MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÜLKEMİZE VE ENERJİMİZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Yönetim Kurulu Başkanımız Erdal AKTUĞ'un 22.10.2006 tarihli Kent Gazetesi Köşe Yazısı
 

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarılan Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş’nin, Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş’nin ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirilmesi hakkındaki ön tekliflerin toplanması 4 Ekim 2006 tarihinde sonuçlanmış ve 83 şirket ön yeterlilik için başvurmuştur. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası  3 dağıtım bölgesinin özelleştirilmesine yönelik ihale ilanının iptali ve yürütmenin durdurulması için 10 Ekim 2006 tarihinde Danıştay’da dava açmıştır.

Elektrik dağıtım özelleştirmelerine karşı açtığımız davadaki temel gerekçelerimiz:

* İhalede tanıtım dokümanı ve ihaleye katılım kriterlerini de içeren ihale şartnamesi kamuoyundan gizlenmiştir. Bu belgeler, ancak yüksek bir bedel karşılığı satın alınabilmektedir. İhale ilanında ihale koşullarına ilişkin yeterli açıklamalara yer verilmemiştir. Bu durum Özelleştirme Yasası’nda düzenlenen özelleştirme işlemlerinin aleniyet içinde yürütülmesi ilkesinin açık bir ihlalidir.

* Kayıp-kaçak oranları Türkiye ortalamasının altında kalan, hatta düşük düzeyde bulunan ve sanayi bölgelerinin bulunması nedeniyle elektrik tüketiminin yoğun olduğu 3 bölgenin öncelikli özelleştirilmesi söz konusudur. 3 dağıtım bölgesinin öncelikli özelleştirilmesi, hem TEDAŞ’ın önümüzdeki süreçte mali açmaza düşmesine neden olacak, hem de kayıp-kaçak oranı yüksek bölgelerin özel sektöre devredilememesi, buralardaki hizmetin ise kamu tarafından üstlenilmesi zorunluluğunu doğuracaktır. Kayıp-kaçağın görece düşük olduğu bu bölgelerin hemen satışa çıkarılması, özelleştirmedeki kayıp-kaçak oranının düşürülerek, hizmet kalitesinin yükseltilmesi amacına da aykırılık oluşturmaktadır.

* Özelleştirme nedeniyle öngörülen işletme hakkı devir bedelinin tarifeler yoluyla tüketicilerden tahsili öngörülmüştür. Özelleştirmenin kendisinden dolayı elektrik tarifelerine artı bir yük getirilmektedir.

* Yatırımların tarifeler yoluyla tüketicilerden tahsil edilecek olması da elektrik dağıtım hizmetinin özelleştirilerek devletin yatırım yükünden kurtulacağı amacıyla örtüşmemektedir.

* Şirkete, vatandaşın cebinden gelir tavanı garantisinin getirilmesi ise, elektrik tüketimindeki olası bir azalma nedeniyle şirket gelirine garanti, vatandaşa ek yük anlamına gelmektedir ki bu durum dağıtım şirketlerine ayrıcalık tanınması nedeniyle Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaktadır.

* Dağıtım hizmetinde öngörülen yatırımların kim tarafından denetleneceği ve gerekli yatırımların hiç ya da yeterince yapılmaması durumunda cezai yaptırımın ne olacağı ise belirsizdir. Mevcut elektrik enerjisi mevzuatı ve özelleştirme uygulamalarının, ancak şirketlerin para tahsilatında bir hızlanma yaratacağını, yatırımların ise gerektiği ölçüde yapılmayacağını göstermektedir.

* Elektrik dağıtımı bir kamu hizmetidir ve kamu hizmetinin özel kişilere devredilmesi ancak imtiyaz sözleşmesiyle mümkün olabilir. EPDK tarafından dağıtım hizmetini veren şirketlere  lisans veriyor olması, imtiyaz sözleşmesi imzalanması zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. İmtiyaz sözleşmesi imzalanmayarak, düşüncesi alınması gereken Danıştay da by-pass edilmiş olmaktadır.

* İhale ilanında yabancılara yönelik kısıtlama getirilmemiş olması, Anayasa’ya ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 14. maddesinde öngörülen yabancılara yönelik sınırlamaya aykırılık oluşturmaktadır.

* Elektrik Piyasası Kanunu’nda TBMM’de geçen dönem 5496 sayılı Kanun’la yapılan değişiklikler, şirketlerin hisselerinin nama yazılı olma koşulu, borsada işlem gören şirketler için kaldırılmıştır. Bu düzenleme tekelleşmenin ve yabancılaşmanın kontrolünü olanaksız kılmaktadır. Yasadaki bu düzenleme Anayasa’ya aykırılık oluşturmaktadır.

* Yine Elektrik Piyasası Kanunu’nda 5398 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle dağıtım şirketlerinin üretim şirketi kurarak, kendi şirketlerinden elektrik satın almaları önündeki kısıtlamalar kaldırılmış, böylece dikey bütünleşmenin önü açılmıştır. Ayrıca dağıtım şirketlerine Rekabet Kurulu’nun görüşüne de aykırı olarak perakende satış lisansı verilerek dikey bütünleşmeye bir parça daha eklenmiştir. Diğer yandan ülkedeki tüm dağıtım bölgelerinin bir şirketin elinde toplanması önünde de hiçbir yasal engel bulunmamaktadır.  Böylece kamu elinde “rekabet ve serbestleşme” gerekçesiyle parçalanan elektrik alanındaki bütüncül yapı, şirketlerin çıkarları söz konusu olunca yeniden sağlanmaktadır. Şirketlere dikey ve yatay bütünleşme olanağı tanınarak, kamu tekelinin özel tekele dönüştürülmesi söz konusudur.

 Elektrik alanında yapılan özelleştirmelerle, ÇEAŞ’lar AKTAŞ’lar yaratılmış, alım garantili Yap-İşlet-Devret ve Yap-İşlet sözleşmeleri ile fahiş fiyat uygulamaları sonucu devlet milyarlarca dolar zarar üstlenmiş, üstlenmeye devam etmektedir. Bunlardan ders çıkarılmayarak, elektrik dağıtım hizmetinin özelleştirilmesi süreci başlatılmıştır. Elektrik dağıtım hizmetinin özelleştirme süreci bile elektriğin pahalılaşacağını göstermiştir. Dağıtım hizmetini yürütecek şirketler işletme hakkı devir bedelini, yapacakları yatırımları, işletim giderleri ve karlarını tarifeler yoluyla bizim cebimizden tahsil edeceklerdir. Elektrik alanındaki özelleştirmelerin sonucu pahalı elektrik, kalitesiz hizmet, Türkiye’nin karanlıkta kalma tehditiyle karşı karşıya bırakılmasıdır.

Elektrik Mühendisleri Odası olarak “Enerjine Sahip Çık, Geleceğini Karartma” çağrısıyla ülkesine ve enerjisine sahip çıkanlarla 14 Ekim TMMOB Ankara  mitinginde üreterek büyüyen ve paylaşarak gelişen bir ülkede  yaşamak için  alanlardaydık. Demokrasiden, emekten ve  barıştan yana bir Türkiye Cumhuriyeti için mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları olarak mücademiz devam edecek....


Çok Okunanlar


TEDAŞ BÖLGE MÜDÜRÜ ŞUBEMİZİ ZİYARET ETTİ

SOLAREX 2024 ULUSLARARASI İSTANBUL GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

EMO 49.OLAĞAN GENEL KURULU VE SEÇİMLERİ YAPILDI

ELECO 2024 HAZIRLIKLARI BAŞLADI

ELECTRICITY EURASIA ELEKTRİK VE ELEKTRİK EKİPMANLARI FUARI İLE ICCI – ULUSLARARASI ENERJİ, ÇEVRE FUARI VE KONFERANSI’NA KATILDIK

BURSA ANADOLU LİSESİ MESLEK TANITIM GÜNLERİNE KATILDIK

Okunma Sayısı: 1540


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.