MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

WWW.NTVMSNBC.COM, 16.03.2005


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Doğu Karadeniz'de petrol aranıyor
TPAO ve BP şirketleri, Doğu Karadeniz'de sondaja başlıyor. Hopa'da açılacak kuyu için 100 milyon dolar harcanacak.
 

Hopa-1 kuyusu toplam 4 bin 600 metre ile Karadeniz'de açılacak ilk derin deniz kuyusu olacak.

Avrupa'nın en büyük petrol şirketi British Petroleum ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Doğu Karadeniz'de Arama Sondaj Projesi'ne başlayacak. Proje kapsamında, Hopa açıklarında ilk sondaj kuyusunun delinmesine Haziran ayında başlanacak. 100 milyon dolarlık proje kapsamında uygun kalitede petrol bulunması halinde, ikinci kuyunun açılması da gündeme gelecek. Sondajın çevreye zarar vermeyeceğini kaydeden şirket yetkilileri, hamsi üretiminin sekteye uğramayacağını ifade ettiler.

İngiliz petrol şirketi BP ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), bu yıl Haziran ayında 2002 yılında başlatılan çalışmalar çerçevesinde Doğu Karadeniz'de petrol için sondaja başlayacak. BP ve TPAO tarafından düzenlenen basın toplantısında, Doğu Karadeniz'de yürütülen ve Hopa yakınlarında açılacak kuyuya ilişkin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hakkında bilgi verildi.

Hükümet, Türkiye'nin enerji alanındaki dışa bağımlılığını azaltmak için son yıllarda özellikle Karadeniz'de petrol ve doğalgaz aramalarına ağırlık verdi. Son olarak geçen yıl Akçakoca açıklarında Ayazlı-1 kuyusunda doğalgaz rezervi bulunmuştu. BP Türkiye İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Mike Bilbo, "Açılacak ilk kuyu 123 günde tamamlanacak. Bu kuyunun sondajından sonra potansiyeli göreceğiz ve daha sonra ikinci bir kuyuya ihtiyaç duyarsak buna karar vereceğiz" dedi. Bilbo, Hopa-1 kuyusu için ayrılan bütçenin 100 milyon dolar olduğunu kaydetti.

ilk derin deniz kuyusu
TPAO Arama Grup Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, Hopa-1 kuyusunun Karadeniz'de açılacak ilk derin deniz kuyusu olduğunu belirterek, "Kuyu 1,536 metre su derinliğinde açılacak ve toplam derinlik 4 bin 600 metre olacak. Haziran'da kuyunun açılmaya başlamasını planlıyoruz. Hopa-1 kuyusunu açacak GSP Explorer gemisi şu anda Meksika'da ve 30-60 günlük bir yolculuktan sonra Doğu Karadeniz'e ulaşacak" dedi.

TPAO ve BP, 1990 yılından bu yana birçok petrol arama ve üretme projesinde beraber çalışıyor. TPAO ve BP, başka şirketlerin de ortaklığı ile Azerbaycan'da, Güneşli-Çıralı-Azeri petrol sahasının ve Şah Deniz doğalgaz sahasının geliştirilmesi için birlikte çalışmalar sürdürüyor. Aynı zamanda, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı projelerini gerçekleştiriyorlar.

Hazar'da da ortak arama yapılıyor

İki şirket, aynı zamanda Güney Hazar Denizi'nin derin sularında petrol ve doğalgaz arama çalışmaları da yapıyorlar. Hazırlanan taslak ÇED raporuna göre, Hopa-1 Kuyusu'nun sondajından doğacak atıklardan kaynaklanabilecek bir olumsuz sonuç doğmayacak. Çalışmaların deniz dibi canlıları üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacak ve bölgede balıkçılığa zarar vermeyecek. Raporda, faaliyetler çerçevesinde ekonomik fayda sağlanacağı ve iş olanaklarının doğacağı belirtildi.

Yetkililer söz konusu ÇED raporunun, Trabzon bölgesinde yaşayan halkın ve Karedeniz konusundaki uzmanların proje hakkında daha fazla bilgi edinebilmeleri ve projenin başarısında katkıda bulunabilmeleri amacıyla hazırlandığını bildirdiler.

OPEC üretim artışına odaklandı
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün en güçlü üyesi Suudi Arabistan günlük üretimin 500 bin varil artırılmasını önerdi. İran'ın İsfahan kentindeki OPEC zirvesinde üretimin artırılması bekleniyor.

Dünyanın en büyük ham petrol üreticisi Suudi Arabistan, dünya üretiminin yüzde 40'ını tek başına gerçekleştiren Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün günlük üretimi yüzde 2 artırarak 27.5 milyon varile çıkarılmasını önerdi. Suudi Arabistan'ın varil başına 55 doların üzerinde seyreden dünya fiyatlarını frenlemek üzere yaptığı girişimin petrol fiyatları üzerindeki etkisi sınırlı oldu. New York kapanışında Nisan teslimi Kuzey Denizi ham petrolünün varil fiyatı 54.95 dolara çıkarken, Londra'da petrol fiyatları 55.11 dolarla rekor düzeye çıktı.

artış konusunda görüş birliği
OPEC Başkanı Şeyh Ahmet el-Sabah da, OPEC üyelerinin kotanın artırılması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu, ancak artırımın ne zaman yapılması gerektiği konusunda karar veremediklerini belirtti. El-Sabah, kota artırım kararının yarınki toplantıda mı, yoksa Haziran ayındaki toplantıda mı alınacağına karar verilmediğini kaydetti.

politikada kritik değişiklik
OPEC'in yarın İran'ın İsfahan kentinde başlayacak zirvede, günlük petrol üretimini 500 bin varil artırarak 27.5 milyon varile çıkarması; petrol üretim kotalarının oluşturulduğu 1987 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkmasına neden olacak. Bu çerçevede alınacak karar, OPEC'in petrol piyasasına yönelik stratejisinde de değişikliğe işaret edecek görünüyor.

OPEC, genellikle fiyatların düzeyini koruması için talebin zayıfladığı bahar aylarında üretimi kısma politikasını uyguluyor.

Suudi Arabistan'ın günlük petrol üretimini artırmaya yönelik girişimi, bu ülkeden en fazla petrol ithal eden ülke konumundaki Amerika Birleşik Devletleri'ni memnun edecek görünüyor. OPEC üyesi 11 ülke, Irak'ın da eklenmesiyle günde 29.5 milyon varil üretim yapıyor.

IMF, OPEC'ten üretim artışı istiyor
IMF, küresel ekonomideki dalgalanmaların önlenmesi için OPEC'in 16 Mart'ta gerçekleştireceği toplantıda üretim artışına gitmesi gerektiğini kaydetti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel piyasaların dalgalanmalardan etkilenmemesi için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC'in atıl kapasitesini iki katından fazla artırması gerektiğini belirtti. Fon, günlük 1.5 milyon varil olan atıl kapasitenin yetersiz olduğunu kaydetti.

Financial Times'da yer alan habere göre, IMF'nin yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda üretimin günlük 3 ila 5 milyon arasında artırılması gerektiği kaydedildi. Fon, böylece arzın 3.5-5.5 milyon varil olan günlük küresel taleple eşitleneceğini ifade etti.

IMF, raporunda petrol talebinin 2010 yılına kadarki dönemde hızlı bir artış gerçekleştirmeyeceğini tahmin etti. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), OPEC üretiminin bu yıl günlük 28.3 milyon varil düzeyinde olacağını öngördü.

OPEC'in atıl kapasitesi 1990'lı yıllarda günlük 4-5 milyon varil düzeyindeydi. Ancak talebin 1976 yılından bu yana en yüksek düzeye çıkması sonrasında atıl kapasite de azaldı.

petrolde yukarı harekete devam
Petrol fiyatları da yükselişini sürdürüyor. ABD ham petrolü 55 dolara yakın seyrederken, Kuzey Denizi ham petrolü de tarihin en yüksek düzeyi olan 53.30'a çıktı.

Dünya petrol üretiminin yüzde 40'ını gerçekleştiren kartel, 16 Mart'ta ikinci çeyrekteki üretim politikasına ilişkin son kararını verecek.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

Okunma Sayısı: 426


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.