MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

WWW.NTVMSNBC.COM, 21.03.2005


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Ege doğalgaz boru hattı ihalesi iptal
Uluslararası enerji projeleri arasında gündemde bulunan Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattının Türkiye kısmına yönelik ihale iptal edildi.
 

Edinilen bilgiye göre, BOTAŞ Genel Müdürlüğü, şartnamede yeni düzenlemeler yaparak ihaleyi ikinci kez yenileyecek. BOTAŞ'ın ikinci kez uluslararası düzeyde ihaleye çıkaracağı boru hattı için bu yıl Nisan ayı içinde firmalara çağrı yapılması bekleniyor.

Yeniden yapılacak çalışmalara göre, BOTAŞ'ın daha önceki ihalede teknik yönden en belirleyici kısmı olan deniz geçişi, yeni ihalede ayrı bir paket halinde ihale edilecek. Proje kapsamında bulunan kara bölümündeki işler için de firmalardan ayrı teklif alınacak.

deniz geçişi 16.9 km olacak
Güney Avrupa Gaz Ringi olarak adlandırılan proje, 36 inc çapında yüksek basınçlı doğalgaz çelik boru hattı sistemi yapımından oluşacak.Kara kısmında yaklaşık olarak 193.2 km-36 inç boru hattının döşenecek.

Projenin ikinci kısmını oluşturan deniz geçişinde ise yaklaşık 16.9 km-36 inç boru hattı döşenecek. Proje kapsamında, Çanakkale geçişine yaklaşık olarak 16.9 kilometre uzunluğunda fiber-optik kablo temin ve döşemesi, 5 adet 36 inç çapında hat vanası istasyonu, 4 adet pig istasyonu ve 1 adet ölçüm istasyonu yapımı de yeralacak.

BOTAŞ'ın ikinci kez uluslararası düzeyde ihaleye çıkaracağı boru hattı için bu yıl Nisan ayı içinde firmalara çağrı yapılması bekleniyor.

Petrolde denge talepten yana
Petrol piyasalarında arz/talep dengeleri talepten yana ağır basıyor. Mevcut açık pozisyonların kapatılması fiyatları yükseltiyor.

Petrol piyasasında arz sıkışıklığı endişesi 2005 yılında devam ediyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında kotaların artırıldığı gün kritik 56 dolar/varil seviyesinin aşılmış olması yatırımcıların petroldeki arz/talep dinamiklerinden haberdar olduğunu ve OPEC'in bu tür kararlarının ancak kozmetik bir etki yapabileceğini bildiklerini gösteriyor.

Dünya ekonomisinin ve özellikle aralarında Çin ve Hindistan'ın da bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin yüksek enerji fiyatlarındaki hızlı artıştan henüz fazla etkilenmemiş olmaları dünya petrol talebinin beklenenden de hızlı artabileceği ihtimalini öne çıkarıyor.

Üretim kotasını 500 bin varil artıran OPEC resmi kotayı 27.5 milyon varile çıkardı. Kartelin zaten Şubat ayında 29.5 milyon varil üretim yaptığını göz önüne aldığımızda bu kararın petrol arzı açısından önemsiz olduğu anlaşılır. OPEC üyeleri fiyatları uygun buldukça üretimlerini hiçbir zaman kotalarla sınırlamamıştır.

ABD Enerji Bakanlığı'nın haftalık raporları genelde olumlu bir tablo çizse de, Amerika ham petrol ithalatının geçen senenin yüzde 9 üstünde seyretmesi ve sadece Şubat ayı petrol talebinin yüzde 1.2 artmış olması Amerikalı tüketicilerin yüksek fiyatlara rağmen petrol talebinin artarak sürdüğünü gösteriyor.

40 doların altına düşmesi zor
Geçen hafta IEA'in yaptığı gibi OPEC'in de 2005 dünya petrol talebini 130 bin varil artırarak 85.77 milyon varile çıkarması fiyatlara eklenen risk primini artırıyor. Spekülatif güçlerin ve geçici koşulların fiyatları yeni zirvelere taşımakta büyük rolü olduğu yadsınamaz. Bununla birlikte önümüzde somut bir arz sıkışıklığı senaryosu mevcut ve özellikle Ortadoğu'da gerginlikler tam anlamıyla sona ermedikçe petrol fiyatlarının 40 dolar/varil altına düşmesi olasılığı düşük gözüküyor. Sonuç olarak petrol piyasalarında arz/talep dengeleri talepten yana ağır basıyor. Ancak NYMEX vadeli piyasalarında açık pozisyonların (open interest) azaldığı görülüyor. Yani, bir kısım oyuncular markalarını masadan çekiyorlar.

Genel olarak spekülatif balonların patlaması için piyasaya giren paranın azalması klasik bir ikaz olarak gösterilir. Spot piyasalardan farklı olarak vadeli piyasalarda açık pozisyon sayısı sadece istatistiki veri olmaktan daha fazla önem taşır. Açık pozisyonlar piyasaya yatırılan pozisyon teminatının göstergesidir. Petrol fiyatı değiştikçe alıcı ve satıcılar arasında nakit alışverişi vardır. Diğer bir deyişle açık pozisyonlar spekülatif nakit akışını gösterir.

Açık pozisyonlar etkili
Petrol fiyatı değiştikçe, sürdürme teminatı kaybedenlerden kazananlara geçer. Eğer petrol fiyatındaki değişim sürdürme teminatı üzerinde ise kaybedenler pozisyonlarını taşıyabilmek için ya taze para enjekte etmek ya da pozisyon kapatmak durumundadırlar.

Son günlerde petrol fiyatları yükselirken açık pozisyonların azalması piyasaya taze para girmediğini gösteriyor. Yani, teknik olarak mevcut açık pozisyonların kapatılması fiyatları yükseltiyor.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 362


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.