MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

MİLLİYET-30.06.2005


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Ereğli'yi satmak için "en kötü zaman"-Güngör Uras

Ereğli'yi en "satılamayacak" zamanda yabancılara satmaya kalktık. Çelik piyasasında "panik" yaşandığı bir dönemde, yabancıların Ereğli'yi "iyi fiyatla" alacaklarını, yatırım yaparak "coşturacaklarını-koşturacaklarını" sanıyoruz.
 

Dünya çelik piyasalarında panik var. Çünkü:

(1) Yatırımcılar yanlış talep tahminleriyle kapasite artırdı. Çelikte fazla kapasite var.

(2) Yanlış talep tahminlerine dayalı üretim yapıldı. Stoklarda çelik birikti.

(3) Kapasite fazlası ortaya çıkıp arz talep dengesi bozulunca, stoklarda çelik birikti.

(4) Çokuluslu çelik üreticileri için önemli olan, "dünya borsaları"nda şirketlerinin piyasa değerlerinin ve hisse fiyatlarının devamlı artmasıdır. Halbuki şimdilerde şirketlerin piyasa değeri ve hisse senetlerinin fiyatı düşüyor.

Dünyada çelik üreticilerini şaşırtan, Çin'in talebi oldu. Çin ekonomisindeki hızlı büyümeye dayalı çelik talebinin patladığını gören yatırımcılar kapasite artırdı. Şimdilerde dünya üzerinde Çin dışında çelik tüketimi büyüyen ülke yok. ABD ve Avrupa sanayilerinde hızlı bir gelişme yok. Çelik üreticileri Çin'in kendi ihtiyacı kadar çeliği üretebileceğini tahmin edemedi. Çin ise çelik üretimini hızla artırdı.



Çin dengeleri bozdu



Uluslararası Demir Çelik Enstitüsü'nün verilerine göre, Çin'in mayıs ayındaki üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37.5 oranında artarak 28.7 milyon tonu buldu.

Çin dünya piyasasından beklenen ölçüde çelik satın almıyor. ABD ve Avrupa ekonomilerindeki yavaşlama nedeniyle başta otomotiv sanayii olmak üzere yassı çelik kullanan sektörlerin talebi beklenenin altında kaldı. 2004'te tonu 600 dolara çıkan çeliğin fiyatı, 2005 Mayıs'ında 530 dolara indi. Haziranda Rusya dünya piyasalarına tonu 350 dolardan çelik satmaya başladı. Dünyanın en büyük çelik üreticileri Corus, Arcelor, Nippon Steel ve Mittal'in hisse fiyatları ucuzlamaya başladı.

Bunlar, bizim Ereğli'yi satın almaları beklenen, bizim Ereğli'yi coşturacakları ve koşturacakları söylenen firmalar. Listenin başında yer alan Mittal'in sahibi Hint asıllı Lakshmi Mittal "piyasaları sakinleştirmek" arayışında diğer firmalar adına New York'ta bir basın toplantısı düzenledi. Burada "çelik piyasasında Çin'in olumsuz etkisinin azalacağını umduğunu ve sektörün uzun dönemde görünümünün güçlü olacağını" anlatmaya çalıştı.



Çelik devleri panikte



Lakshmi Mittal'ın katıldığı toplantıyı Türk medyasından da izleyenler oldu. Milliyet Ekonomi'den Şule Yücebıyık, Lakshmi Mittal ile özel söyleşi yaptı. Bu söyleşi geçen pazar Milliyet Business'ta geniş şekilde yayımlandı. Lakshmi Mittal, Şule Yücebıyık'a "Ereğli'ye ilgisinin devam ettiğini" açıkladı.

İşte kafa karıştıran da bu... Dünyada fazla kapasite var. Çelik stokları başa bela. Fiyatlar düşüyor. Tahminlerin aksine Çin kendi ihtiyacı çeliği kendi üretiyor. Dünyada ekonomik durumun ve sanayi üretiminin manzarası çelik talebinin artmayacağını gösteriyor.

Bu tabloda Hintli Lakshmi Mittal veya diğer dev çelik üreticileri bizim Ereğli'yi neden satın alsın? Alırlarsa, neden gerçek değerini ödesin? Alırlarsa neden "yeni yatırım yaparak" kapasitesini artırsın?

Acaba Ereğli'nin satışı için zaman "yanlış bir zaman" mı? Acaba Ereğli'nin satışı için çelik piyasasındaki paniğin sona ermesini, piyasanın istikrara kavuşmasını beklemek ülke yararına olmaz mı? Bunları tartışmamız gerekir.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

OKTAY FIRAT’I KAYBETTİK…

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 385


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.