MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

FRANSA'YI İKNA PAKETİNDE NÜKLEER SANTRAL DA MI VAR? (MİLLİYET, 20.07.2004)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Meral TAMER

Önce 17 Temmuz günkü Cumhuriyet'te yer alan "3 ihaleye üçlü paketle çıkılacak" başlıklı haberden birkaç cümle:
"AKP, Bakanlar Kurulu onayından geçireceği 'Nükleer Enerji Strateji Belgesi'nin ardından nükleer santral ihalesine çıkacak. Türkiye'de 3 nükleer santral yapmayı amaçlayan hükümet, ayrı ayrı ihaleye çıkmak yerine 'üçlü ihale paketini' benimsedi. Buna göre 3 santralın ihalesi aynı anda yapılacak. Santrallardan birinin yer lisansı olan Mersin - Akkuyu'da yapılacağı belirtilirken, diğer 2 alternatiften biri olarak da Sinop öne çıkıyor.
 

Fransa'nın nükleeri
AKP iktidarı, askeri kesimin de onay verdiği nükleer santrala ilişkin hazırlıklarını hızlandırdı. İhale şartnamesini tamamlama aşamasına geldiği belirtilen Enerji Bakanlığı'nın, diğer nükleer santral üreticisi firmaların yanı sıra, 1996'daki Akkuyu ihalesine teklif veren Fransız - Alman ortaklığı NPI, Kanadalı AECL ve ABD'li Westinghouse'la da iletişime geçtiği öğrenildi.
Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu TAEK'in nükleer tesislere lisans verilmesine ilişkin tüzüğüne göre yer lisansı almadan ihaleye çıkılamayacağını belirtti.(...)"
Yangından mal kaçırır gibi bu acele niye? Yer lisansı alınmadan ihaleye çıkılması sorun yaratmayacak mı? Bu nükleer santral meselesinin, neden aniden gündemin ön sıralarına çıktığı epeydir aklıma takılmıştı.
Elektrik fiyatlarındaki otomatik zammın hızla kaldırılmasından tutun da Ruslarla doğalgaz pazarlıklarına kadar, bakanlık koltuğuna oturduğundan bu yana hep olumlu icraatıyla dikkatleri çeken Enerji Bakanı Hilmi Güler'in, nükleer enerji konusunda başrolde olmasına da anlam veremiyordum. Zira ben son olarak 5 yıl önce gazetemizin yazı işleri toplantısına katılan, dönemin Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in - ki kendisi geçen hafta Yüce Divan'a sevk edilmiştir - nükleer santral olmazsa nasıl karanlıkta kalacağımıza ilişkin masallarını dinlemiştim. Ersümer'le Güler'i hiçbir biçimde aynı fotoğraf karesine oturtamıyordum...

Silah sanayii, enerji
Neyse ki Başbakan Erdoğan'ın yoğun pres uygulamalı 3 günlük Fransa'yı ikna turuyla ilgili olarak CNN Türk'ün Paris'ten yaptığı telefon bağlantısında Sabetay Varol imdadıma yetişti de meseleyi kendi kafamda bir çerçeveye oturtabildim.
Biliyorsunuz AB üyeliğimize hayli mesafeli duran Fransa'yı ikna çabalarında THY'nin satın alacağı uçak filosundaki Airbus sayısı sürekli öne çıkartılıyor. Sabetay ise dün CNN Türk'te "Fransızlar için Airbus'lar çok da önemli değil. Enerji ve silah sanayiinde neler konuşulduğuna bakmak lazım" dedi. Gerekçesi de gayet anlamlıydı:
"Airbus, dünyada zaten başa güreşen bir şirket. Satış sorunu da yok, kâr sorunu da... Üstelik çoğunluğu Fransızlara ait olan bir şirket de değil. Almanlar ve İngilizlerin de ortaklığı var..."

Fromatome çoğunlukta
Sabetay haklı. Airbus'ta Fransızların da Almanların da hissesi eşit: % 37.9'ar. İngilizler % 20, İspanyollar % 4.2 hisseye sahip. Oysa Fransızların çok güçlü bir nükleer santral sanayii var. Zaten elektrik enerjisinin % 78'ini nükleer enerjiyle sağlayan Fransa, diğer kalkınmış ülkelere oranla bu alanda açık ara önde (İngiltere'de % 22.4, ABD'de % 20.3) Fransa'nın nükleer santrallarının yapımcısı Fromatome, Alman Siemens'le birlikte kurduğu NPI adlı şirket aracılığıyla Türkiye'de nükleer santral üretmek için az mı uğraştı? NPI'da % 66 hisseyle Fransızlar çoğunlukta değil mi?

Airbus fındık - fıstık
Kaldı ki THY'nin toplam 1.6 milyar dolarlık uçak alımı içinde Airbus'a düşecek 800 - 900 milyon dolarlık payın, 3 nükleer santralın toplam 15 milyar dolarlık faturası yanında lafı mı olur?
Sabetay'ın söyledikleri üzerinde düşününce Ersümer nükleer santral işini nasıl Mesut Yılmaz'ın patronajında yürüttüyse - ki Yılmaz da geçen hafta Yüce Divan'a gitmiştir - nükleer santralla ilgili son gelişmelerde de startı verenin tabii ki Başbakan Erdoğan olduğu kafama dank etti.
Yoksa Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi alabilmesinin bedeli arasında, her biri 5 milyar dolar civarında olan, atıklarının nereye depolayacağını henüz kimsenin düşünmediği 3 nükleer santral da mı var?

mtamer@milliyet.com.tr



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 852


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.