MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BELGELENDİRME VE UZMANLIK ALANLARININ BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ !



 
EMO Ankara Şubesi tarafından Elektrik, Elektronik, Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisleri'nin hangi koşullarda belgelendirilmesi ve çalışma ve uzmanlık alanlarının belirlenmesine yönelik hazırlanan “Belgelendirme ve Uzmanlık Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı” düzenlendi.
 

İMO Rüştü Özal Konferans Salonu‘nda 2 Haziran 2007 tarihinde düzenlenen çalıştaya TEDAŞ, Başkent EDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ, Enerji Bakanlığı, TSE, TCMB, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, NETAŞ, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı‘nın yanı sıra Bilkent, ODTÜ, Erciyes, Gazi, Ankara ve Başkent Üniversitelerinden de temsilciler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş, Belgelendirme ve Uzmanlık Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı‘nın, yapılacak olan Meslek Alanları Belgelendirme Çalıştayı‘na EMO Ankara Şubesi tarafından görüş oluşturmak üzere bir hazırlık olduğunu ifade etti. "Bugün burada bizim bu konudaki görüş alışverişlerimiz şube görüşümüzü oluşturulacaktır" diyen Pektaş, "Yeterice tanımlanmayan alt disiplinlere yönelik çalışmalar bu ve benzeri çalıştaylarla ortaya çıkacaktır, umuyorum bundan sonra da bu gibi çalışmaların sürekliliği sağlanır" diye konuştu.

Pektaş‘ın konuşmasının ardından başlayan çalıştay, "Dünya‘da ve Türkiye‘de Belgelendirme", "Elektrik Mühendisliği Uzmanlık Alanları ve Belgelendirmesi", "Elektronik Mühendisliği Uzmanlık Alanları ve Belgelendirmesi", "Bilgisayar Mühendisliği Uzmanlık Alanları ve Belgelendirmesi" ve "Biyomedikal Mühendisliği Uzmanlık Alanları ve Belgelendirmesi" olmak üzere toplam beş oturumda gerçekleşti.

"Dünya‘da ve Türkiye‘de Belgelendirme" başlıklı oturumda konuşan Elektrik-Elektronik Mühendisi Ali Yiğit, bugün ülkemizde YÖK tarafından diploma eşdeğerliği tanınmış 60 civarında kamu ve vakıf üniversitesinde elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, bilgisayar, biyomedikal, elektronik haberleşme vb eğitimi verildiğinin altını çizerek, "Gerek eğitim sürecinde gerekse diploma unvanı konusunda Elektrik, Elektronik ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği iç içe geçmiştir. Daha doğru bir değişle unvan ve yetki karmaşası yaşanmaktadır" dedi. Mühendislik Fakülteleri Dekanlar Konseyi‘nin 2005 yılından itibaren mühendislik fakültelerinden lisans düzeyinde mezun olanların diplomalarına mühendislik unvanı yazılmaması sadece ilgili eğitimi aldığına ilişkin bir ibare yazılması ve ilgili unvanın meslek odaları tarafından verilmesi konusunda aldığı kararı eleştirerek, "Bu kararın doğruluğu yanlışlığından öte yasal dayanağı yoktur. Karar, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Yasa‘ya aykırıdır. 3458 sayılı Yasa‘nın 5. Maddesi ilgili bölümden mezun olanlara mühendis unvanlı diploma verileceğini tanımlamaktadır. Yani MFDK‘nın kararı yeni bir yasa ile desteklenmedikçe hukuken geçerli değildir" diye konuştu.

EMO‘nun meslek içi eğitimlerle verdiği belgelerden bahseden Yiğit, "Belgelendirmede amaç; yetersiz olanı yeterli hale getirmek, yeterli olanı yetkili hale getirmektir. Belgelendirirken kişinin bireysel özellikleri ve profesyonel gelişimi de dikkate alınmalıdır" dedi. Belgelendirme konusunun salt EMO‘nun sorunu olmadığını, çok merkezli tartışılmak ve çözülmek zorunda olduğunu belirten Yiğit, "Bugünkü teknolojik düzeye hitap etmeyen ve daha geri bir teknolojik düzeyin ürünü olan tüm belge verme mevzuatları yeniden değerlendirilmelidir. Belge iptalleri durdurulmalıdır. Kazanılmış haklara dokunulmamalıdır. Ancak üyenin eksikliklerini tamamlaması için gerekli bir süre tanınmalı ve üye bu süre içerisinde gerek akademik gerekse meslek içi eğitimlerle eksiğini tamamlamalıdır. 01.01.2008 milat kabul edilmelidir. EMO, hızlı bir çalışmayla üniversitelere müfredat önermelidir. Yani yapı üretim sürecinde ihtiyaç duyulan zorunlu dersler belirlenmeli ve YÖK üzerinden üniversitelerin ilgili bölümlerine bildirilmelidir. Yani hangi dersler alınınca hangi unvan verilir veya falanca unvanı almak için hangi dersler zorunludur gibi bir yaklaşıma ihtiyaç vardır" diye konuştu.

Aynı oturumda konuşmacı olan Prof. Dr. Hayrettin KÖYMEN ise sunumunda, mühendislik fakültelerinin programlarını aktardı ve yurt dışındaki meslek örgütleri ile ilgili bilgiler verdi.

"Elektrik Mühendisliği Uzmanlık Alanları ve Belgelendirmesi" oturumunda ise Çalıştay‘a Enerji Bakanlığı‘ndan katılan M. Ali Atay ve EMO Ankara Şubesi teknik Müdürü Neşe Ülker sunumlarını gerçekleştirdiler.

Çalıştay‘daki diğer oturum koluları ve konuşmacılar ise şöyle;

"III. Elektronik Mühendisliği Uzmanlık Alanları ve Belgelendirmesi" katılımcılar; Prof. Dr. Turhan Çiftçibaşı (Başkent Ünv.), Arş. Gör. Umut Oğur (Ankara Üniversitesi), İbrahim Saral (EMO Ankara Şubesi Elektronik Mühendisliği Meslek Dalı Komisyonu a.); "IV. Oturum: Bilgisayar Mühendisliği Uzmanlık Alanları ve Belgelendirmesi" katılımcılar: Dr. Onur Tolga Şehitoğlu (ODTÜ), Uğur Nasırlıel (EMO Ankara Şubesi Bilgisayar Mühendisliği Meslek Dalı Komisyonu a.); V. Oturum: Biyomedikal Mühendisliği Uzmanlık Alanları ve Belgelendirmesi katılımcılar: Prof. Dr. Ziya İder (Bilkent Üniversitesi), Prof. Dr. Ergin Atalar ( Bilkent Üniversitesi ), Haydar Çelik (EMO Ankara Şubesi YK Sayman Üyesi)

Çalıştay sonunda genel bir şube görüşünün oluşturulması, Meslek Alanları Belgelendirme Çalıştayı‘na yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi ve sonuç bildirisi hazırlanması için bir komisyon oluşturuldu. Komisyon önümüzdeki günlerde toplanarak "Çalıştay Sonuç Bildirgesi"ni hazırlayacaktır.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 27. DÖNEM KOMİSYON ÇALIŞMALARI HAKKINDA DUYURU

ICCI 2024 FUARINA GİDİYORUZ

ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 1567


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.