MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

“ÖZELLİK” ARZ ETMEYEN BİNALAR GÖZDEN ÇIKARILMAMALI… TÜM BİNALARA MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ EKSİKSİZ SAĞLANMALI


 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Özellik Arz Eden Binaların Tasarım Gözetimi ve Kontrolü Hizmetlerine Dair Yönetmelik” taslağı yayımlandı. Öncelikle, yapı tasarımı ve üretimi süreçlerindeki denetimsizliğin yalnızca ekonomik kaynağı olan ve kontrole bir düzeyde “gönüllü” yatırımcıların “özellikli” binaları için giderilmesi yeterli değildir. Can ve mal güvenliğinin sağlanması için “özellikli” tabir edilen çok katlı, büyük alanlara sahip alışveriş merkezi, ticarethane veya konut olarak projelendirilmemiş binaların da mühendislik hizmetlerini eksiksiz olarak alması kural haline getirilmelidir.
 

 Taslak incelendiğinde tasarım, gözetim ve kontrolü yönelik mühendislik hizmetlerinin için yeterlilik ölçütlerinde, büyük oranda bu alanda halen danışmanlık yapan akademisyenlerin tariflediği görülmektedir. Uygulama deneyimi olan mühendislere her beş yıl için verilen yeterlilik puanı ile yüksek lisans, doktora, kitap, yayın gibi akademik yeterliliklere verilen puanlar arasında büyük farklar bulunmaktadır. Yönetmelik taslağında sadece akademisyenlerin bu hizmetleri verebilmesine yönelik bir puanlama yöntemine yer verilmiş ve uygulama deneyimi kıymetsiz hale getirilmiştir.  2013 Yılında bürokrasinin azaltılması adı altında 84 adet yönetmelik değişikliği ile yapıların denetim süreçlerinin en aza indirgenmesi sağlanmış, Meslek Odalarının bu konudaki yetkilerini tırpanlama girişimleri ile denetimsiz yapı üretim sürecinin önü açılmıştı. Zaman içinde piyasada oluşan denetimsizlik algısı üzerine; özellikli binalar için danışmanlık adı altında üniversitelerdeki bazı akademisyenlerden -özellikle deprem ve yangına karşı alınacak önlemler alanında- hizmet alımları yapılarak tasarım ve imalat sürecinde eksiklerin en aza indirgenmeye çalışılması yöntemi birçok yatırımcı tarafından uygulanmaktadır. 

Dayanak Oluşturma 

Ancak bu hizmetlerinin mevzuat açısından bir karşılığı bulunmamaktadır. Danışmanların verdiği raporların, attıkları imzaların mevzuatta dayanağı bulunmamaktadır. Uygulamada karşılaştığımız özellikle "yangın danışmalığı" adı altında bu işi yapan akademisyenlere verdikleri hizmetin mevzuat anlamında bir karşılığı olmadığı ve meslek odalarının ve yetkilendirdiği uzman üyelerinin yerine sadece akademik unvan üzerinde bir değerlendirme yapılarak piyasada danışmanlık hizmeti yürütülmesini sorunlu bir uygulama olduğu açıktır. Özetle bu taslak özellikli binalara deprem ve yangın açısından tasarım ve uygulama gözetmenliği yapan akademisyenlerin yaptıkları işe dayanağını oluşturma girişimidir. Ülkemizdeki yapı üretim sürecindeki denetimsizlik sadece özellikli binalar (ekonomik kaynağı olan ve denetime önem veren yatırımcıların binaları) için geçerli değildir. Eğer bir mevzuat değişikliği ya da yenilenmesi yapılacaksa tüm yapı tasarımı ve üretimi süreçlerini kapsamalıdır.

Sonuç olarak; ülkemizde yapı tasarımı ve üretimi süreçlerindeki denetimsizliğin giderilmesi konusunda geç de olsa farkına varmış olan ilgili bakanlık ile aynı fikirde olmakla beraber bunun için ilgili bakanlık olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TMMOB ortak çalışma yürütüp, akılcı çözümler ve yöntemler mevzuata dönüştürülmelidir. Belirli bir yapı grubunu kapsayacak ve belirli bir çevreye çıkar sağlayacak olan bu taslak yürürlüğe sokulmamalı ve Gözetmenlerin Bakanlıkça oluşturulacak bir komisyon tarafından yetki belgesi verilerek yetkilendirilmeleri, 3458 sayılı Mimarlık Mühendislik Hakkındaki Kanun, 3194 sayılı İmar Kanunu, 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu ve 6235 Sayılı TMMOB Kanununa aykırıdır.

Yönetmelik taslağına, https://bit.ly/3BkhWOF adresini ziyaret ederek ulaşabilirsiniz



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

MUTLU BAYRAMLAR

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

Okunma Sayısı: 52


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.