MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI İNTERNET KULLANIMI NÜFUS ARTIŞ HIZINA YETİŞEMİYOR


BASIN AÇIKLAMASI

 
Türkiye, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde internetle tanışmıştır. Bu nedenle 12 Nisan tarihi, Türkiye'de internetin "doğum günü" olarak kabul edilmiştir.
 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

 

            İnternet Kullanımı Nüfus Artış Hızına Yetişemiyor          

 

Türkiye, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde internetle tanışmıştır. Bu nedenle 12 Nisan tarihi, Türkiye'de internetin "doğum günü" olarak kabul edilmiştir.

 

Dünyada bilgi teknolojilerinin kullanımı hızla yayılırken, teknoloji bilgiye ulaşımı kolaylaştırırken, internet teknolojisine başlangıçta yüklenen “çoğulculuk” anlayışının ne yazık ki çok uzağında kaldığımızı görüyoruz.

 

OECD'nin 2006 yılında yayımladığı istatistiki verilere bakıldığında; Türkiye, 2004 yılı itibarıyla yüzde 7 olan hanehalkı internete erişim oranıyla 21 ülke arasında son sırada yer almaktadır. Türkiye'nin 2000 yılı itibariyle hanehalklarının internete erişim oranının yüzde 6.9 olduğu dikkate alındığında 4 yıllık süreçte kaydadeğer bir ilerleme gösterilemediği açıktır. Oysa 2000 yılında Türkiye'den sonra hanehalkı internet erişim oranı yüzde 8 ile en düşük düzeyde bulunan Portekiz bu oranı 2004 yılında yüzde 26.2'ye taşımıştır. Diğer ülkelerin de internet erişimini hızla artırdıkları görülmektedir.

 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun en son kasım ayında yayınlanan 2005 yılı verilerine baktığımızda da durum değişmemektedir. Türkiye'de hiç internet kullanmayanların oranının yüzde 82.45 ile 2004 yılındaki yüzde 81.15 olan düzeyin bile üzerine çıktığı görülmektedir. Yani internet kullanım oranında sağlanan “ilerleme”, nüfus artış hızına bile ulaşamamaktadır.

 

İnternet kullanımındaki eşitsizlik yalnızca Türkiye ile sınırlı değildir. 2006 yılı için 6.5 milyar olarak tahmin edilen dünya nüfusunun yalnızca yüzde 15.7'si internet kullanmaktadır. Bu eşitsizlik bölgeler itibarıyla da dikkat çekici düzeydedir. Afrika'da nüfusun yüzde 2.5'i, Ortadoğu'da yüzde 9.6'sı, Asya'da yüzde 9.9'u, Latin Amerika ülkelerinde yüzde 14.3'ü internet kullanırken, Avrupa'da bu oran yüzde 35.9, Avustralya'da yüzde 52.9, Kuzey Amerika'da yüzde 68.1'dir.

 

Türk Telekom'un özelleştirilmesiyle birlikte internet hizmeti de yabancı bir şirkete devredilmiştir. Türk Telekom, son kullanıcılara doğrudan dial-up (çevirmeli) internet erişim hizmeti verirken, son kullanıcılara aynı hizmeti vermeye çalışan internet servis sağlayıcılarının da kiralık hatlarının fiyatlarını belirlemektedir. İleri sürülen rekabet koşullarının telekomünikasyon altyapısı alanında olduğu gibi internet alanında da sağlanamadığı açıktır.

 

Yıllardır “e-devlet”ten söz edilen Türkiye'de, Türkiye İstatistik Kurumu'nun son 2 yıldır yaptığı internet kullanım oranları çalışması bile bu alanda yaşanan boşluğu gözler önüne sermektedir. Bilişim teknolojilerinin kullanımının yaygınlaştırılması, ekonomik koşulların yanısıra eğitim ve öğretim içeriğinin de gözden geçirilmesini gerektirmektedir.

 

İnternet kullanımı ve bilgiye erişim hakkının yaygınlaştırılması önündeki en önemli engellerden birisi ise bu alanın, ciroları ülkelerin ulusal gelirlerini aşan şirketlerin yalnızca kar güdüsüne bırakılmış olmasıdır. Bu anlamda internet kullanımı ve bilgi teknolojilerinin gelişiminin kamusal bir yaklaşımla ele alınması zorunludur.

Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen, artık iletişim ihtiyacımızın büyük kısmını karşılayan, araştırma ve kendimizi geliştirme olanakları sunan internet kullanımın yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi, “bilgi toplumu” olarak adlandırılan günümüzün temel bir koşulu haline gelmiştir.     

 

Elektrik Mühendisleri Odamıza bağlı şubelerimiz uzunca bir süredir üyelerine temel bilgisayar eğitimleri vermektedir. Aldıkları temel eğitim ile üyelerimiz çağın gerisinde kalmama fırsatını yakalamaktadırlar. Bu çabaların toplumun geneline yaygınlaştırılabilmesi ve bilgiye erişim hakkından insanlarımızın yararlanabilmelerini sağlamak için kamusal mekanlar oluşturulması ve gerekli eğitimin sağlanması gerekmektedir.

 

İnternet Haftası, Enerji Tasarrufu Haftası gibi belli günlerde politikacıların, ilgililerin ve kurumsal şirketlerin pembe tablolarına ve parlak vaatlerine ilişkin konuşmalarını dinlemeye alıştık. Ne yazık ki bu pembe gözlüklü konuşmalar ve asla yerine getirilmeyen vaatler ülkemizin küresel düzlemdeki acınası yerini değiştirmeye yetmiyor.

 

Hindistan, İsrail, Brezilya, Arjantin, Rusya gibi uzun yıllar krizlerle, yüksek enflasyonla boğuşan ülkeler bugün Türkiye'nin gösterdiği gelişimden çok daha fazla sürdürülebilir bir kalkınma süreci içinde. ''Sürdürülebilir kalkınma süreci'' diyoruz, çünkü bu ülkelerin ortak noktaları dünyadaki gelişime ayak uydurabilen, katma değeri yüksek, yüksek teknoloji ürünleri geliştirme konusunda da aktif politika izlemeleri...

 

Peki, Türkiye neden bu ülkelerin arasına giremiyor, ülkenin kaderini değiştirecek bir atılım yapamıyor? Saydığımız bu ülkelerin çoğundan çok önce sanayi hamlesini başlatmış bir ülke olarak neden olduğumuz yerde sayıyoruz? Bunları aşacak ve ulusal politikalar belirleyecek beyin gücümüz var. Genç, dinamik ve eğer istenirse iyi bir eğitimle hızla şekillenebilecek insanlarımız da mevcut. 

 

Türkiye bilim, teknoloji ve inovasyon alanında strateji ve politika tasarısı üretmek açısından zengin ve yaratıcı bir ülke. Ancak ne yazık ki bu strateji ve politika tasarıları ya hiç hayata geçirilmeden rafa kaldırılmışlardır ya da hayata geçiriliyormuş gibi yapılıp doğru düzgün uygulanmamışlardır.

 

2006'nın İnternet Haftası'nda da pembe demeçleri dinleyeceğiz, okuyacağız. Pembe demeçler yerine artık ulusal belgeler haline gelmiş ve ne yazık ki tozlu raflarda yerini almış bilimsel ve teknik strateji ve  politika belgelerini hayata geçirmek için herkesi göreve çağırıyoruz.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

KAMUSAL SİBER SAVUNMA DERNEĞİ’NDEN ŞUBEMİZE ZİYARET

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

3 MAYIS DÜNYA ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLERİ GÜNÜ KUTLU OLSUN!

SANAYİ VE TEKNOLOJİ ANKARA İL MÜDÜRÜ MUHAMMED POLAT VE ÜYEMİZ REFİK GÜLER ŞUBEMİZİ ZİYARET ETTİ

YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 1558


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.