MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SMM SORUNLARI SEMPOZYUMU'05 26 KASIM 2005, MİLLİ KUTÜPHANE-ANKARA


DUYURU


 
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi tarafından ilk kez düzenlenen "SMM Sorunları Sempozyumu'05" ile serbest müşavir mühendislik hizmetlerinin sorunları masaya yatırıldı. SMM sorunlarına ilişkin bildirilerin iki farklı oturum hakinde sunulduğu sempozyum kapsamında “Proje Üretim Süreci ve Sorunları” başlıklı bir de panel yapıldı. TMMOB bünyesinde ilk kez SMM sorunlarının dile getirildiği ve çözüm önerilerinin tartışıldığı sempozyum hazırlanan sonuç bildirgesinin kabul edilmesiyle çalışmalarını tamamladı. Sempozyum sonuç bildirgesine ve ayrıntılara yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

Serbest Müşavir Mühendis Sorunları Sempozyumu’nun ilki 26 Kasım 2005 tarihinde Mili Kütüphane Konferans Salonu’nda yapıldı. Gün boyunca yoğun katılımın gözlemlendiği sempozyum EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necati İpek, EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler ve TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Yeşil sempozyumun açılış konuşmalarını ile çalışmalarına başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necati İpek, sempozyumda sorunların açık yüreklilikle, mühendislik kimliğini bir kenara bırakmadan ve etik değereri de gözönünde bulundurarak gündeme getirilmesini istedi.

Ulusaler, "sorunların dizboyu değil gırtlağa dayanmış"
EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, sempozyumun amacını "Sektörde yaşanan gelişmeler, bu gelişmelerin üyelere yansıması ve özelde SMM üyelerinin yaşadığı sorunların tartışılması, önerilerin geliştirilmesi, gerek SMM üyeleri ile EMO arasında gerekse SMM üyeleri ile diğer kurum ve kuruluşlar arasındaki sorunların çözümü" olarak ortaya koydu. Ulusaler, "Finansal-kapital zorbanın küreselleşme senaryoları adı altında dünyayı tek pazara dönüştürme ve teslim alma çabaları tüm hızıyla sürüyor. Bu dünya ölçeğindeki topyekün saldırıdan hepimiz etkileniyoruz. Bir yandan topyekün saldırıya küresel direnişi örgütlemeye çalışırken, diğer yandan da kendi dünyalarımızda küresel direnişin çekirdeklerini oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Küresel kapitalizmin anahtar sözcüğünün "rekabet" olduğuna vurgu yapan Ulusaler, "Kendisinin aslında rekabetten hiç hoşlanmamasına ve tekelleşme eğilimine rağmen dünyayı kurtarcak olan anahtarın rekabet olduğunu hemen her zaman her yerde empoze ediyor" dedi.
Kemal Ulusaler, "sorunların dizboyu değil gırtlağa dayanmış" olduğuna, gerek kamuda gerekse özel sektörde çalışan mühendislerin özlük haklarında her gün geriye gidişlerin söz konusu olduğuna dikkat çekerek, her iktidar döneminde oy kaygısıyla gündeme getirilen fen adamları sorununa işaret etti. Ulusaler, şunları söyledi: "TÜSİAD, MÜSİAD ile üzerimize geldiler. Mühendislik sertifikası adı altında kurslar açarak ünvan vermeye kalktılar. İçlerinde TÜBİTAK, MAM, MEB gibi kuruluşlar da vardı. Gereken yanıtı yasal yoldan verdik. Örgütlü gücümüzü üyelerimizden, kendimize biçtiğimiz misyonumuzdan, mesleki etiğimizden alıyoruz. İşte bu noktada şeytan taşlamak oldukça kolaydır. Önemli olan içimizdeki şeytanı taşlamaktır"

Yeşil, "Uzmanlığı belirleyecek olan kurum biziz"
TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Yeşil ise bundan sonra isteyenlerin eline diplomasını alıp gelince SMM olamayacağını, EMO'da eğitimden geçeceğini belirtirken, YÖK'ten TMMOB'a gelen yazı hakkında bilgi verdi. YÖK'ten gelen yazıya göre 2005-2006'dan itibaren mezuniyet belgelerinde "ünvan" yer almayacağını kaydeden Yeşil, "Mühendise hangi alanda uzman olduğunu belirtecek kurum biz olacağız" dedi. Yeşil, TMMOB'un bir firmayla mühendislerin profillerini çıkarmak için anlaşma yaptığını ifade ederken, bu kapsamda örneklem kapsamına alınan üyelerin kendilerine gönderilecek olan anketlere yanıt vermelerini istedi.

SMM'lerin hukuki olarak ve uygulamada yaşadıkları sorunların ayrıntılarıyla tartışıldığı sempozyumda, EMO Ankara Şubesi Teknik Müdürü İsmail Emiroğulları, EMO Şubelerinin SMM kayıtlarından oluşturulan SMM Genel İstatistikleri sonuçları değerlendirdi. SMM’ler arası proje dağılımında uçurum oluşmuş, adaletsiz bir proje dağılımı belirten Emiroğulları, “Aynı yıl içinde kimi SMM üyelerimizin, 1400’e kadar ulaşan ve her çalışma gününe 7-8 tane düşen proje ürettikleri, bazı SMM üyelerimiz ise yalnıza birkaç proje üreterek yılı tamamladıkları görülüyor. Bu durum SMM üyelerimizin arasında haksız rekabet yaşandığını göstermektedir” dedi.

EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erol CELEPSOY ve EMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emir BİRGÜN'ün başkanlık ettiği iki Farklı Oturum halinde sunulan bildirilerin yanı sıra sempozyum kapsamında TÜRMOB Denetleme Kurulu Üyesi Halil BAŞAĞAÇ “SMM’ler Açısından Mali Mevzuat” ve TMMOB Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak KAPTAN, “AB Sürecinde SMM’lerin Durumu” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sempozyum kapmasında yapılan Proje Üretim Süreci ve Sorunları panelin yöneticiliğini EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal ULUSALER yaptı. EMO Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz SÜZÜK, EMO Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Sıtkı ÇİĞDEM, TMMOB Yönetim Kurulu Danışmanı Orhan ÖRÜCÜ, Sempozyum Yürütme Kurulu Üyesi Serdar PAKER ve EMO Hukuk Müşaviri Hayati KÜÇÜK panelist olarak katıldılar.

Sempozyum sırasında TMMOB Yönetim Kurulu Danışmanı Orhan ÖRÜCÜ, EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen ve EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Olgun YURT’un katılımıyla oluşturulan sonuç bildirisi komitesinin hazırladığı, bildirinin kabul edilmesiyle sempozyum çalışmalarını tamamladı.

SMM Sorunları Sempozyumu’05
Sonuç Bildirisi
26 Kasım 2005 Cumartesi

Milli Kütüphane Konferans Salonu
 


TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyesi mühendislerce yürütülen Serbest Mühendislik ve Müşavirlik (SMM) uygulama alanında yaşanan sorunların tanımlanması, ortaklaştırılması, meslek ve ülke çıkarları düzleminde çözüm yöntemlerinin aranmasına yönelik, I.SMM Sorunları Sempozyumu tüm şube, il ve ilçe temsilciliklerinden üyelerin katılımı ile EMO Ankara Şubesi tarafından, 26 Kasım 2005 tarihinde Milli Kütüphane Konferans Salonunda gerçekleştirilmiştir.

Elektrik mühendisliği hizmetlerinin ülke genelinde uygulama alanlarından kaynaklanan ekonomik büyüklüğü dikkate alındığında, bu alanda yaşanan sorunların  hissedilmese de ekonomik ve toplumsal yaşamımızdaki ağırlığı bilinmektedir. Toplumsal yaşamı etkileyen bu alanda çalışan meslek mensuplarının sorunlarını tartışmak ve yürütülen kamu hizmetinin niteliğini yükseltmek için görüş alışverişinde bulunmak üzere sempozyum bizleri bir araya getirmiştir.

AB sürecinin; gelişmiş AB üyesi ülkelerde yaşanan olumsuzluklarının dikkate alınmadığı bir düzlemden hareketle müzakere süreci olarak tanımlanması TMMOB ve EMO tarafından dikkatle izlenmektedir. Bu olumsuzluklara çok önceden dikkat çeken örgütümüz süreci ülkemize, meslektaşlarımıza ve meslek alanlarımıza sahip çıkma noktasında bir mücadele süreci olarak tanımlamıştır.

Bu bilgi şöleninin katılımcıları; TMMOB’nin bir bütün olarak meslek odalarının yasa ve yönetmeliklerle tanımlanan tüm mühendislik uygulamalarını, ülke ve kamu çıkarlarının gözetilmesi ekseninde, kaliteli hizmet üretilmesi ve mesleki dayanışmanın ön plana çıkartılmasını amaçlamaktadırlar.    

AB Genel direktiflerinde yer alan akademik tanınırlık sorununun (özellikle program açısından) çözümünde Odamızın müdahil olmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Sorunun çözümünde üniversiteler desteğinde akademisyenlerin katılımı ile yapılmakta olan çalışmalara hız kazandırılması, böylece sürekli bir komisyon yararlı olacaktır. Bu yapı mühendislik eğitiminin sorgulanması, eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve üniversiteler arası farklılıkların ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaların yürütülmesi,  meslek alanlarımızın geleceğinin şekillenmesi açısından önemli katkı sağlayacaktır. 

Sempozyum; odamızca mesleki yeterliliklerin düzenlenmesi ve tanınırlığının sağlanması konusunda yürüteceği yoğun ve uzun soluklu çalışmada, binlerce sayfadan oluşan mevzuatın detaylarında boğulmak yerine, üyelerimizin meslek alanlarının belirlenmesi, belgelendirme ve tanınırlık sorununun aşılması noktasında sürekli bir iradeyi ortaya koymasının zorunluluğunu tespit etmiştir.      

Üyelerimizin yaşadığı sorunlar ve farklı standartlarda aldıkları eğitim göz önüne alındığında, doğru bir öngörüyle başlatılmış olan Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezi (MİSEM) çalışmalarının öneminin artığı görülmektedir. Önümüzdeki dönemde üniversitelerin diplomalarda yer alan mühendis unvanlarını kaldıracağı ve Odamızın yetkilendirme konusunda tek yetkili merci olması vurgusu bir yandan meslek odalarını güçlendirecek gibi görünmekle birlikte, yeni ve farklı bir mücadeleyi zorunlu kılan süreci işaret etmektedir.

Buradan yola çıkarak, MİSEM kapsamında yürütülen çalışmaların tamamlanması, tanınırlığın sağlanması ve eğitim standartlarının oluşturulması ile yetkilendirmeye yönelik belgelendirmenin meslek alanlarımızın tümünü kapsayacak şekilde çeşitlendirilmesi acil bir gereksinim olarak karşımıza çıkacaktır. 

Önümüzdeki dönemde “elektronik İmza” uygulamasının hayata geçeceği göz önüne alınarak, SMM üyelerimizin ürettiği mesleki denetime yönelik hizmetlerin ıslak imza yerine, elektronik imza ile de onaylanabilmesi için alt yapının tamamlanması için gerekli hazırlık yapılmalıdır.

Oda mevzuatına ve yönetmeliklerine uymamakta direnen üyelere yönelik mevcut uygulamalarımız (TMMOB Disiplin Yönetmeliği, belgelerin iptali v.b.) caydırıcılık özelliği taşımamaktadır. Bu durum haksız rekabet ortamını beslemektedir. Zira SMM’ler arasında giderek yaygınlaşma eğiliminde olan “piyasacı anlayış” meslek ahlak ve etiği gibi alanların yanında mesleki dayanışmayı da aşındırmaktadır.

Bu nedenle SMM’ler arasında mesleki sorunlarına sahip çıkmakta aktif katılımcı olmak yerine “işine bakmak” davranışı hakim olabilmektedir. Bireysel davranışlara yönelen SMM’ler sorunların çözümünde odayı başarısız bulmakta veya iktidarla ortaklaş(a)mamayı sorunların çözümsüzlüğüne neden olarak görmektedirler.

Sempozyumda; bu piyasacı yaklaşım bulanıklığından kurtulmak ve sorunlarımızın, salt meslektaşlar değil, ülkemiz ve insanımızın çıkarlarının gözetildiği bir noktada buluşma arzusu güç kazanmıştır.

Bu sonuç oda yönetmelikleri ve kurallarına saygılı ve ilkeli davranan üyelerimizin de haklı olarak oda uygulamaları sorgulaması sonucunu doğurmaktadır. Sempozyum katılımcıları; mesleki davranış ilkelerini, proje üretim sürecinin temel ilkeleri olarak kabul görmesi için yoğun emek harcanması gerekliliğine işaret etmişlerdir.

Teknolojinin ve uygulamaların hızla değişim gösterdiği bu dönemde, dinamik bir örgüt olabilmek için Oda yönetmelik ve uygulamalarının, örgüt birimlerimiz ile (ve gerekli ise ilgili tüm taraflar ile) değerlendirerek, hızla tepki verilmesi gereksinimini doğurmuştur. Meslek alanımıza ilişkin uygulamalarda değişiklik yapılması gereksinimi doğduğunda, siyasal, bürokratik neden ve tercihler sonucu hantal işleyen diğer kurum ve kuruluşlar beklenmeden hızla yapılabilmelidir. Ancak tüm uygulama ve yönetmelik değişikliklerinde, üyelerimizin karşılaşacağı bürokratik işlemlerin sadeleştirilmesi ve pratikleştirilmesine özel önem verilmeli, tüm birimlerimizde mesleki denetim uygulamaları mutlaka tekleştirilmeli ve birimler arası koordinasyon eksiklikleri giderilmelidir.  

4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu ile bir kamu hizmeti olan denetimin özelleştirilmesi,  can ve mal güvenliğini bile tehdit eden son derece sağlıksız yapılaşmaya yol açmaktadır. İptal edilen 595 sayılı KHK’ye karşın 4708 sayılı yasa ile sürdürüle(meye)n yapı denetimi uygulaması, pratikte ‘imza satma’ gibi hiçbir üyemize yakıştıramadığımız yöntemler ile yürütülmektedir. İş potansiyeli yaratmak adına SMM’lerce üretilmesi gereken proje hizmetlerini “promosyon” adı altında pazarlayan yapı denetim firmaları döngüsü projeci SMM üyelerimizin çalışma koşullarını olumsuz etkilemektedirler.

Meslek alanlarımızla ve proje üretim süreci ile ilgili tüm bakanlıklar, kamu kurum  kuruluşları ve belediyelerin uygulamalarında Odamızın görüş ve önerilerinin alınması sağlanmalıdır. İlgili kurumlarda proje onaylayan görevlerin mutlaka alanımızla ilgili mühendisler tarafından yürütülmesi sağlanmalıdır.

Sempozyum delegeleri; önümüzdeki günlerde böylesi önemli bir konunun mutlaka tüm tarafların katılımıyla düzenlenmesi için TMMOB’nin çalışma yürütmesi gerekliliğine işaret eder.   

İlk kez düzenlenen SMM Sorunları Sempozyumu’nun SMM üyelerimizin ürettiği hizmetlerin kalitesine ve tüm EMO birimlerinde uygulamaların aynılaştırılmasına önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz. Sempozyum, SMM üyelerimizin her gün karşılaştıkları sorunların çözümü için ön ayak olacaktır. İlkini gerçekleştirdiğimiz sempozyumun ikincisi, üçüncüsü ve diğerleri ile devam etmesini ve önümüzdeki sempozyumlarda mevcut sorunlar yerine,  Serbest Müşavir Mühendislik hizmetlerinin daha düzenli hale getirilmesi için bir yol haritası olmasını diliyoruz.

Özellikle AB süreci gerekçe gösterilerek mühendislik meslek alanlarında yapılmak istenen düzenlemelere karşı mücadele etmek, bu düzenlemelerin yapılabileceği tek yasal ve meşru yapının TMMOB ve özelde EMO olduğu gerçeğinden hareketle, Odamızın meslek alanlarına yönelik düzenlemelerde, uluslararası normlar ve standartları dikkate alarak kendini yeniden tahkim etmesi gerekmektedir.

Ülkemizde ve dünyada yaşanan kapitalist küreselleşme odaklı tüm olumsuzluklara karşın, mühendislik hizmetleri alanında yürütülen faaliyetlerin, ülke kaynaklarının doğru kullanılması ekseninde yürütülmesi zorunluluktur.

1. SMM Sorunları Sempozyumu katılımcıları; halkımız ve ülkemizin çıkarlarının göz ardı edilerek talan edilmeye çalışıldığı bir dönemde sürdürülecek tekil çıkarlara dayalı mühendislik faaliyetinin, kişisel ekonomik kurtuluşumuzu işaret etmediğini, çözümün örgütlü mücadeleden geçtiğini tespit eder.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 27. DÖNEM KOMİSYON ÇALIŞMALARI HAKKINDA DUYURU

ICCI 2024 FUARINA GİDİYORUZ

ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 1451


Tüm Duyurular

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.