MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

'BİR BARDAK SU İÇİN NÜKLEER FIRTINA' (CUMHURİYET, 01.05.2006)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
EMO 40. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler , kurulması planlanan nükleer santralların enerji ihtiyacının sadece yüzde 5'ini karşılayacağının açıklandığını belirtti. Bugüne kadar yapılan tahminlerin hiçbirisinin tutmadığını vurgulayan Ulusaler, "Yıllar itibarıyla bakıldığında yapılan talep tahminleri yüzde 43.7'ye varan sapmalar gösteriyor. Bu nasıl bir talep tahminidir ki neredeyse yarı yarıya şaşmaktadır" dedi. Ulusaler, Türkiye'nin su, kömür, güneş, rüzgâr başta olmak üzere enerji kaynakları potansiyelinin üçte ikisini bile değerlendiremediğini söyledi.
 

Ulusaler Türkiye'de sürekli nükleer santrallarının gündeme getirilmesini, borç batağındaki ülkenin dışardan gelebilecek baskılara olabildiğince açık olmasına ve İran'a karşı bir denge unsuru arayışına bağladı. "Türkiye'nin nükleer santrallara değil, akılcı, planlı enerji politikalarına ihtiyacı var" diyen Ulusaler, AKP'nin Türkiye'nin enerji krizini aşmak bir yana daha da batağa götürecek uygulamalara başvurduğunu söyledi. Ulusaler, "Türkiye nükleer yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına zaman ve kaynak ayırsaydı, ihtiyaçının yüzde 40-45'ini bu kaynaklardan karşılayabilecek durumda olurdu" dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 40. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler , kurulması planlanan nükleer santralların enerji ihtiyacının sadece yüzde 5'ini karşılayacağının açıklandığını belirterek, ''Yani bir bardak su için nükleer fırtınalar yaratılıyor. AKP hükümeti de yaklaşan seçimler öncesinde milliyetçi tabanını kaptırmamak için nükleer santral ve nükleer teknoloji savunuculuğunu yükseltiyor'' dedi.

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, Türkiye'nin enerji ihtiyacı ile ilgili yapılan tahminleri ve nükleer santral planlarını gazetemiz için değerlendirdi. Bugüne kadar yapılan talep tahminlerinin hiçbirisinin tutmadığını vurgulayan Ulusaler, Enerji Bakanı Hilmi Güler 'in, odanın düzenlediği ''V. Enerji Sempozyumu'' nda düşük senaryoya göre 2020 yılında 406 milyar kilovat saat, yüksek senaryoya göre de 499 milyar kilovat saat enerji ihtiyacı oluşacağını söylediğini anımsattı. Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin Haziran 2005 tarihli raporunda bile bugüne dek yapılan talep projeksiyonlarının ne kadar sağlıksız olduğunun ortaya konulduğunu ifade eden Ulusaler, ''Yıllar itibarıyla bakıldığında yapılan talep tahminleri yüzde 43.7'ye varan sapmalar gösteriyor. Bu nasıl bir talep tahminidir ki, neredeyse yarı yarıya şaşmaktadır? Nitekim 1999 yılında da Akkuya'ya nükleer santral yapılmazsa bu ülkenin elektriksiz kalacağı iddiası gündeme getirilmiş, gelinen noktada hepimizin yaşadığı gibi bu ülke enerjisiz kalmamış, aksine yapılan hesapsız doğalgaz anlaşmaları ve doğalgaz santralları nedeniyle enerji fazlası oluştu'' diye konuştu.

Kriz yılı olan 2001 dışarıda bırakılıp ve olağanüstü büyüme rakamlarının açıklandığı 2002, 2003, 2004 ve 2005 yılı elektrik tüketim rakamları üzerinden kümülatif artışlar yapılarak 2020 yılına gelindiğinde oluşabilecek talep tahmininin 279-314 milyar kilo vat saat olduğunu kaydeden Ulusaler, ''Bu talep tahmini içine yıllık yüzde 20 gibi yüksek bir düzeyde kayıp-kaçak oranı da eklendi. Kaldı ki yapılması düşünülen nükleer santrallar ile enerji ihtiyacının yüzde 5'inin karşılanacağı açıklanıyor. Yani bir bardak su için nükleer fırtınalar yaratılıyor'' dedi.

'POTANSİYELİN ÜÇTE İKİSİ KULLANILIYOR'

Ulusaler, Türkiye'nin su, kömür, güneş, rüzgâr başta olmak üzere enerji kaynakları potansiyelinin üçte ikisini bile değerlendiremediğine dikkat çekti. 2005 yılında 127 milyar kilovat saatlik ekonomik hidroelektrik potansiyelin yalnızca yüzde 25.1'lik kısmının değerlendirildiğini belirten Ulusaler, 40.8 milyar kilovat saat elektrik üretimi yapılabildiğini söyledi. Türkiye'nin 9.4 milyar ton kömür rezervi ile dünyada 11. sırada yer aldığını ifade eden Ulusaler, kömürün elektrik üretimindeki payının 1998'de yüzde 40 iken bugün yüzde 19'a kadar düştüğünü vurguladı. Ulusaler, 25 bin megavatın üzerindeki rüzgâr potansiyelinin sadece 24 megavatının, 2 bin 600 megavatlık jeotermal potansiyelin de yalnızca yüzde 4'lük bölümünün kullanılabildiğinin altını çizdi. Ulusaler, Türkiye'nin kendi potansiyelini değerlendirmesi durumunda önümüzdeki 30 yıllık sürecin talebini karşılayabilecek durumda olduğuna dikkat çekerek, ''Türkiye, 1990'lardan itibaren nükleer yerine rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynakları teknolojisine zaman ve kaynak ayırsaydı bugün hem enerji ihtiyacının yüzde 40-45'ler gibi önemli bir bölümünü bu kaynakla karşılayabilecek hem de bu teknolojide söz sahibi olabilecekti'' dedi.

'PAZAR DARALIYOR'

Ulusaler, Türkiye'nin bu enerji potansiyeline karşın sürekli nükleer santralları gündeme getirmesinin nedenlerini şöyle anlattı: ''Öncelikle bu alanda daralan bir pazar söz konusu. Finlandiya dışında gelişmiş ülkelerde nükleer santral yapımı yok. Uzakdoğu'da yapılan nükleer santrallarda ise ülkeler kendi geliştirdikleri teknolojileri kullanmıyorlar. Bizim gibi borç batağındaki bir ülke ise daha önce doğalgaz santralları örneğinde yaşadığımız ve Enerji Bakanı'nın Plan ve Bütçe Komisyonu'nda itiraf ettiği gibi dışarıdan gelebilecek baskılara olabildiğince açık. İkinci bir faktör ise nükleer silahlanma yarışına katılan İran'a karşı bir denge unsuru arayışıdır. Türkiye'nin yatırım, üretim ve güvenlik maliyeti yüksek nükleer santrallarla elektriğin ucuzlayacağı iddiasının ise hiçbir gerçeklik payı bulunmuyor. Enerji üretim maliyeti kilovat saat başına nükleer santrallarda 10-14 sent arasında, biyokütle de 7-9 cent arasındadır. Su, kömür, jeotermal, rüzgâr, doğalgaz, güneş termiklerdeki kilovat saat başına üretim maliyeti ise 0.5 ile 6 sentin arasında değişiyor. Bunlardan en ucuz üretim maliyeti ise hidroliklerde 0.5-1.5 sent arasında gerçekleşiyor. Kilovat başına ilk kurulum maliyetlerine bakılacak olursa da nükleer santralların 2 bin 500-3 bin dolarla başı çektiği görülecektir. Bu rakam rüzgâr santrallarında 900-1000 dolar, doğalgaz santrallarında 700 dolar, linyit santrallarında 1300 dolardır. Hidrolik santrallarda ise 750 dolar ile 12 bin 200 dolar arasında bu rakamlar değişiyor. Türkiye'nin nükleer santrallara değil, akılcı, planlı enerji politikalarına ihtiyacı var. Ne yazık ki, AKP hükümeti Türkiye'nin içine düşürüldüğü enerji krizini aşmak bir yana daha da batağa götürecek uygulamalara başvuruyor.'' 

 

Bağlantılar

www.cumhuriyet.com.tr
 


“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 1024


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.