MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

WWW.NTVMSNBC.COM, 20.04.2005


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
IEA: Enerjide yeni adımlar atılmalı
Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü Mandil, Türkiye'nin enerji sektörünün serbestleştirilmesi konusunda hala sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.
 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Direktörü Claude Mandil, Türkiye'nin enerji pazarlarının liberalleştirilmesinde kaydettiği gelişmenin son derece önemli olduğunu belirterek, enerji verimliliği ve çevre koşullarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Mandil, Enerji Bakanı Hilmi Güler ile düzenlediği ortak basın toplantısında, IEA'nın "2005 Türkiye Enerji İncelemesi Raporu"nu açıkladı.

Mandil, 2001 yılından bu yana Türkiye'nin enerji güvenliğinde, ekonomik verimlilikte ve çevresel korumada etkileyici bir ilerleme gösterdiğini ifade ederek, Türkiye'nin enerji pazarlarının liberalleşmesi için yeni yasalar çıkardığına işaret etti ve ekledi:

"Türkiye'nin ve tüm Avrupa kıtasının arz güvenliğini güçlendiren, petrol ve doğalgaz altyapıları geliştirildi. Buna ek olarak, hükümet, ülkenin enerji güvenliğini daha da artıracak olan nükleer enerji alternatifi konusundaki kararlılığını yeniledi."

serbestleşmede büyük mesafe alındı
Raporda, pazar liberalizasyonu ve özelleştirme doğrultusunda büyük adımlar atıldığına işaret edilerek, şöyle denildi:

"Bununla birlikte endişelenmek için bir neden var. Türk hükümeti ülkenin hidroelektrik üretim olanaklarının geniş bir bölümünü elinde tutmayı planlıyor. Yeni pazar iştirakçilerinin ve yatırımcılarının pazara girişlerinde engellere yol açılabilmesinden dolayı, Türkiye, kamu iştiraklerine pazarın rekabete dayanan alanlarında özel bir rol vermekten kaçınmalı." İyi düzenleyici ve yasal yapısına rağmen, elektrik pazarında rekabetin çok fazla gelişmediği belirtilen raporda, pazara yeni girenler için kamuya ait hali hazırdaki iştiraklerle rekabet etmenin zor olduğu vurgulandı.

Raporda, pazarın sadece yüzde 29'unun tedarikçi seçme konusunda özgür olduğu belirtilerek, "Liberalleşmiş pazarın payı planlanandan daha da kısa bir sürede artırılabilir. İletim sistem operatörü hükümet kontrolünden bağımsız olmalı" denildi.

botaş doğalgaz sektöründe engel
IEA'nın raporunda, doğalgazda pazarın yüzde 80'inin tedarikçi seçmekte özgür olduğu, yine de devletin sahibi olduğu Botaş'ın tekelinden dolayı rekabetin gelişmediği bildirilerek, "Türk hükümeti üçüncü şahıslar için kontrat bariyerlerini kaldırmalı. Botaş, iletime dair ulusal iletim operatörü olarak atandı. Bununla beraber, özerkliği konusunda açık sorunlar bulunmakta" ifadelerine yer verildi.

Enerji ve gaz fiyatlarında hem farklı tüketici grupları arasında hem de farklı coğrafi bölgeler arasında çapraz sübvansiyonların olduğu ifade edilen rapora, şöyle devam edildi:

"IEA, hükümeti enerji fiyatlarını maliyet temeline oturtmasından ötürü takdir etmektedir. Maliyet yansıtıcı fiyatlar, özel yatırımı ve enerjinin verimli kullanımını sağlamak için ön gereksinim duyulan elementlerdir." Raporda ayrıca, Türkiye'nin IEA'nın acil durumlar için üye ülkelerden takip ettiği 90 günlük net petrol ithalatı kadar stok bulundurma zorunluluğunda geçmişe göre önemli ilerleme kaydettiği belirtildi.

güler: politikalar tavizsiz uygulanacak
Güler ise, enerji sektöründe rekabetçi piyasanın oluşturulması ve piyasada liberalizasyonun sağlanması konusunda kararlı olduğunu vurgulayarak, "Enerji sektöründe Avrupa Birliği direktiflerine uygun bir yapı oluşturulacak. Piyasa ekonomisi için tavizsiz şekilde uygulama olacak" dedi.

Sektördeki özelleştirmeye yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Güler, TEDAŞ'ın özelleştirilmesine yönelik yasal değişikliği için bir taslak oluşturulduğunu bildirdi.

Güler, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yapmayı planladığı nükleer santral için ihale tarihinin henüz belirlenmediğini, buna hükümetin karar vereceğini de söyledi.

İç savaşın merkezinde petrol bulundu
Sudan'da iç savaşın yaşandığı Darfur bölgesinde petrol bulunduğu açıklandı.

Sudan'ın geçtiğimiz aylarda iç çatışmalar yaşanan sorunlu bölgesi Darfur'da "bol" petrol bulunduğu açıklandı. Sudan Enerji Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Sıddık, Darfur bölgesindeki arama çalışmalarında ilk belirlemelere göre yüksek miktarda petrol rezervi tespit edildiğini ve üretim için sondaj çalışmalarının başlatıldığını söyledi.

Sıddık, keşfedilen petrol sahasında üretim izninin, İsviçre şirketi Cliveden'ın yüzde 37 hissedarı olduğu ABCO konsorsiyumuna ait olduğunu ifade etti.

Uzmanlar, önemli petrol yataklarına sahip olduğu bilinen Sudan'ın Darfur bölgesindeki gerginliğin, gerekli üretim yatırımlarının yapılmasını engellediğini belirtiyorlar.

Sudan'ın halen günlük 300 bin varil seviyesindeki petrol ihracatını Ağustos ayında 500 bin varile yükseltmesi bekleniyor.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EPDK`DAN ENERJİ ŞİRKETLERİNE FAİZSİZ ÖDEME KIYAĞI! DESTEK DEPREMZEDEYE DEĞİL, ENERJİ ŞİRKETLERİNE (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 350


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.