MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

NÜKLEER SANTRAL SİNOP'A YAPILACAK (SABAH, 12.04.2006)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

 
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, 43 kritere bakılarak nükleer santralin yapılacağı yerin Sinop olarak belirlendiğini söyledi.
 

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, ''nükleer santral konusunda 8 yer önerdiklerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yerler içinde bulunan Sinop'u ilan ettiğini'' söyledi.

TBMM KİT Komisyonu'nda konuşan TAEK Başkanı Çakıroğlu, nükleer santralin nereye yapılacağı konusunda Türkiye genelinde detaylı teknik incelemelerde bulunduklarını anlatarak,deniz suyu sıcaklığından, iklim, rüzgar ve havanın durgunluğuna kadar 43 kritere göre 8 yer belirlediklerini ifade etti.

Belirlenen yerlerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a arz edildiğini, Başbakan'ın ise bunlar içerisinde bulunan Sinop'u ilan
ettiğini bildiren Çakıroğlu, nükleer santral yapılacak yerde bir de teknoloji merkezinin kurulmasının öngörüldüğünü, Sinop'un bu açıdan da uygun olacağını vurguladı.

CHP Yozgat Milletvekili Emin Koç'un Sinop dışında nereleri önerdiklerini sorması üzerine Çakıroğlu, Eskişehir'deki Sarıyer Barajı'nın kenarındaki göl alanını, Konya'da birkaç yer, Trakya'da da Kırklareli'nde bir yer önerildiğini belirtti.

Bunlar içerisinde de Sinop'tan sonra ikinci olarak öne çıkan yerin Sarıyer Barajı kenarındaki göl alanı olduğunu anlatan Çakıroğlu, bu yerin 8-9 tonluk reaktörlerin taşınmasının göz önüne alınması sonucunda tercih edilmediğini söyledi.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, 3-3,5 yıl içerisinde 100 megavatlık (mw) bir araştırma reaktörü üreteceklerini, 2015 yılındaki hedeflerinin ise Türkiye'nin hiçbir ülkeye ihtiyaç duymadan nükleer santral yaratacak yeteneğe kavuşturulması olduğunu bildirdi.

TAEK'in 2004 yılı hesaplarının görüşüldüğü TBMM KİT Komisyonu'nda konuşan Çakıroğlu, nükleer enerjinin sadece Türkiye için değil, dünya için önemli bir enerji kaynağı haline geldiğini kaydetti.

Son iki yıldır TAEK'in, hükümetin ortaya koyduğu siyasi irade doğrultusunda ciddi şekilde yeniden yapılanma çalışmaları başlattığını
anlatan Çakıroğlu, Sinop'da yerleşim alanlarına uzak 60 bin dönümlük bir alanda nükleer teknoloji merkezi ile bunun hemen yakınına
kurulacak nükleer reaktörler için gerekli yerlerin hazırlanmasına başlanması için karar alındığını hatırlattı.

Kurum olarak 2 yıldır sessiz sedasız gerekli tedbirleri aldıklarını anlatan Çakıroğlu, nükleer enerji konusunda 10 yıllık bir program hazırladıklarını bildirdi.

Enerjiyi kontrol eden ülkeler ve kuvvetlerin şimdi de nükleer enerjiyi kontrol etme ihtiyacı hissettiklerini belirten Çakıroğlu, bazı ülkelerde nükleer enerjiye ilişkin mevcut çalışmaların hızlandığını kaydetti.

Çakıroğlu, ''Dünyada nükleer Rönesans denilen bir dönüşüm başladı.Hesap edilen şudur; 2020'li yıllarda fosil yakıtlar yakılamaz hale gelebilir'' dedi.

''KURUM ORTA VADEDE İKİYE AYRILMALI'

Okay Çakıroğlu, alt komisyonun önerileri sırasında yaptığı konuşmada ise TAEK'in araştırma-geliştirme ile nükleer düzenleme, denetleme ve lisanslandırma konusunda 2 ayrı işlevi olması gerektiğini, bu nedenle kurumun orta vadede ikiye ayrılması gerektiğini söyledi.

TAEK'in nükleer düzenleme ve denetleme unsurlarını içeren regülatör bir kuruluş olması için yasal mevzuatta bir değişiklik yapılması gerektiğini ifade eden Çakıroğlu, konuyla ilgili düzenlemeyi hazırladıklarını, mevzuat değişikliği taslağının da bu yıl içerisinde TBMM'ye sunulacağını ifade etti.

''MAAŞIM 2 BİN 411 YTL''

CHP Yozgat Milletvekili Emin Koç'un ''Kuruma yabancı dil bilen 10 eleman aldığınız, fakat bu elemanların da dil bilmediği doğru mu?'', CHP Çanakkale Milletvekili İsmail Özay'ın da ''Kurum başkanının maaşı yüzde olarak ne kadar?'' şeklindeki soruları üzerine TAEK Başkanı Çakıroğlu, TAEK başkanının maaşının Başbakanlık müsteşar yardımcısının maaşından az olmaması kaydıyla başbakan tarafından tayin edildiğini söyledi.

Bu çerçevede 2 bin 411 YTL maaş aldığını açıklayan Çakıroğlu, yardımcılarının da kendi maaşının yüzde 95'ini aldığını kaydetti.Kuruma usulsüz atama yapılmadığını, kendisinin de atama yetkisi bulunmadığını belirten Çakıroğlu, ''Benim sekreterim İngilizce bilmiyor. Yurtdışından gelen telefonlara ben cevap veriyorum. Benim bu insanları değiştirmek gibi bir yetkim yok. Ben hangi fizikçiyi alacağımı belirleyemiyorum ÖSYM belirliyor'' diye konuştu.

Kuruma 10 personelin alınmadığını, 3'ü idari, 5'i teknik kadrodan olmak üzere toplam 8 personel alındığını ifade eden Çakıroğlu, bunlar alınırken KPDS düzeylerinde bir hata yapıldığını 80 puanın üzerinde alınması gereken teknik personelin 70 puan üzerinden, 70 puan üzerinden alınması gereken idari personelin de 80 puan üzerinden alındığını belirtti.

Bunun üzerine AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır, ''Ben bir yabancı kuruluş temsilcisi olsam ve TAEK'i arasam telefonu başkan açarsa o kurumu çok ciddi bulmam. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor'' dedi.

WHITE WESTINGHOUSE YETKİLİLERİ GELECEK

''Milletvekillerinin birkaç ay önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile ABD'ye yaptığı gezinin nükleer santrallerle ilgili olup olmadığının'' sorulması üzerine Çakıroğlu, Bakan Güler'le ABD'ye gittiğini, fakat gitme amacının nükleer santral olmadığını söyledi.

ABD'de nükleer santral konusunda ''kaynamalı su reaktörleri ile basınçlı su reaktörleri'' olmak üzere 2 teknolojinin kullanıldığını anlatan Çakıroğlu, basınçlı teknolojiyi White Westinghouse, diğerini ise General Electric firmasının yaptığını söyledi.

White Westinghouse firmasının 2 yıl önce İngilizlere, ardından Japonlara geçtiğini hatırlatan Çakıroğlu, ''Dolayısıyla ABD teknolojisiyle ilgilenmiyoruz. White Westinghouse'nin 'AP 1000' adında çok yeni bir teknolojisi var, bu teknoloji ABD'de dahi yok, biz bununla ilgileniyoruz. Bunu da önümüzdeki günlerde bu firmadan gelecek yetkililerle görüşeceğiz'' diye konuştu.

Nükleer santral konusunda eski teknolojilerle kesinlikle ilgilenmediklerini vurgulayan TAEK Başkanı, ''Ülkemize yanlış şeylerin girmesine hiçbir şekilde müsaade etmeyeceğiz. Biz de ülkemizi seviyoruz'' dedi.

ÖZEL SEKTÖRÜN NÜKLEERE İLGİSİ

''Özel sektörün nükleer santralle ilgilenip ilgilenmediği'' konusundaki bir soru üzerine Çakıroğlu, yarın Enerji Bakanlığı'nda özel sektör yetkilileriyle nükleer santral konusunun görüşüleceğini ve özel sektörün bu konuyla ilgili hazırlıklarının dinleneceğini bildirdi.

Çakıroğlu, bir nükleer santralin yapım maliyetinin 1 kilovatlık (kWh) enerji başına 900 dolar ile 1.800 dolar arasında değiştiğini kaydetti.

TAEK Başkanı Çakıroğlu, Türkiye'nin şu anda 9 bin ton civarında uranyum rezervi bulunduğunu, uranyum madeni arama çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.

''SİNOP RESMİ OLARAK AÇIKLANDI MI?''


Bazı milletvekillerinin, ''Sinop'un daha önce Başbakan tarafından resmi olarak açıklanıp açıklanmadığını'' sormaları üzerine Çakıroğlu, geçen cumartesi Sinoplular Gecesi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, nükleer santralin Sinop'ta yapılacağını açıkladığını söyledi.

Çakıroğlu, başkana önerilen 8 yer arasında Sinop dışında, Sarıyer Barajı göl kenarında bir alan, Konya'da birkaç yer, Trakya'da Kırklareli yakınlarında bir yer olduğunu vurguladı.Türkiye'yi nükleer enerji teknolojisini satın alan değil, üreten bir ülke haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Çakıroğlu, 3-3,5 yıl içerisinde 100 megavatlık (mw) bir araştırma reaktörü yapacaklarını, 2015 yılı hedeflerinin ise hiçbir ülkeye ihtiyaç duymadan nükleer santral tasarlayacak yeteneğe kavuşmak olduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından TAEK'in 2004 yılı hesapları 927 milyar 68 milyon lira gelir fazlası ile ibra edildi.

(AA)



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 995


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.