MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 SAMSUN ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AMASYA   ÇORUM   ORDU   SAMSUN   SİNOP 
 

 
SMM YÖNETMELİĞİ
 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
TOPRAKLAMA TEST ÇALIŞMALARI BAŞVURU FORMU
 
13. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
12. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
RÜGES'09 BİLDİRİLER KİTABI
 
MART 2009 ÇEVRE BİRLİKTELİĞİ EKİ
 
SAMSUN KENT SEMPOZYUMU '08 BİLDİRİLER KİTABI
 
ORTA KARADENİZ BÖLGESİ ENERJİ FORUMU
 
ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
 
MOBİL KAPAK
 
ÇALIŞMA RAPORU
 

EMO Samsun Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 15.3

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

MOBİLİN MALİYETİ 196.000.000$


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Mobil santrallere bugüne kadar toplam 146.7 milyon dolar ödendi,2008'e kadar da 49.3 milyon dolar ödeme yapılacak. EÜAŞ'ın verilerine göre; ödeme ve üretimler skandallarla dolu
 

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe‘nin Samsun‘da bulunan Mobil Enerji Santralleri‘nin yeniden..

2003‘ün şubat ayında faaliyete geçen Mobil santrallere bugüne kadar toplam 146 milyon 700 bin dolar ödeme yapıldığı, 2008 yılı Şubat ayına kadar da 49 milyon 263 bin 507 dolar ödeme yapılacağı öğrenildi. Bu arada EÜAŞ‘ın verilerine göre; ilk 10 ayda iki santral arasında üretimde, ödemelerde skandallar yaşandığı ortaya çıktı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan anlaşma gereğince Aksa  ve Cengiz İnşaat tarafından Samsun‘a yapılan ve 2003 yılı Şubat ayında tamamlanarak üretime alınan  Samsun 1 ve Samsun 2 Mobil santrallerinin devlete toplam 196 milyon Dolar‘a ( 290 milyon YTL)  mal olduğu ortaya çıktı.

İKİ GÜNDE  14.9 MİLYON KWH ÜRETMİŞ
2003 yılının Şubat ayı sonunda devreye giren iki mobil santral, ayda 73 milyon Kwh elektrik üretimi taahhüdünde bulunarak üretime başladı. Elektrik Üretim AŞ.‘nin verilerine göre; sadece 2 ay üretimde tam kapasite kalmalarına rağmen Samsun 1 mobil santrali iki ay 73 milyon Kwh‘in üzerinde üretim yaptı.  Samsun 2 santrali ise 2 günlük üretimde bulunduğu şubat ayı dahil 15 milyon Kwh‘i aşamadı. Şubat ayında üretimde kaldıkları iki günde Samsun 1 santrali 3.7 milyon kwh enerji üretirken, Samsun -2 santralinin aynı sürede 14.9 milyon kwh elektrik üretmesi dikkat çekti. Samsun‘daki mobil santral eylemleri üzerine  EÜAŞ Yönetim Kurulu, Mayıs ayında santrallerin kapasitelerinin yüzde 10‘u oranında çalışmalarına karar verdi. Ekim ayında İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurarak mobil santrallerin üretimlerine son verme kararı aldı.

KARARA RAĞMEN ÜRETMİŞLER

Bu arada Ankara Bölge İdare Mahkemesi‘nin yürütmeyi durdurma kararına rağmen, EÜAŞ kayıtlarına göre bir skandal yaşandığı da ortaya çıktı. Elektrik Üretim Anonim Şirketi kayıtlarına göre; mahkeme kararının ardından Aksa‘ya ait Samsun-1 santrali üretimi durdururken, Cengiz İnşaat‘a ait Samsun 2 santrali Aralık ayı sonuna kadar üretimini sürdürmüş. Cengiz İnşaatın santrali, Ankara Bölge İdare Mahkemesi‘nin 10 Ekim 2003 tarihli yürütmeyi durdurma kararından sonra; Ekim ayını bir önceki aydaki kadar elektrik üretimiyle (14.601.370 Kwh) tamamlamış. Aynı ayı yani Ekim ayını Aksa‘nın Samsun 1 mobil santrali ise 2.9 milyon Kwh üretimle tamamlamış. Kasım ve Aralık aylarında Samsun 1 santrali hiç üretim yapmazken, Cengizlerin Samsun 2 mobil santrali ise önceki üretimini artırarak devam ettirmiş. Mobil 2 santrali Kasım ayında 14.9 milyon Kwh, Aralık ayında da 14.6 milyon Kwh elektrik üreterek EÜAŞ‘a kiralama ücreti ve mazot parası karşılığında satmış.

TAAHHÜDÜNÜN YÜZDE 20‘SİNİ ÜRETMİŞ

Elektrik Üretim Anonim Şirketi‘nin verilerine göre; ikinci bir skandal ise yine Cengiz İnşaatın sahip olduğu Samsun-2 Mobil Santrali‘nin üretim kapasitesinde ortaya çıktı. Devletle ayda 73 milyon Kwh enerji üretmek taahhüdü ile sözleşme yapan Mobil 2 santrali, üretime geçtiği Şubat 2003 ile EÜAŞ‘ın kapasitesinin yüzde 10‘una düşülmesi kararını verdiği Mayıs 2003 tarihine kadar taahhüt ettiği 73 milyon Kwh‘e hiç çıkamadığı görüldü. Tam kapasite çalışım izninin verildiği Mart ve Nisan 2003 tarihlerinde Samsun 1 santrali  73.4 ve 73.5 milyon Kwh enerji üretirken, Samsun-2 yine 14.6 milyon Kwh enerji üretmiş. EÜAŞ‘ın verileri, Samsun-2‘nin üretim kapasitesinin 73 milyon Kwh olduğu konusunda tereddütleri de beraberinde getiriyor.

CENGİZ YÜZDE 10 KARARINA UYMAMIŞ

Samsun‘da iki mobil santralin faaliyete geçmesinin ardından başlayan eylemler üzerine Mayıs ayı toplantısında Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu, santrallerin yüzde 10 kapasite ile çalıştırılması kararı alarak uygulamaya koydu. Mayıs ayından Ankara İdare Mahkemesi‘nin 10 Ekim 2003 tarihli kararına kadar, Temmuz ayı hariç Aksa‘ya ait santral yüzde 10 kapasite ile çalışırken, Cengiz İnşaat‘a ait mobil santralin Mart ve Nisan ayındaki kapasitesiyle çalışmayı sürdürdüğü, taahhüt ettiği enerjinin yüzde 10‘u yerine, yüzde 20‘sini üretmeyi sürdürdüğü görüldü. EÜAŞ‘ın da aldığı karara rağmen fazla üretim yapan Cengiz İnşaata ödemesini yine tam yaptığı belirlendi.

ÜRETİMLER FARKLI, ÖDEMELER AYNI

Mobil santrallerin üretime geçtiği dönemlerdeki ödemeler de büyük bir skandal. Zira kira bedeli artı yakıt bedeli olarak yapılan anlaşmanın daha ilk ödemelerinde farklılık ortaya çıkmış. 2 gün içinde 14,9 milyon Kwh üretim yaptığı iddia edilen Cengiz İnşaat‘a  246.7 bin dolar ödeme yapılırken, 3,7 milyon Kwh elektrik üreten Aksa‘ya 249.5 bin dolar ödeme yapılmış. Mart 2003‘de ise Aksa 73.4 milyon Kwh enerjiye karşılık 5 milyon 159 bin dolar alırken; Cengiz inşaat 14.6 milyon Kwh enerji için 5 milyon 41 bin dolar para almış. Uygulama üretim ayları süresince devam etmiş. Nisan ayında Aksa  73.5 milyon Kwh için 4.7 milyon dolar alırken, Cengizler yine 14.6 milyon Kwh için 4.5 milyon doları kasalarına koymuşlar.
Erdem EROL

 

Bağlantılar

www.halkgazetesi.com.tr/news_detail.php?id=1014
 


ELEKTRİK FATURALARI NEDEN, NASIL ZAMLANDI?

12.02.2015
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 1927


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.