MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SANAYİCİMİZ ELEKTRİK ZAMMINI HAKETMİYOR!


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Yönetim Kurulu Başkanımız Erdal AKTUĞ'un 13.08.2006 tarihli Kent Gazetesi Köşe Yazısı
 

Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aktuğ'un köşe yazısı (Kent Gazetesi_13.08.2006)

Enerji Bakanı Hilmi Güler’in elektrik zammı tartışmalarında doğalgazla elektrik üretimi yapan otoprodüktörlere yönelik yaptığı açıklamalar, enerji piyasasının liberalleştirilmesi üzerine şekilleniyor. Sayın Güler, otoprodüktörlere verilen doğalgazın  piyasa şartlarına göre % 20 daha ucuz olmasının sorun olarak karşılanmaması ama elektrik zam tartışmalarıyla bunun bir sorun haline gelmesinin doğru olmayacağını vurguluyor. Piyasa ekonomisinin gerçekleri üzerine hareket etmek gerekliliği üzerinde duran Bakan “ekonominin gereği zam yapmak ise zam yapılır” diye kısaca görüşlerini özetliyor.Ancak Sayın Bakan otoprodüktörlerin daha önce yapılan indirimleri fiyata yansıtmadıklarının , patronlarının dahi doğalgazı kaça aldıklarını bilmediğinin altını çiziyor. Ve  “ bir tane bile hidrolik santrali çalıştırmakta güçlük çekiyorlar biz 109 tanesini özel şirketlerden daha verimli işletiyoruz” diyerek bazı gerçekleri ortaya atıyor. Arkasından eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’de konuya ilişkin açıklamalarda bulunuyor; enerji pazarı reformu yapılması gerektiğinden ve enerji dağıtımının özelleştirmesinden bahsediyor.

Şu an dünyanın yaşadığı savaş sendromu kadar önemli hale gelen bu enerji sorunu ve zam meselesinin gerekçesi nedir? Zam yapılmazsa otoprodüktörler kapanır mı, TRT ve ÖTV payları ne olur, tartışmalarını yaşatan elektrik fiyatlarındaki tarife sorununu iktisatçı Eser Karakaş şöyle açıklıyor: “Türkiye’nin elektrik piyasasında bir problemi vardır. Aslında Türkiye’nin elektrik piyasasında birden çok problemi vardır ama ortada bir temel problem durmaktadır. Memleketimizin sistem operatörü üzerine düşen koordinasyon görevini, şöyle ya da böyle becerememektedir. Bu becerilemeyince, acı gerçek açıklıkla ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de enerji maliyetlerini aşağıya çekecek, elektrik piyasası yapısı işlememektedir. Bu birinci hissedir.

Türkiye’nin elektrik tarifeleri ile ilgili problemi bir kerelik bir fiyat ayarlamasını yapmak ya da yapmayıp biriktirmekle alakalı değildir. Her ne kadar ortadaki münazara manzarası böyle gösterse de işin kökü derinde görünmektedir. Fiyat tarifelerine ilişkin yönetişim problemi çözülmeden sağlıklı işleyecek bir elektrik piyasasından bahsetmek mümkün olmayacaktır. Bu, ikinci hissedir.

Maliyet artışlarını biriktirip biriktirip, topluca fiyata yansıtmak, enflasyon açısından sisteme gereksiz yere şok vermek anlamına gelmektedir. Kamu görevlilerimiz her nedense bu tür idari şok yaratmayı çok sevmektedirler. Hal böyle olunca, korunmaya çalışılan dar gelirliler açısından, kaşıkla verip, sapıyla göz çıkarmaya benzemektedir. Bu da üçüncü hissedir.

Bu kıssanın hisseleri bitmemiştir. Her zamanki gibi, burnumuzun ucundaki döviz faiz işleri ile uğraşırken, uzun vadeli geleceğimiz tehdit altında görünmektedir.”

Sayın Karakaş’ın bahsettiği uzun vadeli geleceğimizin tehdit altında olması ise işin en önemli noktasıdır. Her zaman bahsettiğimiz gibi enerji krizinin bir yönetim krizi olduğu elektrik fiyatlarının tarifesinin belirlenmesinde de karşımıza çıkıyor. Daha da önemlisi bu kriz üzerinden sürükleneceğimiz elektrik üretiminin özelleştirilmesi ile nükleer santraller gibi felaket projelerine kilitlenmesi olacaktır.

Bugün yaşadığımız krizi hazırlayan temel süreç ise kamunun enerji alanından elini çekmesi ve yatırım yapmamasıdır. Sayın Demirel ükedeki kayıpların 7 baraja bedel olduğunu belirtmiş. Eğer siz iletim, dağıtım şebekelerine gereken yatırımları yapmazsanız tabii ki alt yapı eksikleri nedeniyle elektrik alanında kayıplarınız artacaktır ve buda barajlarınızın boşa üretim yapmasına neden olacaktır. Tüm bunlara rağmen, her seferinde belirttiğimiz gibi, özelleştirme sürecinin tamamlamamış olması Türkiye için bir şansdır ve bu şans iyi değerlendirilmelidir. Bir an önce siyasi iktidar ve kurumlar, enerji alanında kısa ve uzun vadeli kamu alanındaki yatırımlarını güçlendirmelidir.

Türkiye’ye birbirinden beter iki seçenek dayatılmaktadır.Ya ülke enerjisiz kalacak ya da geçmiş dönemde olduğu gibi risklerin kamuda, tatlı karın özel şirketlerde olduğu yapı serbestleşme adı altında yaygınlaştırılarak devam ettirilecektir. Kamu-özel sektör krizi olarak görülen bu olayda ne yazık ki galip yoktur. Ama kaybeden ülkemiz olmaktadır.Ucuz, sürekli, güvenilir ve verimli bir şekilde sunulmasının temel amaç olduğu bir kamu hizmeti olan enerji alanına, yalnızca piyasacı anlayışla bakılmasının ülkeyi getirdiği nokta ortada dururken, yine aynı anlayışla yola devam edilmesi mümkün değildir. Sorunun çözümü için elektriğe zam yapılması halinde her zaman olduğu gibi külfet bu olaylarda hiç haketmediği halde sanayicimize ve tüm halkımızın sırtına yıkılmış olacaktır. Bu şartlar altında ülkemiz sanayisinin dünya sanayisi ile rekabet etmesini beklemeyip aksine dış dünyadan yatırım beklerken yerli sanayimizinde Bulgaristan, Çin ve Romanya’ya kaymakta olduğunu buna bağlı olarakta işsizliğin dahada arttığının görülmesi gerekmektedir. Bunlar zam yaparak çözülmez.


Çok Okunanlar


BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU VE İNŞAAT KOMİTESİ ÜYELERİ ŞUBEMİZİ ZİYARET ETMİŞLERDİR

EMO GENÇ STAJ BAŞVURULARI BAŞLADI

ÇEVRİM İÇİ TEKNİK SEMİNER: PCB TASARIMINDA EMC OPTİMİZASYONU, SİMÜLASYON TEMELLİ YAKLAŞIMLAR VE TASARIM ÖNERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

SOLAREX 2024 ULUSLARARASI İSTANBUL GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

BURSA OSMAN ŞEVKİ ULUDAĞ ANADOLU LİSESİ` NDE MESLEK TANITIMI

Okunma Sayısı: 1483


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.