MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

NE SİNOP’TA NE ÜLKEMİZİN HİÇBİR YERİNDE NÜKLEER SANTRAL İSTEMİYORUZ



 
Elektrik Mühendisleri Odası’nın sekreteryasını üstlendiği Nükleer Karşıtı Platform tarafından 29 Nisan Cumartesi günü Sinop’ta düzenlenen “Nükleer Santral İstemiyoruz” mitingi, çeşitli illerden gelen nükleer karşıtları ve Sinop halkının etkin katılımıyla gerçekleştirildi. Miting kapsamında yapılan konuşmalarda Türkiye’nin nükleer santrala ihtiyacı olmadığı vurgulanarak, yerli kaynakların değerlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Nükleer santralların yaratacağı tehlikeye işaret edilirken, “Nükleer santral istiyor musunuz” sorusuna, mitinge katılan yaklaşık 20 bin kişi “Hayır” yanıtı verdi.
 

EMO'nun şubelerinden kaldırdığı otobüslerle nükleer santral kurulması girişimine karşı gerçekleştirilen mitinge katılım için gelen binlerce insan, 29 Nisan cumartesi sabahı Sinop'ta buluştu. Nükleer Karşıtı Platform kapsamında yer alan kuruluşlar başta olmak üzere sendikalar, demokratik kitle örgütleri, çevre ve ekoloji alanında duyarlı dernekler, bazı siyasal partilerin yanı sıra Sinop halkı, Sinopluların derneklerinin de katıldığı miting, alana yapılan yürüyüşle başladı. Rüzgar güllerinin simgeselleştiği mitingde, çeşitli pankart ve dövizlerle nükleer santral yapımına karşı çıkıldı. Sinop Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılan mitingde, katılımcılar tepkilerini ve taleplerini şu sloganlarla ortaya koydular:

"Nükleer santral istemiyoruz", "AKP halka hesap verecek", "Nükleere karşı omuz omuza", "Susma haykır, nükleere hayır", "Nükleer santral Sinop'a iş değil, felaket getirecek", "Nükleer ekersen ölüm biçersin", "Nükleer yalan, Sinop gerçek", "Enerji talanına son", "Ferman Padişahın Sinop bizim", "Ecelimizle ölmek istiyoruz", "Nükleerci şirket ülkemizi terk et", "Alma Sinop'un ahını çıkar aheste aheste", "Ne Sinop'ta ne dünyada nükleer santral istemiyoruz: Gölge etme başka ihsan istemem."

Mitingin başlangıcında sahneye çıkarılan, doğuştan "Hidrosefali" rahatsızlığı olan küçük Funda nükleer karşıtı kampanyanın bundan sonraki süreçte maskotu olarak ilan edildi. Tiyatro gösterileri, nükleere karşı afişler asılmış balıkçı teknelerinin sirenlerle geçişi mitinge renk katarken, "Kopuk Teller" isimli yerel müzik grubunun şarkı ve türküleriyle alanda halaylar çekildi. Eski Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu'nun konuşmak istemesi protestolarla karşılanırken, Sinop'un daha önceki belediye başkanları ve bazı eski milletvekilleri de mitinge destek verdi.

Sular Boşa Akıyor, AKP Bakıyor

Mitingde konuşan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, Türkiye'nin öz kaynaklarına dikkat çekerek, "Bu ülkenin rüzgarı, suyu, güneşi var. Bu ülkenin suları boşa akıyor,  AKP bakıyor. Ülkenin 8 milyar doları boşa akıyor" dedi. Ulusaler, DSİ Genel Müdürlüğü'nün de ülkenin su kaynaklarının değerlendirilmediğini söylediğini anımsatırken, "Sizleri istihdam yaratacağız diye kandırıyorlar. Bir nükleer santralda ancak 400 kişi istihdam edilebilir. Bir rüzgar tribünü fabrikasında 35 bin kişi çalışıyor. İstihdam yaratmak istiyorsanız fabrikalar kuracaksınız" diye konuştu. Boyabat'ta kurulan hidroelektrik santralının açılmadığına dikkat çeken Ulusaler, 1 Boyabat hidroelektrik santralının 2 nükleer santralın üretimine eş değer olduğunu kaydetti.

TMMOB Enerji Komisyonu Başkanı, EMO Yönetim Kurulu Yazmanı Cengiz Göltaş, nükleer santral kurulması girişimlerinin tek yanlı bilgilendirme ve kandırmaca ortamı içerisinde bir oldu-bitti anlayışı içerisinde topluma kabul ettirilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Göltaş, şöyle konuştu:

"Türkiye'de özellikle son 20 yılda, ülke çıkarları doğrultusunda enerji sektörü karar-destek sistemleri oluşturulmayarak, rant üzerine kurulu kısa vadeli enerji yatırımları desteklenerek, rüzgar, jeotermal, biyokütle ve güneş gibi yenilenebilir ve temiz enerji seçenekleri görmezden gelinmiştir. Öz kaynaklar açısından elektrik enerjisi potansiyelimiz, 115-120 bin megavat kurulu güç ile üretilebilecek olan 482 ile 569 milyar kilovatsaattir. Türkiye'nin kendi potansiyelini değerlendirmesi durumunda bile 30 yıllık sürecin talebini karşılayabilecek kaynağı mevcuttur."

 Nükleer santraların hem kurulum, hem üretim-işletim, hem de güvenlik maliyetleri çok yüksek olduğunun altını çizen Göltaş, "Radyoaktif atıklar, çözümsüz ve yalnızca bugünü değil, geleceğimizi de tehdit altında bırakacaktır" dedi. Göltaş, AKP Hükümeti'ni şöyle uyardı:

"Nükleer lobinin dayatmalarına boyun eğmeyin. Nükleer maceradan bir an önce vazgeçerek, insan ve doğaya duyarlı temiz enerji kaynaklarına yönelin, ülkenin öz kaynaklarını kamusal bir hizmet anlayışı ile planlama kavramı içinde değerlendirin ve özelleştirme uygulamalarına derhal son verin."

EMO Samsun Şube Başkanı Suat Yılmaz da, "Günü birlik rant politikalarına insanı dışlayan, çevreyi düşünmeyen politikalara karşıyız. Merkezi planlama ile insan odaklı enerji politikaları yürütülünceye kadar mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Sinop Bir Cennet Bahçesi, Nükleer Santral Düşünülemez

ODTÜ'den Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen,  Çernobil faciasının ardından yaşananları anlatırken, şunları söyledi:

"Çernobil'in 30 kilometrelik alanına kimse yaklaşamıyor. Sinop'a nükleer santral yapılması düşünülemez. Burası bir cennet bahçesi. Çernobil'in etkileri mayıs ayında Karadeniz'e geldi. Çaylar kirlendi. O dönemin yetkilileri çay için diye insanları teşvik ettiler. Biz laboratuvarlarda çayları ölçtük. Radyasyonun yüksek olduğunu gördük. Yanıtları bizim üniversiteden atılmamızı istemek oldu. Çok basit bir önlem vardı. Çayı demlemeden önce yıkadığınız zaman aktivitenin yarısından kurtuluyordunuz. Bunu bile duyurmak istemediler. Ondan sonra kanser vakaları artmaya başladı."

Batı'da dalgadan enerji üretildiğini, riski olan, pahalı, dışa bağımlı enerji kaynağı istemediklerini belirten Gökmen, "Batı nükleer santrallardan vazgeçiyor. Ellerinde teknoloji var. Onu bize satmak istiyorlar. Biz istemezsek Sinop'a nükleer santral yapamazlar. Yetkilileri sağduyuya çağırıyoruz" dedi.

Sinop Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Hale Oğuz, bilimsel raporlarla Çernobil'den etkilenmiş olan Sinop'taki kanser vakalarının oranının yüzde 48.93 olarak belirlendiğini bildirdi. Oğuz, "Çernobil kazasıyla ağır bir bedel ödedik. Hayatımızı siz kurmadınız. Ellerimizden alamayacaksınız" dedi.

İş Gelecek Kandırmacalarına Aldanmayın

Elektrik Yüksek Mühendisi Ünal Erdoğan ise, bugünün planlaması bile yapılamazken 20 yıl sonrasının planlamasından bahsedilmesini eleştirirken, "Nükleer gelince iş gelecek kandırmacalarına aldanmayın. Çernobil bu asrın değil, önümüzdeki 3 asrın felaketidir. Bu işlere ilah derecesinde yakın olanlar bile karşı çıkarken, bunların hiç içinde olmamış Enerji Bakanımız, Başbakanımız mı bunları biliyor? Çernobil'de 7. 8. çocukların amip gibi olduğunu görseniz sizler isyan edersiniz" dedi. Kurulacak bir nükleer santralda çalışabilecek mühendislerin 10 yıldan sonra 4 yıl, en vasıfsız iş gücünün bile 2 yıl eğitim alması gerekeceğine dikkat çeken Erdoğan, "Biz ancak süpürgecilik yapabiliriz" dedi.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Enerji Bakanı Hilmi Güler'le yaptıkları tartışmayı anımsatarak, "Enerji Bakanı beni danışman alamayacak. Ben hukukçu danışmanlarımı, O Yüce Divan'da yargılanırken, ona danışman göndereceğim" dedi. TAEK Başkanı'na da tepki gösteren Altay, şunları söyledi:

"2005 yılında Fransa'ya gittin. Birileriyle görüştün. Bir anlaşma yaptın. O anlaşmayı hemen halka açıklamak zorundasın. Açıklayamıyorsan sana kuşkuyla bakarız. Başbakan'ın oğlu ile Maliye Bakanı'nın oğlu Kanada'da buluştular. Kanada'da, Fransa'da yapılan pazarlıkların adı konuldu. 3. sınıf çöp teknolojiyi Türkiye'ye pazarlamaktır. Bunun adı milleti satmaktır."



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 1586


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.