MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİRGÜN GAZETESİ, 06.05.2005


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Nükleer Silahların önlenmesi çıkmazda
ABD'nin New York kentinde üç gün önce başlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi (NPT) Antlaşması'nın Yedinci Gözden Geçirme Konferansı şimdiden çıkmaza girdi. Yaklaşık bir ay sürecek konferansta nükleer silahların yayılmasına karşı reformların gereksinimi alanında anlaşma sağlanmasına rağmen bunun nasıl yapılacağı konusunda bir kısır döngü söz konusu.
 

Geçen pazartesi açılışı yapılan toplantının gündeminin olmaması da, katılımcı diplomatlar tarafından bir ay sonra bir anlaşma metninin ortaya çıkmayacağı ve fikir birliğine varılamayacağı şeklinde yorumlandı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı ve BM'nin Nükleer Faaleyitleri İzleme Komitesi başkanı Muhammed El Baradey yaptığı açıklamada "2000 yılında yapılan son NPT gözden geçirme toplantısından bu yana geçen 5 yıl içinde dünya çok değişti. Hangi şartlarda olursa olsun bizim korkumuz ölümcül bir patlamanın bizi uyandırması" dedi. 1970 yılında oluşturulan Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması, 11 Eylül saldırıları sonrasında yeni bir boyut kazandı. Antlaşma sonrasında nükleer silahı olan ülkeler silahlarını azaltmaya, olmayan ülkeler de nükleer silahsız barışçıl atom teknolojisi için söz verdi.

Nükleer silahların önlenmesi için çalışma yapan Uluslararası Barış için Carnegie Vakfı analisti George Perkovich, 1960'larda 30-40 civarında nükleer silah barındıran ülkeye atıfta bulunarak "Bu antlaşma tarihe damgasını vurmuş bir antlaşma" diyor. NPT'ye üye olan 188 ülkeden sadece 5'i nükleer silah bulunduruyor. Perkovich, "Hindistan, Pakistan ve İsrail bu antlaşma imza atmayı reddetti. Şimdi de Kuzey Kore antlaşmadan çekildi ve nükleer silah yapmaya devam ediyor. Ama biliyorum ki hala güzel olan şeyler var" diyor. Buna karşılık, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve UAEA Başkanı Baradey, açılış konuşmalarında antlaşmanın tarihinin son erdiği uyarısında bulundu. 2003'te üç önemli olay Soğuk Savaş'tan daha fazla NPT'de değişiklik yaptı. Kuzey Kore yeni silah ürettiği için NPT'den çekildi, UAEA İran'ın gizli nükleer aktiviteler yaptığını bildirdi ve İran, Kuzey Kore ve Libya'nın desteklediği nükleer silah yapma kapasitesi olan uluslararası kaçakçılık ağı ortaya çıktı.

Ancak üye ülkeler arasında sık sık politik değişikliklere rağmen antlaşmadaki yeni şartlara göre yenilenmemesi ve yeni prensipler ortaya sürmemesi bir engel olarak yorumlanıyor. Londra'daki Uluslararası Stratejik Çalışmalar Kurumu Nükleer silahların önlenmesi uzmanı Gary Samore, herhangi bir değişikliğin olabileceğine ihtimal vermiyorum diyor. Samore, ABD'nin silahsızlanma maddelerine uyma isteksizliğini hatırlatarak, "Değişiklik için çok erken ve ABD'nin liderliği zayıf" ifadesini kullanıyor.

Perkovich, NPT tartışmasının, ABD'nin İran konusunda yaratmak istediği gibi, sınırlı düzeyde nükleer enerjinin kullanılması konusunda gergin olan nükleer silah karşıtlarının ve yandaşlarının arasında bir karşılaşmaya sebep olmayacağını belirtti. Washington, İslam Cumhuriyeti'nin, silahları geliştirmek için sivil nükleer programını bir kalkan olarak kullandığını ileri sürüyor. Perkovich, "Nükleer silahları topraklarında barındıran ülkeler, pek çok şey gördük, yaşadık ve deneyimlerimiz pek de hoş değildi diyor" dedi. "Bu noktadan sonra karşımıza çıkan başka sorunlar var yeni kurallar ve yeni yönetmeliklerle yeniden bir gündem olurşturmalıyız" diyen Perkovich nükleer silah bulundurmayan ülkelerin cevaplarını şöyle sıralıyor: "Nükleer silahların sınırlandırılmasının biz ene kadara mal olacağını saptamamız gerekli ancak sizin bunu istediğinizden tam olarak emin olamıyoruz."

Perkovich, IAEA tarafından yapılacak olan daha geniş çaplı araştırma sonucunda tüm NTP imza sahiplerinin ek bir protokolü tanımasının gerekliliğine işaret ediyor. Perkovich sözlerine "Batı bunun küresel olarak kabul edilmesi gerekliliğini akılcı bulmuyorum ancak gelişmekte olan ülkeler buna bu yoldan yaklaşmayacak" şeklinde devam ediyor. Mısır örneğinde olduğu gibi, nükleer silah bulundurduğu düşünülen İsrail NPT üyesi olarak kaldıkça nalaşmayı imzalamayı reddediyor.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

OKTAY FIRAT’I KAYBETTİK…

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 380


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.