MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

17. EIF DÜNYA ENERJİ KONGRESİ VE FUARI’NDA DÜNYADA NETZERO HEDEFİ, YEŞİL MUTABAKAT VE SKDM UYGULAMASI OTURUMU DÜZENLENDİ



 
Global Enerji Derneği tarafından 15-17 Kasım 2023 tarihlerinde İFM İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen “17. EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı’nda”’ EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi - FULL Enerji A.Ş. Genel Müdürü Hatice Bilge Algın 16 Kasım 2023 Perşembe günü “Dünyada Netzero Hedefi, Yeşil Mutabakat ve SKDM Uygulaması” başlıklı oturumun başkanlığını yaptı.
 

 

 

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Hatice Bilge Algın oturum başlangıcında yaptığı açıklamada şöyle konuştu; "Saygıdeğer Katılımcılar, Sizleri en içten dileklerimle selamlıyor ve bu önemli oturumu yönetmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bu oturumumuzda küresel düzeyde karşı karşıya olduğumuz önemli bir sorun olan iklim değişikliğine çözümler bulma yolunda kritik unsurları ele alacağız.

Bilindiği üzere, Artan enerji krizi ve çevre bilinci, iklim değişikliğinin zararlı sonuçları, hükümetleri karbon ayak izini azaltmaya zorlamaktadır.

İklim değişikliğinin ekosistemler üzerindeki olumsuz etkileri izlenmekte ve bilim insanları tarafından artık insanlığın geleceği için başlıca tehdit olarak kabul edilmektedir. Küresel olarak belirsizliklerin yüksek olduğu çalkantılı bir dönemde, aşırı iklim olaylarının katlanılamaz sonuçları öngörülmekte, risk yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramları her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir. Endişe verici olan, sıcaklık artışının hızlanıyor olması ve sera gazı emisyonlarının ciddi şekilde azaltılmadığı takdirde 15 ila 20 yıl içinde 1,5 °C seviyesine ulaşmasının beklenmesidir. Ekim 2018‘de Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 1,5 °C‘lik bir sıcaklık artışının aşılmasının, eşi benzeri görülmemiş seller, kuraklıklar, deniz seviyesinin yükselmesi, sıcak dalgaları ve kıtlık gibi sonuçlarla felaketlere yol açacağını belirtmiştir. Dünya genelinde sera gazı emisyonlarının 2050‘ye kadar net sıfıra ulaşması gerektiğinin altını çizerek 1,5 °C‘lik sıcaklık artışını sınırlamak için uyarıda bulunmuştur. Küresel sıcaklık artışını 1,5 °C‘ye sınırlamak, iklim değişikliği sürecine uyum sağlamak için bizlere ve tüm ekosisteme daha fazla zaman sağlayacaktır.

Bu hedefe ulaşılmak üzere bazı uzmanlar, dünya ekonomisinde enerji kullanımı, arazi kullanımı, ulaşım, sanayi, tarım ve inşaat gibi alanlarda hızlı ve yaygın değişiklikler önermiştir. Ancak, bu değişikliklerle küreselleşmiş dünya ekonomisine çok fazla müdahalede bulunulacağı için, 2030 yılına kadar karbon emisyonlarının önemli miktarda azaltılması zorunluluğu Paris Anlaşması taahhüdünü kaçınılmaz kılmıştır. 2015 Paris Anlaşması‘ndan bu yana daha az radikal bir yaklaşımla, özellikle yenilenebilir enerji geliştirmeye ve enerji verimliliğini artırmaya, karbondioksit emisyonlarını azaltmaya odaklanılmıştır. Karbondioksit emisyonlarının ötesinde bir diğer büyük endişe ise dünya enerji ihtiyacının hala %80‘in üzerinde fosil yakıtlardan karşılanıyor olmasıdır. Kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların miktarının sınırlı olduğu ve mevcut kullanım seviyelerinde 50 yıl içinde ciddi şekilde tükenmeye başlayacağı bir gerçektir. Küresel sera gazı emisyonlarının önemli ölçüde sorumlusu ulaşım sektörüdür. Toplam emisyonları azaltmak ve yerel hava kalitesini artırmak için elektrifikasyon, anahtar bir teknolojidir. Elektrifikasyon, günümüzde enerji sektörünün ve çevresel sürdürülebilirliğin temel taşlarından biri haline gelmiştir. Bu süreç, makinelerin ve sistemlerin elektrikle çalışır hale getirilmesini ifade eder ve enerjiyi daha temiz, verimli ve çevre dostu bir şekilde kullanmamızı sağlar.

Elektrik sektörünün tamamen karbondan arındırılması sağlansa da, bu durum tüm enerji kullanımının karbondan arındırıldığı anlamına gelmemektedir. Bu minvalde, tüm sektörlerde elektrik kullanım payının artması ve kullanılan elektriğin yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanması karbonsuzlaşma için önemli bir stratejidir.

Net-zero hedefi, yeşil mutabakat ve SKDM uygulaması gibi kavramlar, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadelede kararlı bir adım atmamız gerektiğini gösteren, küresel düzeyde daha sağlam ve dirençli bir gelecek için kritik öneme sahip uygulamalardır.

Oturumumuzda, bu başlıklara odaklanarak, bu alandaki son yaklaşımları değerlendirmeyi amaçlıyoruz.  Aynı zamanda, COP 28 konferansına yönelik beklentilerimizi belirleyecek ve küresel iklim eyleminde daha etkili bir rol oynayabilmek için stratejiler geliştireceğiz.

Türkiye‘nin net sıfır karbon hedefi, ülkemizin sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını ve çabalarını yansıtmaktadır. Bu hedefe ulaşmak için alınan önlemler ve bu süreçte karşılaşılan zorluklar, bugün ele alınacak konular arasındadır.

Sonuç olarak, bu oturumun, sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolundaki kararlılığımıza katkıda bulunacağına inanıyorum. Hep birlikte akıl terimizi akıtarak, bugün ve gelecek nesiller için, daha yeşil, daha adil ve daha sürdürülebilir bir dünya inşa etmemiz mümkün diyor ve sözü Sayın Yael Taranto`ya bırakıyorum."

Oturuma "Yael Taranto / Kıdemli Enerji Analisti - Senior Energy Analyst - SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Zafer Yalçınpınar / Kurucu Ortak - Founding Partner - S.E.Ç. Sürdürülebilirlik Danışmanlığı  Kübra AĞRIMAN / Genel Müdür Yardımcısı - Assistant General Manager - Türkiye – Earthood Sevices Private Limited" konuşmacı olarak katıldı.

Oturumun tamamlanmasının ardından EIF Yürütme Kurulu Başkanı Çiğdem Dilek, Şubemiz Yazmanı Hatice Bilge Algın`a plaket verdi.

Katılımcıların Özgeçmişleri:

Yael Taranto

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi`nde Kıdemli Enerji Analisti olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanları arasında arasında enerji ekonomisi, enerji finansmanı, düşük karbonlu enerji dönüşümü politikaları yer almaktadır. Yael 1996-Ağustos 2018 döneminde Türkiye Sınai Kalkınma Bankasında Yönetici/Ekonomist olarak çalıştı.  Sektörel analiz, danışmanlık, değerleme, kredi süreci ve proje finansmanı konularında görev aldı; 300`den fazla şirket için kredi değerleme ve fizibilite raporları hazırladı. Enerji sektöründe yaklaşık 200 adet proje çalışmasında yer alan Yael, bunun yanında Türkiye`nin ilk özel sektör doğalgaz ve elektrik dağıtım projelerinde danışmanlık işlerinde çalıştı.  Bu görevlerin yanı sıra temalı kaynak sağlayan uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarının tema tasarımı için çalışmalar yaptı. Bu kapsamda enerji, yenilenebilir enerji ve çevre konularında raporlar hazırladı ve müzakerelerde bulundu. Bu faaliyetlerin yanı sıra üniversitelerde, ulusal ve uluslararası konferanslarda seminerler verdi, makale ve gazete yazıları yayınladı. Yael, ABD`de Smith College`da Ekonomi alanında lisans ve Fordham Üniversitesi`nde Uluslararası Politik Ekonomi ve Kalkınma alanında yüksek lisans yaptı.

 

Yael Taranto works as Senior Energy Analyst at SHURA Energy Transition Center, specializing in energy economics, finance and low carbon energy transition policy issues. Yael worked as Manager/Economist at the Industrial Development Bank of Turkey (TSKB) during 1996-August 2018. She was involved in sector analysis, consulting, valuation and project finance and prepared over 300 feasibility and project assessment reports. In the energy sector she assessed over 200 energy generation projects and has consulted for the first private sector electricity and natural gas distribution projects in Turkey. Yael has also worked in close contact with development finance institutions in designing loan facilities with specific themes. For this purpose, she prepared reports and participated in negotiations on energy, renewable energy and environment. In addition, she has been active in writing various energy reports, publishing short articles and newspaper pieces, and giving presentations at universities, national and international seminars. Yael holds a B.A. in Economics from Smith College and an M.A. in International Political Economy and Development from Fordham University in USA.

 

 

Zafer Yalçınpınar

S.E.Ç. Sürdürülebilirlik Danışmanlığı  kurucu ortağı. Kurumsal sürdürülebilirlik danışmanı.

Master‘s Degree: Marmara University, Institute of Banking and Insurance, ıstanbul Capital Market and Stock Exchange (2002-2004)

Thesis Subject: Regression in Technical Analysis Bachelor‘s Degree: Marmara University, Istanbul

Econometrics (1997-2002) Thesis Subject: Simultaneous Regression Models, GNP and Inflation

High School: ISTEK Foundation Private Belde High School, Istanbul (1994-1997)

Kalamış Private High School, Istanbul (1990-1994)

 

Kübra Ağrıman

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü`nde lisansını tamamlamıştır. Lisans hayatı sürecinde, Change for Climate (C4C) Projesi‘nin kurucu ortaklarından biri olarak iklim değişikliği ve politikaları üzerinde çalışmaya başlamıştır. Bu uzun vadeli çalışma kapsamında, üniversite öğrencileri ve belediye çalışanları gibi farklı hedef gruplara yönelik üç farklı eğitim modülü tasarlanmış ve UNDP/ GEF/ SGP, East-West Center, SIDA and U.S. Mission Abroad gibi hibe programları aracılığıyla Türkiye‘nin iklim sektörüne tanıtılmıştır. Kariyerine Dünya Bankası, IFC ve EBRD gibi uluslararası finans kuruluşları tarafından finanse edilen yatırım projelerine yönelik Çevresel ve Sosyal Mevcut Durum ve Etki Analizi ve uygulanan prosedürlerin izlenmesi alanında altyapı ve enerji sektörleri ile ağır metal endüstrisi kapsamındaki projelere yönelik danışmanlık vererek başlamıştır. Buna paralel olarak Küresel Denge Derneği‘nin iklim adaptasyonu, risk analizi ve gençlik iklim eylemi gibi iklim eyleminin farklı odaklarında yürüttüğü projelerin farklı aşamalarında yer almıştır. Şimdi ise kariyerine Dünyanın en büyük gönüllü karbon denetçiliği firması olan Earthood Services Private Limited şirketinde Genel Müdür Yardımcısı olarak Türkiye kapsamında devam etmekte. Earthood‘un Türkiye‘deki iş geliştirme faaliyetlerini başlatmasının yanı sıra, proje yatırımcılarının karbon finansmanından faydalanmasını sağlayan gönüllü karbon ve UNFCCC CDM projelerinde denetçi unvanı ile denetim süreçlerinde yer almakta ve yerel uzman olarak projelere dahil olmaktadır.

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ICCI 2024 FUARINA GİDİYORUZ

ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 99


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.