MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SERHAT ÖZYAR YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ SAHİPLERİNE VERİLDİ.


 
EMO 40. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler , kurulması planlanan nükleer santralların enerji ihtiyacının sadece yüzde 5'ini karşılayacağının açıklandığını belirtti. Bugüne kadar yapılan tahminlerin hiçbirisinin tutmadığını vurgulayan Ulusaler, "Yıllar itibarıyla bakıldığında yapılan talep tahminleri yüzde 43.7'ye varan sapmalar gösteriyor. Bu nasıl bir talep tahminidir ki neredeyse yarı yarıya şaşmaktadır" dedi. Ulusaler, Türkiye'nin su, kömür, güneş, rüzgâr başta olmak üzere enerji kaynakları potansiyelinin üçte ikisini bile değerlendiremediğini söyledi.
 

SERHAT ÖZYAR YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ

24 NİSAN 2006 GÜNÜ ODTÜ'DE DÜZENLENEN TÖRENLE SAHİPLERİNE VERİLDİ :

ÖDÜLÜ FARKLI KONULARDAKİ DOKTORA TEZLERİYLE

DR. ZEYNEP AKALIN ACAR VE DR. CÜNEYT BERKDEMİR  PAYLAŞTILAR

Odamız  ile Bilim ve Ütopya Kooperatifi ve ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği‘nin bilimi ülkemiz yaşamında maddi bir güç haline getirmeye katkıda bulunmak amacıyla birlikte düzenlediği ve bu yıl 4.'sü gerçekleştirilen Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü, 24 Nisan 2006 Pazartesi günü  ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi A Salonunda düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Odamızın değişik organlarında görev almış genç bilim insanı Serhat Özyar'ın 24 Nisan 2002 tarihinde genç yaşta aramızdan ayrılmasının hemen ardından Odamızın da öncülük ettiği ve katkı koyduğu çalışmalar sonucunda  o'nun anısını, bilimi ülke yaşamında maddi bir güç haline getirmeye katkıda bulunarak yaşatmak için, her yıl verilmek üzere "Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü" oluşturulmuştu. Ödül, alan kısıtlaması olmaksızın doktorasını Türkiye'de bir üniversitede tamamlamış ve çalışmasıyla ülkemizin bilim gündemindeki temel sorunlardan birinin çözümüne yönelik sonuçlar elde etmiş genç bilim insanlarına verilmektedir. Seçici Kurul ödüle ilişkin takvimi belirleyerek gerekli duyuruları yaptı. Önerilen aday tezleri, konusunda yetkin hakemlere gönderilerek değerlendirmeleri alındı ve bu değerlendirmeler ışığında Seçici Kurul'un yaptığı seçimle ödüle değer tez olarak bu yıl yine farklı konulardaki iki tez seçildi:

Dr. ZEYNEP AKALIN ACAR (ODTÜ) "Gerçekçi İnsan Kafası Modelleri ile Elektromanyetik Kaynak Görüntüleme" başlıklı doktora teziyle ve Dr. CÜNEYT BERKDEMİR (Erciyes Üniversitesi) "Nadir Toprak-Katkılı Tek-Modlu Fiber Kuvvetlendiricilerin Tasarımı ve Optimizasyonuna Sıcaklığın Etkisi"başlıklı doktora teziyle ödüle hak kazandılar.

Ödül Töreni'ne ödülü düzenleyen kuruluşlar olarak EMO, Bilim ve Ütopya Kooperatifi ve ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği‘nin yönetici ve üyelerinin yanısıra Serhat Özyar'ın ailesi ve yakınları ile akademik çevreden arkadaşları, bilim insanları,Seçici Kurul-Hakem Heyetinden insanlar, öğrenciler ile ödülü  kazanan Dr. ZEYNEP AKALIN ACAR, Dr. CÜNEYT BERKDEMİR ve onların yakın çevresi  katıldılar.

ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği Başkan Yardımcısı Doç.Dr.Melek Yücel'in açış konuşmasıyla başlayan Ödül Töreninin başlangıcında mini bir konser yer aldı. Daha sonra ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği adınan Doç.Dr.Melek Yücel, Bilim ve Ütopya Kooperatifi adına Prof.Dr.Semih Koray, EMO adına Haşim Aydıncak  Ödülü"nün oluşturulmasındaki amaçlarını ve yaklaşımlarını anlatan konuşmalar yaptılar. Ödül kazananları ve ödüle değer bulunma gerekçelerini Seçici Kurul adına Prof.Dr.Ali GÖKMEN sundu. Sevenleri Serhat Özyar'a ilişkin anılarını ve özlemlerini katılımcılarla paylaştılar. Serhat Özyar'ın Törene katılan ailesinden konuşma yapan babası Aydın ÖZYAR, "Serhat'ın nüfus cüzdanında babası olarak benim adım yazıyor ama görüyorum ki o'nu pek çok insan sahipleniyor" diyerek Ödül düzenlemesine katkı koyanlara ve katılımcılara teşekkür etti.

Kazananlara ödüllerini ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Ural AKBULUT verdi. Ödülü  kazanan Dr. Zeynep AKALIN ACAR ve Dr. Cüneyt BERKDEMİR'e birer milyar TL.lik para ödülü, birer plaket ve sertifika verildi.

Ödüllerini alan Dr. Zeynep AKALIN ACAR ve Dr. Cüneyt BERKDEMİR yaptıkları konuşmalarında bu ödülü kazanmış olmanın kendileri açısından önemine değindiler ve tezlerinin özet sunumlarını yaptılar, düzenleyici kuruluşlara teşekkür ettiler.

Seçici Kurul Üyesi olarak Haşim AYDINCAK, EMO adına, yaptığı konuşmada düzenleyici kuruluşlarca Ödülün 4. kez gerçekleştiriliyor olmasının  önemine değinerek "sürdürülen yapıcı işbirliği, bu türden ortaklaşa çalışmaların gerçekleştirilebilirliği açısından örnek alınabilecek bir çalışma özelliği taşımaktadır. Bu güzelliğin, ülkemiz bilim kamuoyuna kazandırılmasına katkı koyan üç kuruluşumuz ve emeği geçenleri her türlü kutlanmayı hak etmektedirler." dedi. EMO'nun bilimsel çalışmalara katkı açısından yaptığı çalışmaları bu Ödül ile ilişkilendiren  Haşim AYDINCAK  " Böylesi mütevazi çabalarla da olsa bir araya gelişin ne kadar isabetli olduğunu ve ne kadar gerekli olduğunu, bilimin bütünüyle bilim dışı çevrelerin ve siyasetin güdümüne sokulması saldırılarının örnekleri ve habercisi olmak üzere yaşanılan TUBİTAK'ın bilimsel kimliğini zedeleyen müdahaleler, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi  ve diğer üniversitelerimizde ortaya çıkan müdahaleler ... gibi güncel olaylar da açıklıkla göstermektedir. Ülkemizde bilim insanlarının bilime ve birbirlerine sahip çıkma gerekliliği bu yöndeki bir mücadelenin tarafı olmayı kaçınılmaz kılmaktadır." diyerek konuşmasını tamamladı.

Ödül töreni, yine katılımcılara sıcak bir sohbet ortamı sağlayan  bir kokteyl ile sonlandırıldı.

Ödüle değer bulunan her iki doktora tezinin de meslek alanımızla ilgisi gözetilerek EMO yayınlarında özet sunumları yapılacaktır.

SERHAT ÖZYAR YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ

ÖDÜL TÖRENİ / 24 NİSAN 2006 / ODTÜ

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI (EMO) ADINA

SEÇİCİ KURUL ÜYESİ HAŞİM AYDINCAK TARAFINDAN

YAPILAN KONUŞMA

SERHAT ÖZYAR YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ'nün bu yıl 4.sünü düzenlemekle bu ödülün gelenekselleşmesi-kurumlaşması yönünden epeyce yol alındığını söyleyebilmekteyiz. Böyle bir etkinliği birlikte başlatmış ve sürdürüyor olmanın gururunu paylaştığımız "ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği" ve "Bilim ve Ütopya Kooperatifi" ile sürdürülen yapıcı işbirliği, bu türden ortaklaşa çalışmaların gerçekleştirilebilirliği açısından örnek alınabilecek bir çalışma özelliği taşımaktadır. Bu güzelliğin, ülkemiz bilim kamuoyuna kazandırılmasına katkı koyan üç kuruluşumuz ve emeği geçenleri her türlü kutlanmayı hak etmektedirler. Kendilerini ben de  içtenlikle kutluyorum.

TMMOB' ye bağlı 23 Oda'dan birisi olarak Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Biyomedikal Mühendislerini bünyesinde toplamaktadır. EMO, 33 bini bulan üyesi, 13 Şubesi ve 100'ü aşkın il ve ilçe temsilcilikleri ile bilim ve teknolojinin insanların yaşamıyla buluşmasına katkı korken kendi meslek alanının denetim ve yönlendirmesini sağlamaya çalışmaktadır. EMO, 2006 yılında 52.yaşına basmış olmanın kıvancını yaşamaktadır.

Çalışmalarımız kapsamında meslek alanımızın denetlenmesine ve meslektaşlarımızın meslek içi eğitimine yönelik sistemleşmiş çalışmalarımızın, düzenli yayın çalışmalarımızın yanı sıra  bilimsel teknik ağırlıklı pek çok etkinlik de yapmaktayız. Bu etkinliklerimiz ilgisine göre üyelerimizin,meslektaşlarımızın,üniversitelerin-bilim ve akademik çevrelerin,sanayinin ortak buluşma zeminleri olarak işlev görmektedir. Çoğu kez farklı sektör kuruluşları, değişik üniversiteler, TUBİTAK gibi kuruluşlarla ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin kurumlaşmasında önemli mesafeler aldık. Örneğin iki yılda bir yapmakta olduğumuz "Elektrik,Elektronik, Bilgisayar Mühendisliği Ulusal Kongresi"nin 2005 yılında 11.sini gerçekleştirdik. Yine 2005 yılında, Aralık ayında iki yılda bir yapmakta olduğumuz etkinliklerden bir diğeri olan "Türkiye Enerji Sempozyumu"nun 5.sini gerçekleştirdik. 2005 yılı içerisinde yine " Ulusal Yazılım Sempozyumu" nun 2.sini,"Aydınlatma Sempozyumu"nun 3.sünü, "Elektrik Elektronik Bilgisayar Mühendisliği Eğitimi Ulusal Sempozyumu"nun 2.sini ve yine kalıcılaşması ve kurumlaşmasını istediğimiz "Ağ ve Bilgi Güvenliği Ulusal Sempozyumu" nun ve "Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu"nun birincilerini  gerçekleştirdik... Bu tür etkinlikler listemiz uzayıp gidiyor. Ama bu çalışmalarımızdaki güzel olan bir yanı da belirtmeyi yararlı buluyorum. Biz bu çalışmalarımızı yaparken bir yanıyla TMMOB'nin 23 Odası ve bünyesine topladığı pek çok meslek disiplininin örgütsel gücünü arkamızda destek olarak hissediyor ve o güce katkıda bulunuyoruz ve bir yanıyla da o gücü kullanıyoruz; bazı etkinliklerimizi de TMMOB'nin verdiği yetkiye dayanarak O'nun adına gerçekleştiriyoruz. Yine bu etkinliklerimizi değişik illerdeki şubelerimiz üzerinden onların birbirini tamamlayan bir görev bölüşümü içerisinde ve her birimimizin kendi alanlardaki üniversitelerle  yakın bir işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilmesini sağlıyoruz. Böylesi bir demokratik yayılmayla da bilimsel ve teknik çalışmaların-bilgilerin ,örgütümüzün her biriminde içselleştirilmesini ilerletmenin yanı sıra, ülkemiz yüzeyinde geniş bir dağılımla insanlarımızın yaşamına yansıtılmasına ve etkinliğinin artmasına katkı koymaya çalışıyoruz.

Ulusal kalkınma,bilim-teknoloji ve sanayileşme politikalarının belirlenmesi ve gerçekleştirilmesi, halkımızın ve mühendislerin refah düzeyinin yükseltilebilmesi için de önemli bir hedeftir. Bu nedenle EMO, meslek alanımızdaki sorunlara sahip çıkmamızın, ülkemizdeki demokrasi mücadelesine katkı koyacağını, ülkemizdeki demokrasi,barış,bağımsızlık ve insan haklarından yana gelişmelerin ise akademik-mesleki çalışmaların daha sağlıklı yürütülmesine destek oluşturacağını gözeten bir diyalektik bütünlüklü çalışma ve mücadele hattı izlemektedir.

Bütünüyle emperyalizme-küreselleşmeye endekslenmiş yönetim anlayışlarıyla Ülkemizdeki bilimsel çalışmaların ve ARGE çalışmalarının giderek güdükleştirildiği ve etkisizleştirildiğine tanık olmaktayız. Bunu kendi alanımızda mühendislerimizin giderek üretim süreçlerinden, yaşamımızı ve geleceğimizi  planlama süreçlerinden koparılması boyutları ile yıllardır yaşamaktayız. Bu konudaki bizim ve benzeri kaygıları paylaşan çevrelerin uyarıları, bilindiği gibi emperyalizme-küreselleşmeye biat etmeyi varlık nedeni gören güç odaklarınca, duyulmuyor ve bastırılmaya çalışılıyor.

Bu nedenlerle bilimsel çalışmalara özellikle de ülkemizin bilim gündemi ile ilişkilendirilmiş bilimsel çalışmalara sahip çıkılması ve destek verilmesi gerekliliğine inanmaktayız. Sevgili arkadaşımız Serhat Özyar'ı bu niteliklere sahip bir bilim insanı olarak erken yitirişimiz bizi  o'nun anısına bu düşünceler-onun yüklediği sorumluluklar çerçevesinde somut adım atmaya yönlendirdi. Bu ödülün oluşturulması çalışmalarında bir araya geldik.

Küreselleşmenin vardığı boyut gözetilirse ulusal ölçekteki  bilim örgütlenmelerinin doğanın, yaşamın gerçeklerinin bilimsel yöntem ve yaklaşımla araştırılmasında ya da bilimde yaratıcılığın güvencesini sağlamada ne tür güçlüklerle karşı karşıya kalabildiği görülebilmektedir. Bilimsel çalışmaların karşılaştığı kısıtların ötesinde, küresel saldırı, ulusal ölçekteki kararları fazlasıyla etkileyebilmektedir. Örneğin şu sıralar bunun çok tipik örneklerinden birini yeniden yaşamaktayız. Onun toplum ve doğa açısından oluşturacağı olumsuzluk maliyetlerini görmezden gelerek yatırımcıların kendi önceliklerini etkin ve geçerli kılmak için Nükleer Santral kurulması konusunu yine ülkemiz gündemine dayattığı günleri yaşamaktayız. Oysa "bilimsel ve teknik" gerekçelerle süslenen bu girişimlerin ne tür kirli ilişkiler üzerinden yürütüldüğünün ifşa olmasıyla geri püskürtülmesinin üzerinden daha çok süre geçmemişken yeniden bizlere dayatılması ulusal düzeydeki bir karşı duruşu kaçınılmaz kılmaktadır. EMO bilimin sonuçlarının evrenselliği gerçeğini reddetmeksizin böylesi durumlarda bir ulusal duruşun gerekli ve kaçınılmaz olduğunu gözeterek tavır almanın gerekliliğine inanmakta ve benzer duyarlığı gösteren tüm çevrelerle dayanışma içerisinde birlikte yürüyüşler gerçekleştirebilmeyi önemsemektedir.

Böylesi mütevazi çabalarla da olsa bir araya gelişin ne kadar isabetli olduğunu ve ne kadar gerekli olduğunu, bilimin bütünüyle bilim dışı çevrelerin ve siyasetin güdümüne sokulması saldırılarının örnekleri ve habercisi olmak üzere yaşanılan TUBİTAK'ın bilimsel kimliğini zedeleyen müdahaleler, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi  ve diğer üniversitelerimizde ortaya çıkan müdahaleler ... gibi güncel olaylar da açıklıkla göstermektedir. Ülkemizde bilim insanlarının bilime ve birbirlerine sahip çıkma gerekliliği bu yöndeki bir mücadelenin tarafı olmayı kaçınılmaz kılmaktadır.

Bu çabalara katkı koyan herkesi saygıyla selamlıyoruz. Genç bilim insanlarımızı da bütün örgütümüz adına bir kez daha kutluyor,saygı ,sevgi ve umutla selamlıyoruz.

 

EMO

SEÇİCİ KURUL ÜYESİ

Haşim AYDINCAK

 

ÖDÜL GEREKÇELERİ    :

Dr. Zeynep AKALIN ACAR 

BS      : Hacettepe Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

MS       : ODTÜ, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

Doktora: ODTÜ, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

Halen Çalıştığı Kuruluş: Aselsan A.Ş.

"Gerçekçi İnsan Kafası Modelleri ile Elektromanyetik Kaynak Görüntüleme" başlıklı bu tez çalışmasında beyindeki aktivite odaklarının uzaktan algılama yöntemleri ile belirlenmesine yönelik, sınır ögesi yöntemi, manyetik rezonans görüntüleme, görüntü bölütlenmesi ve genetik algoritmalar alanlarındaki son gelişmeler kullanılarak probleme yeni ve tümleşik bir çözüm önerilmiştir. Hakemlerimizce yapılan değerlendirmeye göre:

(i)  Çalışmada kullanılan insan kafatası modelinin şu anda literatürde bulunan en kapsamlı ve gerçekçi model olması, özellikle kesişen doku sınırlarının gerçeğe en uygun şekilde gösterimi, sayısal deneylerde, beyin bölgesindeki dipol etkinliğinin yerinin oldukça yüksek duyarlıkla tanımlanmış olması, geliştirilen yazılımın özgün olması ve ülkemiz hekim araştırıcıları tarafından yeni uygulamalarda kullanılabilecek olması,

(ii) İrdelenen problemin, elektrik-elektronik mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, paralel bilgisayar uygulamaları, biyoloji ve anatomi dallarında araştırma alanlarına girmesi, 

(iii) Beyin araştırmalarının tüm dünyada ve ülkemizde bilim gündeminde önemli yer alması, bu çalışmada yapılan bilimsel katkıların özgün ve önemli olduğu, 

(iv) Tez çalışmasında elde edilen bilgilerin çeşitli konferanslarda sunulduğu ve yüksek etki değeri olan bilimsel dergilerde yayınlanmış olması nedeni ile tez ödüle değer bulunmuştur.

Dr. Cüneyt BERKDEMİR

BS      : Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Fizik Bölümü

MS       : Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı

Doktora: Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı

Halen Çalıştığı Kuruluş: Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü 

"Nadir Toprak-Katkılı Tek-Modlu Fiber Kuvvetlendiricilerin Tasarım ve Optimizasyonuna Sıcaklığın Etkisi" başlıklı tezde fiber optik teknolojisinde sinyalin uzun mesafelere taşınabilmesi için nadir toprak elementlerinin katkısı ile sinyal güçlendirilmekte, sıcaklığın sinyal güçlendirilmesine etkisi kuramsal olarak incelenmekte, sıcaklığın yüksek pompa güçlerinde etkili bir parametre olduğu saptanmaktadır. Hakemlerimizce yapılan değerlendirmeye göre:

(i) Uygulamalı fizikte önemli bir konuda problemlerin kapsamlı olarak belirlenmiş olması, geliştirilen yaklaşımların ve elde edilen sonuçların ileri düzeylere genişletilebilmesi olasılığı bulunması,

(ii) Çalışma konusunun özgünlüğü ve güncelliği, ülkemizin rekabet gücünün arttırılmasındaki katkısı,

(iii) Tez çalışmasının konu ile ilgili tanınmış dergilerde yayımlanmış olması, başka alanlarda yapılmış diğer özgün çalışmalarının, araştırıcının bilimsel niteliğinin üst düzeyde olduğunu gösterdiği,

(iv) Araştırıcının fiziğe yeni ve özgün katkılarda bulunabileceği, ülkemizin bilim gündemindeki sorunlara çözümler üretebilme yeteneğinde olması nedeni ile ödüle değer bulunmuştur.

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 1575


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.