MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

5. SERHAT ÖZYAR YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Bilim ve Ütopya Kooperatifi ve ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği tarafından düzenlenen Beşinci Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülleri, ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde 24 Nisan 2007 tarihinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül töreni Tenor Sırrı Ali Talay ve Piyanist Hepsen Okan’ın verdiği mini bir konser ile başladı. Dr. Hasan Oğul “Protein Dizilimlerinin Homoloji Sezimi ve Sınıflandırma Amaçlı Bilişimsel Gösterimi” ve Dr. Umut Orguner de “Markov Atlamalı Doğrusal Sistemler İçin Geliştirilmiş Durum Kestirimi” başlıklı tez çalışmaları nedeniyle değer görüldükleri ödüllerini aldılar.
 

Çok sayıda davetlinin, Dr. Serhat Özyar‘ın ailesinin ve sevenlerinin katıldığı törende, Serhat Özyar‘ın yaşamının anlatıldığı bir sunum yapıldı. Dr. Umut Orguner‘e ödülü EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler tarafından verildi. Ulusaler yaptığı konuşmada, üniversitelerle zaman zaman ortak etkinlikler düzenlediklerini, bu yıl etkinliklerin sayılarını arttırdıklarını söyledi. Serhat Özyar gibi bilimi ve tekniği halkın yararına kullanan değerli bilim insanları sayesinde, toplumun karanlıklarda da yolunu bulabileceğini ifade eden Ulusaler, "Zaman bir gün hepimizi ellerinden bırakacaktır. Ancak, Serhat Özyar gibi ve siz değerli hocalarım gibi bilim insanları olduğu sürece, TMMOB‘nin ve Elektrik Mühendisleri Odası‘nın ışığı hiçbir zaman sönmeyecektir" dedi.

Dr. Hasan Oğul da ödülünü Bilim ve Ütopya Kooperatifi Başkanı Prof. Dr. Semih Koray tarafından verildi.

Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü, 2002 yılında yitirdiğimiz değerli bilim insanı Dr. Serhat Özyar‘ın anısını, "bilimi ülke yaşamında maddi bir güç haline getirmeye katkıda bulunarak" yaşatmak amacıyla oluşturulmuştur. "Ülkemizde bilimsel araştırmanın kurumsallaştırılması, bilim gücümüzün inşası, üniversitelerimizdeki doktora programlarının desteklenmesi ve ülkemizin bilim gündemiyle ilişkilendirilmesinin son derece önemli olduğu" gerçeğinden hareketle Türkiye‘de gerçekleştirilmiş doktora çalışmalarına ödül verilmektedir. Alan kısıtlaması olmaksızın doktorasını Türkiye‘de bir üniversitede tamamlamış, bu çalışmasıyla ülkemizin bilim gündemindeki temel sorunlarından birinin çözümüne yönelik sonuçlar elde etmiş ve daha önce bu ödüle aday olmamış genç araştırmacılara verilen ödül kapsamında bu yıl 3 bin YTL iki araştırmacı arasında paylaştırıldı. Ödül için oluşturulan Seçici Kurul‘da Haşim Aydıncak, Prof. Dr. Semih Bilgen, Prof. Dr. Berna Alpagut, Doç. Dr. Nesrin Çobanoğlu, Prof. Dr. Ali Gökmen, Volkan Gürcan, Doç. Dr. Çağatay Keskinok, Prof. Dr. Semih Koray ve Kemal Ulusaler görev aldı.

ÖDÜL GEREKÇELERİ VE ÖDÜL SAHİPLERİNİN ÖZGEÇMİŞLERİ

Dr. Hasan OĞUL
1998 yılında ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü‘nden mezun oldu. 2001 yılında Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü, Bilgi Teknolojileri Anabilim Dalı‘ndan yüksek lisans, 2006 yılında da ODTÜ Enformatik Enstitüsü, Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı‘ndan doktora derecelerini aldı. 1998-2000 yıllarında Vestel Elektronik A.Ş‘de proje mühendisi, 2000-2001 yıllarında Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü‘nde araştırma görevlisi ve sistem yöneticisi olarak çalıştı. Mart 2006‘dan bu yana Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü‘nde yardımcı doçent olarak çalışmaktadır.

Ödül Gerekçesi Özeti:
"Protein Dizilimlerinin Homoloji Sezimi ve Sınıflandırma Amaçlı Bilişimsel Gösterimi" başlıklı tez çalışması, işlemsel biyolojide, "remote homology" problemi olarak bilinen ve protein sınıflandırma çalışmalarının önemli gündem maddelerinden birini oluşturan DNA ve protein dizilerinin hizalanabilmesi konusunda özgün ve yaratıcı bir çalışma niteliği taşımaktadır. Protein tanınması, tanımlanması ve sınıflandırılması, hastalıklara neden olabilecek hedef proteinlerin belirlenmesi konusunda yararlı olabilecektir. Konunun uzun süre gündemde kalacağı öngörülmektedir. Dr. Oğul‘un çalışması, yenilikçi ve yaratıcı bir çalışma niteliği taşıdığı, özgün bir yöntem geliştirdiği, işlemsel biyoloji ve biyoenformatik alanında Türkiye ve Dünya bilimi için çok önemli bir adım niteliği taşıdığı gerekçesiyle ödüle layık görülmüştür.

Dr. Umut ORGUNER
1999 yılında ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü‘nden mezun oldu. Aynı bölümden 2002 yılında yüksek lisans, 2006 yılında da doktora derecelerini aldı. 1999-2006 yıllarında ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü‘nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Çok sayıda üniversite-sanayi işbirliği projesinde yer aldı.

Ödül Gerekçesi Özeti:
"Markov Atlamalı Doğrusal Sistemler İçin Geliştirilmiş Durum Kestirimi" başlıklı tez çalışması, mühendislik, fizik ve ekonomi alanlarından kaynaklanan problemlerin temelini oluşturan durum kestirimi problemi üzerine yoğunlaşmaktadır. Çalışmada, Markov Atlamalı Doğrusal Sistemler için riske duyarlılık kıstasını uygulayarak farklı süzgeçleme yaklaşımlarını tek bir bakış açısı altında inceleyebilecek özgün bir genel yapı önermekte, bu sistemlerde geçiş olasılıklarının hesaplanması ve durum kestirimi için yeni algoritmalar geliştirilmektedir. Tez çalışması, durum kestirimi çözümlemesinde ve çözüm algoritmalarının sentezinde yeni açılımlar sağlayacak nitelikte olduğu, bilimsel derinlik ve sorun tanımlayabilme düzeyinin yüksekliği, sonuçlarının başta havacılık ve biyomedikal mühendisliği olmak üzere çok sayıda uygulama alanına katkılar sağlayacağı ve yeni çalışmalara ışık tutacağı gerekçesiyle ödüle layık görülmüştür.

Serhat Özyar Kimdir?
24 Nisan 2002 tarihinde yitirdiğimiz Dr. Serhat Özyar, bilimin ülke yaşamında maddi bir güç haline getirilmesine kendini adamış genç bir bilim insanıydı. Doktorasını ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü‘nde tamamlamış olan Serhat Özyar, yaşamını yitirdiğinde aynı bölümde öğretim üyeliği yapmaktaydı. Etkin bir araştırıcı ve özenli bir öğretmendi. Bilimsel çalışmayı yalnızca uzmanları ilgilendiren teknik bir uğraştan ibaret görmeyen, bilimsel yaklaşımın düşünsel yaşamın tüm alanlarına egemen kılınmasının gereğine ve önemine inanmış bir aydınlanmacıydı. Bilim ve Ütopya Dergisi ve Kooperatifi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği‘nin kurucularından olan Serhat Özyar, yaşamının sonuna kadar, gerek bu kuruluşların, gerekse TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası‘nın en etkin üyelerinden biri olarak faaliyet gösterdi. Bilimi tüm yönleriyle ülke hizmetine sokmayı hedefleyen bütünsel bakış açısını hiçbir zaman terk etmedi.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK VERİLİYOR (BAŞKENT GAZETESİ)

Okunma Sayısı: 1779


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.