MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 KOCAELİ ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

ÖNEMLİ EVRAKLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BOLU   KOCAELİ   SAKARYA   ZONGULDAK   BARTIN   KARABÜK   DÜZCE 
 

 
MİSEM BANNER
 
MİSEM DIŞI BANNER
 
ÜYELİK
 
ÜYELİKLE İLGİLİ BELGELER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 
TEMSİLCİLİK ADRES VE TELEFONLARI
 
SMM
 
EĞİTİMLER
 
ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK BAŞVURU FORMU
 
ŞUBEMİZDE SATIŞA SUNULAN KİTAP LİSTESİ
 
ÇALIŞANLAR OLARAK HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?
 
TÜRKİYE’DE MÜHENDİS-MİMAR-ŞEHİR PLANCISI PROFİL ARAŞTIRMASI
 
DERGİ 437. SAYI

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENDÜSTRİ 4.0 FIRSAT MI, TEHDİT Mİ?


GÜNDEM

 
Günlük yaşamda giderek daha çok karşılaşmaya başladığımız Endüstri 4.0 ve Nesnelerin İnterneti kavramları; Elektrik Mühendisliği Dergisi’nin yeni sayısında incelemeye alındı. Bir yandan devrim mi, evrim mi tartışmalarını ele alan, diğer yandan teknolojinin ışıltılı büyüsünün arka planını inceleyen yazılarla zenginleştirilen dergide, iş dünyasından günlük yaşama, ekonomik boyutundan istihdam üzerine etkilerine varıncaya kadar geniş bir perspektifte konu ele alındı.
 

 Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 459. Sayısı Aralık ayında okurlarıyla buluştu. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil başyazısında, ülkemizin içinde bulunduğu durumun giderek vahim bir hal aldığına işaret etti. OHAL`in arkasına sığınılarak muhalif tüm kesimleri ayıklamaya yönelen ve yeni hak gaspları yaratan uygulamalardan vazgeçilmesini isteyen Yeşil, TMMOB ve bağlı odaların da iktidarın ağır baskısına uğradığına dikkat çekti.

Dergi kapağına "Endüstri 4.0 Fırsat mı, Tehdit Mi?" başlığıyla taşınan dosyanın editörlüğünü yapan Dr. Özgür Tamer, Nesnelerin İnterneti uygulamaları ile hayatımıza giren otonom cihazların kullanım alanlarının hızlı bir şekilde artacağını vurguluyor. Ancak Tamer`in göz ardı edilmeyecek bir uyarısı var: "Yakın gelecekte hayatlarımızı etkileyen birçok konuda bu tip cihazlardan destek alma olanağı bulup hayatlarımızı kolaylaştırmalarına izin verirken, arka planda toplanan verilerin de farklı işlevleri olabileceğini akılda tutup, kullanımında azami özeni göstermekte yarar bulunmakta."

Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu`nun "Endüstri 4.0: Bir Tekno-Politik Değerlendirme" başlıklı kapsamlı makalesi dosyanın ana çerçevesini oluşturuyor. Yazıda, Endüstri 4.0 kavramına yönelik tartışmaların yanı sıra beklentiler ve gerçekler, Türkiye`nin durumu ve özellikle gelişmiş ülkelerin Endüstri 4.0`a bakışları ayrıntılı biçimde ele alınıyor. Yeni teknolojiler karşısında bireyin durumuna da değinen Coşkunoğlu, konunun hukuki, etik ve güvenilirlik boyutlarının şimdiden gündeme alınması gerektiğinin altını çiziyor.

Birgün Gazetesi Köşe Yazarı Aslı Aydın, "Sanayi Geriye Doğru Giderken Endüstri 4.0 İddiası" başlıklı makalesinde, uzun süredir durgunluk yaşayan dünya ekonomisinde yeni bir devinimin, "yeni teknolojiler" ile hayata geçirilip, geçirilemeyeceğini sorguluyor. Aydın, ekonomik sistemin içinde bulunduğu tıkanıklığın yatırım açmazı yarattığına dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ise "Endüstri 4.0, İnsan Emeği ve Mühendis" adlı yazısı konunun istihdam boyutunu ele alıyor. Kozanoğlu tüm emekçilerin, insanlığın ortak ürünü olan teknolojik gelişmelerin kâr için değil, insan ihtiyaçlarını karşılamak üzere seferber edilebilmesi için mücadele etmesi gerektiğini vurguluyor.

Sektör dergilerinde teknolojik gelişmeler ele alınırken göz ardı edilen istihdam boyutu, Elektrik Mühendisliği Dergisi Yayın Kurulu Üyesi E. Orhan Örücü`nün yazısında da ele alınıyor. "Her Şey İnsan Yararına" başlıklı yazıda istihdam sorunu eğitimle de bağlantılı olarak ele alınırken, gelişmelere ayak uydurabilecek bir nesil yetiştirmek üzere eğitim sisteminin gözden geçirilmesi, gelir eşitsizliğinin en aza indirilmesi, sanayinin geliştirileceği alanlara yönelik stratejik bir planlama yapılması ve teknolojiye kaynak ayrılması öneriliyor.

Raylı Sistemleri Kümelenmesi Koordinatörü Gürcan Banger`in "Akıllı Makineler ve Gelecek" konulu makalesi de Endüstri 4.0 kapsamında teknolojik gelişmeleri ele alan ayrıntılı bir yazı olarak okuyuculara sunuluyor. Banger`in bu yıl yayımlanmış olan "Endüstri 4.0 ve Akıllı İşletme" adlı kitabının tanıtımını da dergimizde bulacaksınız.

Elektronik Mühendisi Ali Batur, "Nesnelerin İnterneti`nde NFC`nin Yeri" yazısında; yeni teknolojik gelişmelerin günlük hayatımızı daha yakından ilgilendiren yanlarını teknik bilgilerle açıklıyor. Kısa mesafeli bir kablosuz iletişim standardı olan NFC`nin kullanımı ile akıllı şehirler, akıllı evler, akıllı fabrikalar, akıllı araçlar, akıllı mağazalar gibi birçok uygulama ya da sistem kurulabileceğini anlatıyor.

EMO Eskişehir Şubesi ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi`nin (ESOGÜ) birlikte düzenledikleri Yeni Nesil Sanayi ‘Endüstri 4.0` Paneli`ne ilişkin haber de dergide geniş yer buluyor. "Endüstri 4.0 Fırsat Mı, Tehdit Mi?" başlığıyla yayımlanan haberde, panel katılımcılarının "Yeni Nesil Teknoloji" ve "Dijital Dönüşüm ve Etkileri" konulu oturumlardaki sunumları özetlenerek aktarılıyor.

Daha sonra ESOGÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Yapay Zeka ve Robotik Laboratuvarı`ndan Doç. Dr. Ahmet Yazıcı`nın "Endüstri 4.0 ve Otonom Robotlar" başlıklı yazısına yer veriliyor. Yazıcı, otonom robotların Endüstri 4.0`ın kritik noktalarından biri olan esnek üretim sistemleri için anahtar teknoloji olduğuna işaret ediyor.

"Türkiye`den Dünyaya Lazer Uygulaması" başlıklı yazıda, EMO Üyesi Orhan Ersönmez`in ürettiği bir sistem hakkında bilgi veriliyor.

Dosya kapsamında iş dünyasının da Endüstri 4.0 kapsamındaki görüşleri ve çalışmalarına yer veriliyor. Bu çerçevede Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı`nın "Yerli Mühendislik Çabalarının Önü Açılmalı" başlıklı yazısı ile Siemens, Rockwell ve Schneider Electric şirketlerinin değerlendirmelerini okuyabilirsiniz.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer ile Endüstri 4.0 konusunda yapılan söyleşi de "Teknolojik Maliyet Zamanla Telafi Olur" başlığı ile dergimizde yer buluyor.

Dosya kapsamında ülkemizin sanayi üretimi ve teknolojik gelişmeler açısından durumu verilerle de sorgulanıyor. EMO Basın Birimi`nden Bahar Tanrısever`in "İleri Değil, Geri Gidiyoruz" başlıklı çalışması, TÜİK rakamları üzerinden Türkiye`nin yüksek teknolojili ürünler yerine orta teknolojili ürünlere ağırlık verdiğini ortaya koyuyor.

Dergimizde dosya kapsamı dışında çeşitli yazılar yer alıyor. EMO İstanbul Şubesi`nin düzenlediği "Afetlerde Haberleşme ve Elektrik Paneli" ile ilgili haber; "Türkiye`de Afet Gerçeği", "Elektrikli Araçlar Jeneratör Olabilir" ve "Kesintisiz İletişim İçin Yeni Teknolojiler" başlıkları altında 3 bölüm olarak dergide sunuluyor.

Elektrik tarihimiz açısından dikkat çekici bir yazı olarak bu sayımızda "Bursa`da Elektriğin Tarihsel Gelişimi" başlıklı makaleyi okuyabilirsiniz. Elektrik Mühendisi Mümin Ceyhan`ın kaleme aldığı makale, güncel verilerle yenilenerek Elektrik Mühendisliği Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Dr. İrfan Şenlik tarafından yayıma hazırlandı. Ceyhan yazısında dünya ve Türkiye elektrik tarihine kısaca değinirken, Bursa özelinde okuyucularını keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

Dergimizin de Yayın Kurulu üyeliğini yapmış olan Hocaların Hocası Güney Gönenç; aramızdan ayrılışının 5. yılında "Selam Olsun Türkiye`nin Aydınlık Geleceğine" başlıklı yazı ile anılıyor. Gönenç`ın kısaca tanıtıldığı yazıda, Harita Mühendisi Dr. Haldun Özen`in "Entellektüelin Dramı 12 Eylül`ün Cadı Kazanı" kitabından Güney Gönenç`in kendi sözleriyle aktardığı 12 Eylül mücadelesini okuyabilirsiniz.

Geçtiğimiz sayılarda düzenli olarak yayımlamaya başladığımız elektrik istatistikleri bölümünü bu sayımızda elektrik alanında yeni yayımlanan mevzuatı da ekleyerek zenginleştirdik. Her sayımızda olduğu gibi bu sayımızda da Tayfun Akgül; Fennikarikatürler sayfasında sizi gülümsetirken düşünmeye çağırıyor.

 

Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 459. Sayısı`na aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

 

 

Bağlantılar

www.emo.org.tr/yayinlar/dergi_goster.php?kodu=1069&dergi=1
 


TAŞINABİLİR UZATMA KABLOLARI

01.09.2021
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU VE SEÇİMLERİ YAPILDI!

ŞUBE YÖNETİM KURULUMUZ SEDAŞ’A ZİYARET DÜZENLENDİ

13. DÖNEM 1. ŞUBE DANIŞMA KURULU TOPLANTISI DÜZENLENDİ

KOCAELİ İKK BİLEŞENLERİYLE BİRLİKTE 23 NİSAN KUTLAMALARINA KATILDIK

SAKARYA TEMSİLCİLİĞİMİZDE ELEKTRİK SMM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDIK

İŞ YAŞAMI DUYRUSU!

13. DÖNEM ŞUBE ÇALIŞMA PROGRAMI YAYINLANMIŞTIR

EMO SAKARYA TEMSİLCİLİĞİMİZDEN SERDİVAN BELEDİYESİNE ZİYARET

TMMOB İKK TOPLANTISI ZONGULDAK TEMSİLCİLİĞİMİZDE YAPILDI

Okunma Sayısı: 42


Tüm Gündem

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.