Enerjinin ucuz, sürekli ve kaliteli olarak sunulması gereken bir kamu hizmeti olma özelliği yok sayılarak, piyasalaştırmanın ana amaç haline getirildiği bir dönem yaşanıyor. Bu ortamda, kamu yararını temel alan, farklı bir yol arayışını da yansıtabilecek bir dergi gereksiniminden yola çıkarak EMOEnerji‘yi yayımlamaya karar verdik. Yayım hayatına şubat ayında başlayan
EMOEnerji Dergisi‘nin ilk sayısını ücretsiz olarak EMO Genel Merkezi ve şubelerinden edinebilirsiniz. Dergimiz, 3 ayda bir yayımlanacaktır.
Dış politikanın, iç siyasal arenanın, ekonominin en önemli gündem maddelerinden birini enerji oluşturuyor. Enerjinin dünya ve ülke gündeminde giderek artan önemi, basın dünyasında da kendini göstermeye başlamıştır. Artık ekonomi muhabirliğinin bir alt birimi olarak enerji muhabirliği doğmaktadır. Gazete okuma alışkanlığının düşük olduğu ülkemizde dergiciliğin gelişim alanı da oldukça sınırlıdır. Bu sınırlılığa karşın, enerji alanına yönelik çok sayıda sektörel dergi basın dünyasında yer tutabilmiştir. Ancak basın dünyasına yönelik "egemen söylem" eleştirileri, ne yazık ki bu dergiler için de geçerlidir. Elektrik Mühendisleri Odası, elektriğin ucuz, sürekli ve kaliteli olarak sunulması gereken bir kamu hizmeti olma özelliğinin ikincilleştirildiği, piyasalaştırmanın ana amaç haline getirildiği bir düzlemde kamu yararını temel alan, farklı bir yol arayışını da yansıtabilecek yeni bir dergi gereksiniminden yola çıkarak, EMOEnerji Dergisi‘ni yayımlamaya karar vermiştir. Elektrik Mühendisleri Odası tarafından 1956 yılından beri çıkarılan ve 430. sayının hazırlıkları içinde bulunan Elektrik Mühendisliği Dergisi‘nde bugüne kadar elektrik alanına yönelik gelişmeler ele alınmıştır. Enerji alanının giderek artan önemi, Elektrik Mühendisleri Odası‘nın mesleki alanındaki genişleme (Bilgisayar mühendisleri, Biyomedikal mühendisleri gibi) yeni bir dergi çıkarma arayışını yoğunlaştırmıştır. Bu arayışta elektrik alanının, yalnızca elektrik üretim ve tüketimiyle sınırlandırılamayacak bir kapsama doğru genişlemesi de etkili olmuştur. Elektrik üretimi, petrolden doğalgaza, sudan kömüre, rüzgardan güneş, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına kadar uzanan geniş bir alanı kapsamaktadır. Bu durumun uzun zamandır farkında olan Elektrik Mühendisleri Odası, TMMOB adına düzenlediği enerji sempozyumlarını da geniş bir perspektifle hazırlamaktadır. Bu perspektifi esas alan EMOEnerji‘nin de elektrik hizmeti başat olmak üzere enerjinin tüm diğer alanlarını da içerecek bir dergi olması için çaba gösterilmektedir. EMOEnerji, araştırma, inceleme, değerlendirme yazılarının yanı sıra çeşitli söyleşiler ve her sayısında Hukuk, Çalışma Dünyası, AR-GE, Dünyadan Haberler bölümleriyle de enerji alanındaki gelişmeleri aktarmaya çalışacak. Ekonomist-Yazar Mustafa Sönmez "Ekoenerji", Makine Mühendisi Oğuz Türkyılmaz "Kürsü", Petrol Mühendisi Necdet Pamir "Enerji ve Jeopolitik", Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler de "Toplumsal Bakış" köşelerinden okuyucularımıza seslenecekler. EMOEnerji, enerjide arz güvenliği tartışmalarının yoğunlaştığı 2007 yılının ilk aylarında yayın hayatına başlamaktadır. Bu nedenle ilk sayının dosya konusunu 2006 yılına ilişkin değerlendirmeler ve 2007 yılına ilişkin öngörülere ayırdık.
|