MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TÜRK TELEKOM İHALESİ İPTAL EDİLMELİDİR!


BASIN AÇIKLAMASI

 
Haber-Sen Türk Telekom ihalesine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Haber-Sen adına konuşan Genel Başkanı Esin Yelekçi, Türk Telekom ihalesinden bir gün önce CDMA (Code Division Multiple Access) olarak adlandırılan 3. yeni nesil (3G ) iletişim teknolojisini kullanma imtiyazı şirkete bedelsiz olarak verildiğini belirterek, Türk Telekom 28 Haziran 2002 tarih ve 202, 16 Ağustos 2002 tarih ve 300 ile 21 Kasım 2003 tarih ve 22708-9766 sayılı yazılar ile Telekomünikasyon Kurumu’nda konuya ilişkin yaptığı başvuruların reddedildiği kaydetti. Yelekçi, Telekomünikasyon Kurumu’nun tarafından kamuoyundan gizlendiğini iddia ettiği belgeleri de açıkladı. Haber-Sen’in basın açıklamasının tam metnini yazımızın devamında bulabilirsiniz.
 

TÜRK TELEKOM İHALESİ İPTAL EDİLMELİDİR!
TELEKOMÜNİKASYON KURUMU BAŞKANI VE ÜYELERİ İSTAFA ETMELİ, YARGIYA HESAP VERMELİDİR.

            Türk Telekom’un 3 yıllık kârı karşılığında satılmaya çalışıldığını söylemiştik. 1 Temmuz’daki canlı yayınla bütün dünyanın gözü önünde böyle bir ihale gerçekleşti.

Telekom’u peşkeş çekmek isteyenler, ihaleden bir gün önce, mesai saati bittikten sonra Türk Telekom’a yani Türk Telekom’u alacak olan şirkete, değeri milyarlarca dolarla ölçülen CDMA lisans hakkını ihalesiz ve bedelsiz olarak tahsis ettiler.

İhaleden bir gün önce yani 30.06.2005 tarihinde Türk Telekom A.Ş.’ye CDMA olarak adlandırılan 3. yeni nesil (3G ) iletişim teknolojisini kullanma imtiyazı bedelsiz olarak verildi.

Telekomünikasyon Kurumu 4 Temmuz 2005 tarihinde yaptığı açıklamada gerçekleri kelime oyunlarıyla gizlemeye çalıştı.

Açıklamada, “Verilen izin mevcut Görev Sözleşmesi kapsamında olup, yeni nesil (3G, UMTS, CDMA2000 v.b.) lisansı verilmesi söz konusu değildir.” denilmekte.

Oysa CDMA yani Kod Bölmeli Çoğul Erişim ülkemizde ve dünyada yaygın olarak kullanılan GSM gibi kablosuz erişim teknolojilerinden biridir.

Telekomünikasyon Kurumu’nun iddia ettiği CDMA2000 lisansının verilmemiş olması, CDMA lisansının verilmemesi anlamına gelmemektedir.

CDMA2000, CDMA teknolojisinin kullandığı frekanslardan sadece biridir.

·        26 Temmuz 2005 tarihinde Telekomünikasyon Kurumu’na başvurduk.

·        4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde şunları sorduk:

·        “Türk Telekomünikasyon A.Ş, NMT 450 lisansının CDMA (Code Division Multiple Access) lisansına çevrilmesi için 2002 yılında Telekomünikasyon Kurumu’na başvuruda bulunmuş mudur?

·        Bu başvuru hangi gerekçelerle yapılmıştır?

·        Başvuru kabul edilmiş midir?

·        Başvuru kabul edilmediyse hangi nedenle kabul edilmemiştir?

·        Türk Telekomünikasyon A.Ş’nin NMT 450 lisansının CDMA (Code Division Multiple Access) lisansına çevrilmesi için yaptığı başvuru 2002 yılında kabul edilmezken hangi gerekçelerle ihaleden bir gün önce, 30 Haziran 2005 Cuma günü NMT 450 lisansı CDMA lisansına çevrilmiştir?”

Konuya ilişkin bilgi ve belgelerin 4982 sayılı yasa gereği verilmesini talep ettik.

Telekomünikasyon Kurumu talep ettiğimiz bilgi ve belgeleri vermek yerine 4 Temmuz 2005 tarihinde basına yaptığı açıklamanın metnini göndermekle yetindi.

Telekomünikasyon Kurumu’nun vermekten kaçındığı belgeler sendikamıza ulaştı.

İŞTE PEŞKEŞİN BELGELERİ:

İLK GİRİŞİM                      :

Türk Telekom 28 Haziran 2002 tarih ve 202 ve 16 Ağustos 2002 tarih ve 300 sayılı yazılar ile kablo alt yapısı ile hizmet götürülemeyen belde, köy, mezra vb. dağınık yerleşim alanlarına (kablosuz sabit telefon, sabit telefon ve temel internet hizmeti sağlamak üzere) kablosuz sistemlerle hizmet götürülmesi için Telekomünikasyon Kurumu’ndan Sayısal Mobil Haberleşme sistemine geçmek için frekans tahsis edilmesini istiyor.

Telekomünikasyon Kurumu 18 Temmuz 2002 tarih ve 2002/109 No’lu Telekomünikasyon Kurulu Kararı ile bu talebi kabul etmiyor.

Kabul etmeme gerekçesini 30 Temmuz 2002 tarih ve 11478-6105 sayılı yazıda şöyle açıklıyor:

“Sistemin; GSM, TETRA,UMTS, vb. sistemler gibi lisans alınarak işletilecek bir sistem olarak değerlendirilmiş olması,”

 25 Mart 2003 tarih ve 4644-2403 sayılı yazıda da şöyle diyor:

“CDMA 450 teknolojisinin GSM, UMTS ve TETRA gibi yeni nesil bir şebeke kurulmasını gerektiren bir hizmet olması ve frekans tahsisi açısından da Analog NMT Mobil Telefon şebekesinden farklı kriterlere sahip olması, CDMA450 Sisteminin yeni nesil bir şebeke olması nedenleriyle Görev Sözleşmesi’nin 17’nci maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceği nedeniyle lisanslama yöntemine ilişkin usul ve esaslar kurumca ayrıca belirlenerek bu hizmeti farklı bir lisanslama yöntemiyle yürütülmesinin gerekli olması,

Üçüncü Nesil’e geçiş çalışmalarının sektörün ve bilimsel kuruluşların katılımıyla Kurumumuz koordinatörlüğünde yapılmakta olması ve bu çalışmanın ulusal ve uluslararası dolaşım imkanına sahip harmonize frekans bandlarını kullanan birçok ülkenin benimsediği UMTS temeline dayalı üçüncü nesil haberleşme sistemi olarak bu sistemden başka bir sistemin düşünülmemesi,

Kurumumuz tarafından 415.5-420/425.5-430 MHz frekans bandları, Sayısal Dar Band (25KHz) PMR/PAMR ve Sayısal Geniş Band (200KHZ) PMR/PAMR Sistemleri için planlanmış ve konu sistemlere lisans verilmesine yönelik çalışmaların devam etmesi”

nedenleriyle TTAŞ tarafından işletilen NMT450 Analog mobil haberleşme sisteminin CDMA450 sistemine dönüştürülmesi Telekomünikasyon Kurumu tarafından uygun görülmemiştir.

İKİNCİ ve ÜÇÜNCÜ GİRİŞİM                 :

Aynı talep 2003 yılında Telekomünikasyon Kurumu’na YENİDEN iletiliyor.

15 Mayıs 2003’e 233 sayılı ve 5 Kasım 2003’e 490 sayılı BELGELERİN ALTINDA Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet C. Ekinalan imzası var.

Telekomünikasyon Kurumu 21 Kasım 2003 tarih ve 22708-9766 sayılı yazıda;

“ İlgi (a) ve ilgi (c) başvurular, Kurumumuzla TTAŞ arasında imzalanan Görev Sözleşmesi, milli ve uluslararası frekans planlama kriterleri, uluslararası standartlar ve uygulamalar, sektörel rekabet açısından değerlendirilmiş ve söz konusu teknolojinin yeni nesil bir şebeke kurulmasını gerektiren bir hizmet olduğu da ayrıca belirlenerek ilgi (b) ve ilgi (d) yazılarımız ile her iki frekans bandında çalışan CDMA sistemlerinin şirketiniz tarafından kurulup işletilmesinin uygun bulunmadığı bildirilmiştir.

Bu kapsamda frekans bandı açısından ilgi (a) başvurunuzla aynı özellikleri taşıyan ve ilgi (e) yazı ile 450 MHz frekans bandında frekans tahsisi talep edilen CDMA sisteminin şirketinizce kurulması ve işletilmesine Telekomünikasyon Kurulu’nun 18.07.2002 tarih 2002 / 109 sayılı ve 19.03.2003 tarih ve 2003 / 95 sayılı Kurul kararları çerçevesinde izin verilme imkanı bulunmamaktadır.”

DÖRDÜNCÜ GİRİŞİM                  :

Aynı talep 2003 yılının Aralık ayında Genel Müdür Mehmet C. Ekinalan imzasıyla BİR KEZ DAHA Telekomünikasyon Kurumu’na iletilir.

Telekomünikasyon Kurumu, Türk Telekom A.Ş’nin üç yıldır süren talebine ısrarla “Lisans alınarak işletilmesi gereken bir sistem“ olması nedeniyle RET yanıtını verir.

SONUNDA...

CDMA, “lisans alınarak işletilmesi gereken sistem” olmaktan BİR ANDA çıkıveriyor.

NE ZAMAN?

30 Haziran 2005 tarihinde. Yani ihaleden bir gün önce!!!!!!!!!

Telekomünikasyon Kurumu’nun söylediği gibi frekanslar kıt kaynaklardır. Dağıtımı ancak ihale ile yapılabilir.

ANCAK, Telekomünikasyon Kurumu son kararında 1900-1985 arasında frekansın Türk Telekom’a tahsis edildiğini ifade etmektedir. Bu frekans aralığı 3. nesil kablosuz iletişim için planlanmıştır. Böylece değeri milyarlarca dolarla ifade edilen CDMA frekansı, ihaleyi kazanan şirkete BEDELSİZ OLARAK verilmiştir.

ŞİMDİ Telekomünikasyon Kurumu başkanı ve üyelerine soruyoruz:

  • Daha önce “yeni nesil” dediğiniz ve lisans alınarak işletilebileceğini belirttiğiniz CDMA birden bire nasıl bu özelliğini kaybetti?

  • 2002 ve 2003 yılında Görev Sözleşmesi’nin 17’nci maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğini söylediğiniz talep, nasıl birden bire Görev Sözleşmesi kapsamına girdi?

  • 30 haziran 2005 gece yarısında Türk Telekom’a görev verildiyse, bu, ihalede yer alan hizmetlerin sözleşme kapsamının değişmesi anlamına gelmez mi?

  • Türk Telekom’a 30 Haziran 2005 Perşembe akşamı verilen yetki, ihalenin kapsamında mıydı?

  • İhalenin kapsamında değilse bu yetkiyi neye dayanarak verdiniz?

  • Bu yetkiyi verdiğinizden ihaleye giren tüm şirketlerin haberi oldu mu?

  • Yoksa sadece Oger Telekom’a mı haber verdiniz?

  • Oger Telekom CDMA yetkisinin verildiğini bildiği için mi fiyat yükseltti?

  • Bu tahsis neden özelleştirmenin sonuçlanmasından 1 gün önce yapıldı?

Türk Telekom’u çokuluslu şirketlere peşkeş çekmek için her yolu deneyen AKP hükümeti ve onların bürokratları tek tek halka hesap verecek!

Telekomünikasyon Kurumu başkanı ve üyeleri istifa etmelidir.

HABER-SEN bu belgelerle ilgili gerekli hukuki süreci başlatacaktır.

MERKEZ YÖNETİM KURULU adına
ESİN YELEKÇİ
Genel Başkan



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 3565


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.