüzde

 

Ara.07

15,81

  

 

Oca.08

18,9

19,5

 

Tem.08

22,87

21

 

Eki.08

24,69

7,9

 

Oca.09

24,93

1

 

Nis.09

24,53

-1,6

 

Eki.09

26,93

9,8

 

Oca.10

27,24

1,1

 

Eki.11

29,85

9,6

 

Nis.12

32,51

8,93

 

4 Yıllık Kümülatif Zam Oranı (%)

105,66

 
 

 

 

 

Asgari Yaşam Standardına Göre Bir Ailenin Aylık Elektrik Tüketimi

 Harcama Kalemleri

kWh

2007 (TL)

2010 (TL)

Ekim 2011 (TL)

Nisan 2012 (TL)

Aydınlatma

66

10,42

17,98

19,7

21,46

Buzdolabı

70

11,05

19,07

20,89

22,76

Fırın

24

3,79

6,54

7,16

7,80

Televizyon

22,5

3,55

6,13

6,72

7,32

Çamaşır Makinesi

15

2,37

4,09

4,48

4,88

Bulaşık Makinesi

13

2,05

3,54

3,88

4,23

Ütü

10

1,58

2,72

2,98

3,25

Süpürge

5,5

0,87

1,5

1,64

1,79

Saç Kurutma Makinesi

4,4

0,69

1,2

1,31

1,43

TOPLAM

230,4

36,36

62,76

68,77

74,91

 

 

 

 

 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZE İNDİRİM UYGULAYAN FİRMALAR

EMO BURSA ŞUBESİ 19. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

ŞUBE KOMİSYONLARINA KAYITLAR BAŞLADI

TMMOB BURSA İKK TARAFINDAN YEREL SEÇİM BİLDİRGESİ 2024` KONULU BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLENDİ

YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ YENİŞEHİR HAVALİMANI MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ ZİAYRET ETTİ

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI ŞUBEMİZİ ZİYARET ETTİ

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE HARMONİKLER VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ TEKNİK SEMİNERİ DÜZENLENDİ

NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANI SN. TURGAY ERDEM’İ ZİYARET ETTİK

T.C. BURSA VALİSİ SN. MAHMUT DEMİRTAŞ ZİYARET EDİLDİ

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLANDI

Okunma Sayısı: 992


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.