MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİRGÜN GAZETESİ, 15.03.2005


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Petrolün Maliyeti Korkutuyor
Daha az ham petrol ithal eden ancak fiyatlardaki artış nedeniyle daha yüksek bir bedel ödeyen Türkiye'nin, petrol ve petrole bağlı üreünlere yaptğı ödeme 2004'te 13 milyar liraya yükseldi.
 

2004 yılında ham petrolü ortalamak 34.5dolarlık fiyatla ithal eden Türkiye, 2005 yılına ise ortalama 38.6 dolarlık bir fiyatla başladı. Uluslararası ham petrol fiyatlarındaki yükseliş trendi nedeniyle gelecek aylarda daha yüksek düzeylde gerçekleşmesi beklenen ortalama varil fiyatının yılın tümünde bu düzeyde kalması ise bu yılki büyüme hızını 0.5 puandan fazla aşağı çekecek. Fiyat 45 doları bulursa büyüme hızı 1.3 puan eksik gerçekleşeçek. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nan edinilen verilere göre bu yıl ocak ayında Türkiye'nin varil başına ham petrol ithal maliyeti, 2004 yılı ocak ayına göre 3 dolar artarak 38.6 dolara çıktı. Bu nedenle önceki yılın aynı aynına göre ham petrol ithalatının miktar olarak 255 bin ton azalmasına rağmen ithalat için ödenen para yüzde 9.9 oranında arttı. Türkiye ocakta yaptığı 1 milyon 724 bin ham petrol için 488 milyon dolar ödedi. Ortalama ham petrol ithalatı maliyetinin 30.6 dolar olduğu geçen yıl ocak ayında ise 1 milyon 979 bin ton olan ham petrol ithaltına 444 milyon dolar ödenmişti.

Milli Gelir Petrol Ülkelerine Gidiyor
Daha az ham petrol ithal eden ancak fiyatlardaki artış nedeniyle daha yüksek bir bedel ödeyen Türkiye ve benzeri ülkeler bu yolla milli gelirlerinin önemli bir bölümünü petrol üretin ülkelere transfer etmiş oluyorlar. Türkiye'nin 2003 yılında 4 milyar 777 milyon dolar olan ham petrol ithalatı için ödediği para miktar olarak yüzde 0.5 daha az ithalat yapılmasına rağmen 2004 yılında 6 milyar 92 milyon doları buldu. Dolayısıyla Türkiye yaklaşık 1.3 milyar doları sadece ham petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle petrol üreten ülkelere transfer etti. Bu rakam Türkiye'nin 2004 yılındaki milli gelirinin yüzde 0.4'üne denk geliyor. Ancak Türkiye yüksek ham petrol fuyatlarına bağlı olarak doğal gaz ve işlenmiş ürün ithalatına da önceki yıllara göre daha fazla para ödüyor. Türkiye'nin ortalama 23.36 dolarlık varil fiyatıyla ham petrol ithal ettiği 2002 yılında, 4.1 milyar doları ham petrol geri kalanı da doğal gaze ve işlenmiş petrol ürünleri için olmak üzere 8.3 milyar dolar olan petrol ve petrole bağlı diğer ürünler yaptığı toplan ödeme, 2003 yılında 10.5 milyar dolara 2004 yılında da 13 milyar dolara yükseldi.

Fatura Her yıl kabarıyor
Türkiye ortalama ham petrol ithal maliyetinin yüzde 15.3 artarak varıl başına 26.9 dolara yükseldiği 2003 yılında bir önceki yıla göre 2.2 milyar dolarlık, ortalam varil fiyatının yüzde 28.12 arttığı 2004 yılında da 2003 yılına göre 2.5 milyar dolarlık daha fazla ödeme yaptı. 2003 ve 2004 yıllarında yapılan fazla ödeme aynı yıllardaki Türkiye milli gelirinin yüzde 0.9'u kadar bur büyüklük oluşturuyor. Ocak ayındaki ortalama varil fiyatı üzerinden düşünüldüğünde ise geçen yılla aynı miktarda ithalat yapıldığı varsayımıyla bu yıl ham petrol ithalatına ödenmesi gereken tutar doğal gaz ve işlenmiş petrol ürünleriyle birlikte düşünüldüğü 14.8 milyor dolara ulaşacak Ancak son aylarda piyasalardaki yükselişe bağlı olarak Türkiye'nin bu yılın tümünde ham petrole varil başına ödemesi gereken tutarın ortalama 45 doları bulabileceği hesaplanıyor. Bu durumda ham petrol, doğalgaz ve işlenmiş petrol ürünleriyle birlikte topan faturanın 16.9 milyar doları bulabilecek.

ÖİB TÜPRAŞ'ın satışı önkoşulsuz olacak
Özelleştirme İdaresi, Rekabet Kurulu'nun TÜPRAŞ özelleştirmesi konusunda en az yüzde 51 oranındaki kontrol hissesinin blok olarak satılması konusunda , bu aşamada bir takım ön koşullar getirilmesinin gerekmediği yönünde görüş açıkladığını bildirdi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, basında yer alan konuyla ilgili haberlere ilişkin olarak Borsa'nın isteği üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, TÜPRAŞ ili ilgili olarak blok satış yapılacağına ve blok satış ihalesi için Rekabet Kurumu'ndan onay çıktığına ilişkin haberler anımsatıldı. Açıklamada, 'Rekabet Kurumu'nun 7 Mart 2005 tarihli, 05-12-133 M sayılı toplantısı sonucunda, en az yüzde 51 oranındaki kontrol hissesinin blok olarak satılması konusunda, Kurul bir takım önkoşullar getirilmesinin gerekmediğini bildirmiştir' denildi.

AKP'ye Erdemir Uyarısı
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, 2004 yılını yüksek karla kapatan Erdemir'insatışı konusunda hükümeti uyardı. Anadol, Erdemir gibi bir ulusal gururla oynamasınlar dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol bazı milletvekilleriyle birlikte Türk Metal Sendikası Ganel Başkanı Mustafa Özbek'i ziyaret etti. Anadol, 'Hükümeti şimdiden, arabayı devirmeden uyarıyoruz. Erdemir gibi ulusal gururumuzla oynamasınlar' diye konuştu.

Milletvekillerinden oluşan bir heyetle bir süre Erdemir'de inceleme yaptıklarını hatırlatan Anadol, 'Erdemir'in hiçbir sorun yok ama sorun yartaılmak istenen bir kurum. Fabrika özel statü ile kurulmuş. Dolayısıyla bu fabrikanın özelleştirilmesi söylemleri bir şaşırtmacadır. Özel kuruluş nasıl özelleştirmeye tabi olur? Diye konuştu.

Dünya Çapında Kuruluş
Erdemir'in Türkeye standartlarının üstünde, dünya ölçeğinde bir kuruluş olduğunu söyleyen Anadol, 'değeri 12 ile 15 milyar dolar arasında değiştiği söylenen fabrikanan 1-2 milyar dolar arasında bir rakama satışı, ancak ülkeye ihaten edilirse olabilecek bir durumdur.

Böyle bir kuruluş dünya çelik krallarının iştahını kabartmıştır. Bşbakan Erdoğan, Fransa'da, bu fabrikanın satışı ile ilgili olarak kimseyle görüşmüş müdür? Fransa Cumhurbaşkanı Jacgues Chirac'a, aynı uçak alımında oludğu gubu, Türkiye'nin AB üyeliği veya başka bir denenle pazarlık sözü verildi mi? Bu sorular açıklanmalıdır. Ayrıca bu ay sonunda fabrikanın genel kurulu var. Bu fabrikayı bu başarıya taşıyan yöneticiler değiştirilmelidir. Bunlanı biz atamadık. Hükümet atadı. Kendi atadıkları yöneticilere sahip çıksınlar. Hükümet, buradan elini çeksin. Eğer yöneticileri değiştirirlerse, blok satış için düğmeye bastıklarını anlayacağız. Hükümeti şimdiden, arabıyı devermeden uyarıyoruz, Erdemir gibi bir ulusal gururumuzla oynamasınlar'dedi.

Hükümet Ateşle Oynamasın
Ziyarette konuşan Özbek ise, Erdemir'in üzerinde özelleştirme konusunda, mili menfaatlerin, milli sorumluluğun, toplumsan geresinmelerin ve mantığı ön plana alanması gerektiğini söyledi.'Altın yumurtlayan tavuğu, bir anda oldu bittiye getirmek sendikayı yok saymak büyük hadiseler yaratır' diyen Özbek, 'nereden incilerse oradan kopsun. İşçiler, yöre halkı, sendika ne gerekiyorsa bu mücadeleye hazırdır. Böyle bir fabrikada huzursuzluk yaratılmamalı. Eğer burada bir huzursuzluk çıkarsa bunun sorumlusu hükümettir' diye konuştu.

Özbek, 'Senede 586 milyon dolar kar eden bir kuruluşu 1 milyar dolara satacaksın. Burada bir koku var. Bu koku herkesi rahatsız eder. Umarız Erdemir'de aklı selim hakim olur, hükümet ateşle oynamaz' dedi.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

MUTLU BAYRAMLAR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EPDK`DAN ENERJİ ŞİRKETLERİNE FAİZSİZ ÖDEME KIYAĞI! DESTEK DEPREMZEDEYE DEĞİL, ENERJİ ŞİRKETLERİNE (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 359


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.