MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ANKARA'DA DOĞUMGÜNÜ PARTİSİ (27.08.2006)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Eda Çapa - soL (Ankara) GNU/Linux işletim sisteminin 15. yaş gününde Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'nde bir etkinlik düzenlendi. Türkiye genelinde ‘Açık Kaynak Kodlu' yazılımlara destek verdiğini söyleyen EMO bünyesinde düzenlenen etkinliğe ‘Linux Kullanıcıları Derneği' başkanı Mustafa Akgül de katıldı.
 

İlk konuşmayı yapan EMO Ankara Şube Başkanı Ramazan Pektaş, oda olarak başta Linux olmak üzere açık kaynak kodlu yazılımlara verdikleri desteğin bir kez daha altını çizdi. Özellikle, modifikasyon, uyumlulaştırma gibi konularda destekte bulunduklarını söyleyen Pektaş, ‘Linux dünyanın en büyük imece projesidir.' dedi.

Sonraki konuşmacı Mustafa Akgül ise Linux'un işletim sistemi olarak değerlendirilmesinin gerçeğin bir boyutu olacağını, Linux'un aynı zamanda sosyopolitik bir boyutunun da olduğunu belirtti. İnsanlığın ortak mirası olması fikrine dayandırdığı "açık kaynak politikaları"nın kalkınma, paylaşma ve bilgi toplumu stratejilerinin önemli bir parçası haline geldiğini ilave etti. Konuşmasında fikri mülkiyetlerin korunması ilkesini yaratıcılığın teşvik edilmesiyle beraber kullandığına dikkat çeken Akgül, bunun yanı sıra geniş kitlelerin bilgi ve enformasyona erişiminin sağlanması gerekliliğine işaret etti. Özgür yazılımın ucuz donanım sağlayarak erişebilirliği arttıracağını söyleyen Akgül, dayanışma ve yardımlaşma duygularına dayanan Linux kullanımının etkileşimi arttırarak toplumu harekete geçirecek bir mekanizma olduğuna inandığını da belirtti. İstihdam ve rekabet gücü başlıklarında da Linux kullanımını önemsediği gözlenen Akgül, okullarda bilgisayar eğitiminin açık kaynak tabanlı olarak verilmesinin öğrencilere değişik ürünlerle çalışabilme yeteneğini kazandıracağı gibi toplumdaki açık kaynak kodlu yazılımlara olan yabancılığı da azaltacağını belirtti. LKD olarak 33 büyük şehirde sürekli etkinlikler düzenlediklerini belirten LKD başkanı, talep eden üniversitelerde yoğun seminer programları yaptıklarından ve 5 yıldır Linux ve Özgür Yazılım Şenliği'ni düzenlediklerinden bahsetti. Talepleri arasında Türkiye'de geliştirilen ilk kullanılabilir açık kaynak kodlu yazılım olan Pardus'un daha fazla geliştirilmesinin ve bu yazılımın okul, kamu ve askeriyede daha yaygın kullanılmasının bulunduğunu belirtti.

Mustafa Akgül'den sonra EMO Ankara Şube üyesi Bora Güngören ‘Yazılım Ekonomisi Ve Özgür Yazılım' başlıklı bir sunum yaptı. ‘Özgür olmayan' yazılımla yaratılan tekelleşmenin altını çizen Güngören, bu sektörde üreticinin her türlü sorumluluktan kurtulduğunu ve suni bir koruma yaratıldığını belirtti. Özgür yazılımın neo-klasik ekonomi modelinin öngördüğü ‘Serbest Piyasa' modelinin ideal halini sunduğunu söyleyen Güngören, ayrıca neo-marksist ekonomiyle de uyumlu olduğunu iddia etti.

Türkiye'deki özgür yazılım projelerinden bahseden LKD üyesi Koray Löker, projelerin sayısının yetersizliğinden ve bir çoğunun sürdürülemediğinden bahsetti. Konuşmasında özgür yazılımın Türkiye'de kolektif bir çalışma ve örgütlenme üzerinde oluştuğundan söz eden Löker, üretimin bireysellikten çıkıp beraberce var etmeye dönüştüğünü vurguladı. Paraya dönüştürülebilecek bir üretim olan Linux'un en büyük motivasyon gücünü ‘para kaygısı taşımadan da uğraşılabilmesi' ve ‘yapılanın birilerinin işine yaradığını görmek' olarak belirtti.

Ayrıca konuşma arasında AB'den gelen desteklerle yapılan özgür yazılım projelerinden de bahsedildi. Bu projelerin özgür yazılımın gelişmesinde motor güç olduğu yönünde bir görüşün salona hakim olduğu dikkat çekerken, AB'nin yönlendirmesiyle özgür yazılımın sağlayacağı özgürleşmenin nasıl gerçekleşeceği ise kafalarda soru işareti olarak kaldı.

Son konuşmacı Oğuz Yılmaz ise ‘Linux Ve Güvenlik' başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşma sonrasında Linux'u ‘milli bir değer olarak' niteleyen Yılmaz; "kimsenin görmediği petrolle eş değer bir güç özgür yazılım. Herkese ait bir kaynak. En çok faydalanan kazanacak" dedi.

Etkinlik üzerinde Linux pengueni olan bir pastanın kesilmesi ve kokteyl ile tamamlandı.

 

Bağlantılar

www.sol.org.tr/index.php?yazino=2732
 


“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 1435


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.