MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK KESİNTİLERİ VE ENERJİ-1


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Yönetim Kurulu Başkanımız Erdal AKTUĞ'un 24.09.2006 tarihli Kent Gazetesi Köşe Yazısı
 

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak, 21 Eylül 2006 tarihinde AS Kültür Merkezi’nde “Elektrik Kesintileri ve Enerji” konulu panelimizi düzenledik. Oturum Başkanlığını Mümin Ceyhan’ın yaptığı panelde Kemal B. ULUSALER (EMO Yönetim Kurulu Başkanı), Nejdet PAMİR (ASAM Koordinatörü / Enerji Uzmanı), Fırat ALPARSLAN (BİS Enerji Otoprodüktör Grubu Genel Müdürü), Osman OK (TEİAŞ APK Daire Başkanlığı İletim Planlama Müdür Yardımcısı), Ahmet KAVAS (Elektrik Üreticileri Derneği) olmak üzere beş panelist yer aldı.

Mümin Ceyhan, Bursa kentindeki elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımının tarihsel gelişimi üzerine yaptığı sunumdan sonra ilk sözü Nejdet Pamir’e verdi. Sayın Pamir, enerji yönetiminin plansız ve programsız olamayacağının altını çizdi. Pamir, geçmiş hükümetlerce abartılı gaz alımlarının yapılarak, al yada öde politikası sonucu tüketemeyeceğimiz gazın 2014 yılına kadar hazinenin sırtında olduğunu ve bununda bedelinin 14 milyar dolar olduğunu belirtti. Aynı zamanda yapılan ikili anlaşmalar ve Yap İşletmelerle 2019 yılına kadar bağlanan 19 milyar dolarla beraber toplam 33 milyarlık bir bedelin hazinenin sırtında olduğunu ifade etti. Sayın Pamir, bu kadar doğalgaz ithalatının yanlışlığına vurgu yaparken AB sınırları içindeki ülkelerde doğalgaz ithalatının % 30 sınırlama getirdiğini, halbuki bizim ülkemizde bu oranın % 65 olduğunu açıkladı. Küresel boyutta enerji politikalarından bahsettikten sonra ülkemizdeki enerji sorunun özelleştirilmeyle aşılamayacağını, hükümetin enerji dağıtım şirketleri özelleştirmesindeki yaklaşımının ise özelleştirme mantığıyla anlaşılamayacağını söyledi.

Panel’de ikinci sözü Ahmet Kavas aldı. Kavas yaptığı sunumda elektrik üreticilerinin ve otoprodüktörlerin yaşadıkları sorunların nedenlerinden  bahsetti. Kavas 1 Nisan 2003 tarihinden bu yana doğalgaza gelen zamlarla enerji üretiminde yaşadıkları ticari zorlukları ifade ederken enerji talebinin arttığını ve bu artış karşısında elektrik üretiminde mevcut kapasitenin üç katına çıkması gerektiğini söyledi. DUY uygulamasının yeni olmadığını, 2003 yılından bu yana gündemde olduğunu ifade etti. Elektrik üretiminde arz güvenliğinin sağlanamadığı takdirde 2000’lerin başındaki senaryonun tekrar karşımıza çıkabileceğini söyledi.

BİS Enerji adına katılan Fırat ALPARSLAN panelde üçüncü konuşmacı olarak otoprodüktörlerin, 1 temmuz sürecinde aldığı eleştirilere yönelik görüşlerini ifade etti. Öncelikli olarak kamu kuruluşları arasındaki ödemelerdeki borçlanmanın yarattığı sorunların özel sektörün sırtına yüklendiğini, EÜAŞ’a bir çeşit örtülü teşvik yapıldığını belirtti. EÜAŞ’ın BOTAŞ’a olan borçları yüzünden sürekli doğalgaza zam geldiğini ve yine EÜAŞ’ın DSİ’ye ödemesi gereken su kullanım bedellerinin ödenmediğinden gereken yatırımların yapılmadığını açıkladı. Dört yıldır kamunun hiçbir yatırım yapmadığını ve enerjide arz güvenliğinin çok ciddi sıkıntı yaratacağını söyledi. Doğalgaz ithalatınının sakıncalarından ve zararlarından bahsedilirken kamunun doğalgaz santralı planladığını söyledi. 1 Temmuz sürecinde ise otoprodüktörlerin kesintinin olduğu zaman içinde çalışır halde olduğunu, ikinci arızanın gelmesiyle devreye giremediğini, teknik olarak enerji verilemediğinde santrallerinin dört saat uyur sürece geçtiğini, black-startları olmadığı için istedikleri halde devreye giremediklerini belirtti.

Panelin ilk üç konuşmacısının değindiği bu sorunların asıl nedeni neydi? 1 Temmuz sürecinde tam olarak neler yaşanmıştı? Ülkede yaşanan enerjideki yönetim krizinin kaynağı neredeydi? Bu soruların cevaplarını ise TEİAŞ yetkilisi Osman Ok ve Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler bize tüm detaylarıyla anlattılar. Köşenin sınırları belli olduğu için panelin asıl tartışmasının döndüğü bu konuları ve 4628 sayılı Enerji Piyasası Kanunu tartışmasını haftaya bırakalım. Bu panelin sonunda öğreneceğiz ki başımızda 4646 ve 4628 gibi iki tedavülden kalkması gereken yasa var. Aynı 2001’de gelmiş diğer ısmarlama yasalar gibi.


Çok Okunanlar


TEDAŞ BÖLGE MÜDÜRÜ ŞUBEMİZİ ZİYARET ETTİ

SOLAREX 2024 ULUSLARARASI İSTANBUL GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

EMO 49.OLAĞAN GENEL KURULU VE SEÇİMLERİ YAPILDI

ELECO 2024 HAZIRLIKLARI BAŞLADI

ELECTRICITY EURASIA ELEKTRİK VE ELEKTRİK EKİPMANLARI FUARI İLE ICCI – ULUSLARARASI ENERJİ, ÇEVRE FUARI VE KONFERANSI’NA KATILDIK

BURSA ANADOLU LİSESİ MESLEK TANITIM GÜNLERİNE KATILDIK

Okunma Sayısı: 2186


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.