MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ZAMAN GAZETESİ, 26.04.2005


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Bergama'da iki hafta içinde altın çıkarmaya başlıyoruz
Bergama altın madeninin işletmesini Normandy Madencilik'ten devralan Koza Altın Şirketi, iki hafta içinde üretime başlıyor.

 

Daha önce verilen yürütmeyi durdurma kararının İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldığını ifade eden firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, madenin çalışmasının önünde hiçbir engel kalmadığını belirtti. Tesiste kullanılan siyanürün çevreye zarar vermemesi için her türlü önlemin alındığını vurgulayan İpek, "Bergama'da kullanılan yıllık 100 ton siyanür tamamen yok ediliyor. Ama Türkiye'de yıllık 265 bin ton siyanür tüketiliyor." dedi. İşletmenin faaliyete geçmesi, ülke ekonomisine 400 milyon dolar kazandıracak ve 500 kişiye istihdam sağlanacak.

Bergama Ovacık Altın Madeni'nin işletmesini alan Koza Altın Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, Zaman'a konuştu. İpek, altın madenini almalarından bugüne kadar geçirdikleri süreci devlet, yargı, medya ve kamuoyu boyutuyla değerlendirdi. İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararını iptal ettiğini belirten Akın İpek, verilen bu kararla şirketin faaliyetlerine devam etmesinde hiçbir engel kalmadığını söyledi. Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Danıştay'la çelişmediğini kaydeden İpek, "Bakanlar Kurulu'na rağmen AİHM madenin çalışmasını istememişti. Bunun yerine yeni bir Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu istemişti. Yeni rapor hazırlanmasıyla birlikte buranın çevreye zarar vermediğini kabul eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bundan dolayı da istenen maddi tazminatları reddetti. Yeni rapor 2004 yılında alındı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği karar da bu yönde. Bu karardan sonra önümüzde engel kalmadı. 1-2 hafta içinde üretime başlayacağız." ifadelerini kullandı.

Akın İpek'in verdiği bilgiye göre, fabrikanın üretime geçmesiyle ilk iki yılda 350 bin ons altın çıkarılacak. İşletmede 500 kişiye istihdam sağlanacak. Türkiye'de 6 bin 500 tonluk altın rezervi bulunuyor. Akın İpek, altın rezervi olup da çıkarmayan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekti.

Çalışmadığı her ay madenin 5 milyon dolar zarar ettiğini vurgulayan Akın İpek, bölge ekonomisinin de büyük kayıplar yaşadığını aktarıyor. Boş geçen 1 aylık sürede ise işletmenin devlete uğrattığı vergi kaybının 2,5-3 milyon dolar olduğunu ifade eden İpek, madenin bir an önce çalışmalara başlamasının ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu kaydediyor.

'Koza paravan şirkettir' yönündeki söylentilere karşı çıkan Akın İpek, bu yöndeki iddialara şöyle cevap veriyor: "Benim nüfus cüzdanımda TC vatandaşı yazıyor. Şirketimin de 50 yıllık bir geçmişi var. Ortakları Türk vatandaşları. Gelsinler, bütün dosyalarımızı incelesinler. Tamamen Türk şirketi olduğumuzu göreceklerdir."

Bergama'daki altın madenlerinin işletilip işletilmemesi hususunda kamuoyunda üç grup insan oluştuğunu söyleyen İpek, bu insanları şu şekilde sınıflandırıyor: "Bir grup insan 'çevreye zarar veriyorsa çalışmasın' diyor. 'Ama çevreye zarar vermiyorsa çalışsın devletimiz zenginleşsin' diyor. Biz bunlarla birlikteyiz. İkinci grup tamamen bu işin karşısında olan grup. 'Maden zarar vermese de çalışmasın' diyen grup. Üçüncü grup da bu işi kullanan grup. Toplum hareketlerini organize eden grup. Kimin menfaati oluyorsa o yönde hareket eden grup."

Bu arada, mahkemenin verdiği kararın ardından Koza Davetiye ve İpek Matbaacılık hisseleri dün iki seansta da tavan fiyattan kapandı. İpek Matbaacılık hisseleri yüzde 22,34, Koza Davetiye ise yüzde 21,77 oranında değer artışıyla Borsa'nın en çok kazandıran hisseleri oldu.

İki yılda 450 bin ons altın çıkarılacak
Koza Altın şirketi, ilk iki yıl içinde Ovacık'tan 350 bin, Gümüşhane'den 100 bin ons olmak üzere toplam 450 bin ons altın çıkarmayı planlıyor (1 ons= 32 gr). Bu rakam, yaklaşık 180 milyon dolar ciroya denk geliyor. Firma, arama ekibini güçlendirerek ilk iki yıl sonunda 2 milyon ons ilave rezerv tespit etmeyi hedefliyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, "Altın rezervlerinin ayak izlerini görüyoruz, bu izleri takip edip ekonomimize kazandıracağız." diyor.

Bilirkişi raporları: Çevreye zararı yok
Koza Altın Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, dünyada 875 altın madeninin işletildiğini söyledi. İpek, başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde siyanür kullanıldığını; ancak bu maddeden dolayı kimsenin burnunun bile kanamadığını ifade etti. Türkiye'de siyanür kullanıldığı için çevre problemi oluşturan madenlerin altın olmadığını kaydeden İpek, kendi kullandıkları teknolojinin çevreye zarar vermediğini söyledi. Bütün altın madenlerinde kullanılan 3-4 alternatif çevre tedbirinin varlığına değinen İpek, Bergama'da bu tedbirlerin hepsini birden uyguladıkları bilgisini verdi. Arıtma tesisinin yanında işletmenin atık suyunun doğaya karışmasını engelleyen baraj bulunduğunu belirten İpek, "Çok güçlü tedbirler alınmış. Bu tedbirler altında üretim yapacağız. İncelemelerde Bergama'daki madenden çıkan suyun değeri Amerika'nın içme suyuyla aynı çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Bütün uluslararası şirketlerin ve bilim kurullarının madeni denetlediğini belirten Akın İpek, TÜBİTAK'tan 11 bilim adamının 8 ay boyunca yaptığı araştırmalar sonunda 8 ciltlik bir rapor hazırladığını söyledi. İpek, hazırlanan raporun altın madeninde kullanılan teknolojilerin çevreye zarar vermeyeceği yönünde olduğunu kaydetti. İpek, bilim adamlarının deprem riski, jeoloji, kimyasal, toksoloji, siyanür ve ağır metallerin riski açısından incelediği işletmeye "Mevcut koşullar dahilinde hiçbir risk söz konusu değildir." şeklinde rapor yazdıklarına dikkat çekti. Devletin bütün denetimleri yaptığını kaydeden İpek, Sağlık, Çevre ve Enerji bakanlıkları ile İzmir İl Özel İdaresi'nin her gün madeni denetlediğini belirtti. Bütün bu önlemlere karşı "siyanür kullanılıyor" diyenlere İpek, şu cevabı veriyor: "Bergama Ovacık Altın Madeni'nde yıllık 100 ton siyanür kullanılıyor. Tüketildikten sonra da kurulan tesislerde tamamen yok ediliyor. Ama Türkiye'de çeşitli alanlarda yıllık 265 bin ton siyanür tüketiliyor ve buna kimsenin sesi çıkmıyor." Raporlara rağmen yargı sürecinde kamuoyunu yanıltıcı yönde haber yapan medya organlarına açtığı davalardan 6 milyar liralık tazminat kazandığını kaydeden İpek, yasalar çerçevesinde haklarını savunmaya devam edeceklerini belirtti.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EPDK`DAN ENERJİ ŞİRKETLERİNE FAİZSİZ ÖDEME KIYAĞI! DESTEK DEPREMZEDEYE DEĞİL, ENERJİ ŞİRKETLERİNE (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 632


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.