MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 SAMSUN ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AMASYA   ÇORUM   ORDU   SAMSUN   SİNOP 
 

 
SMM YÖNETMELİĞİ
 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
TOPRAKLAMA TEST ÇALIŞMALARI BAŞVURU FORMU
 
13. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
12. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
RÜGES'09 BİLDİRİLER KİTABI
 
MART 2009 ÇEVRE BİRLİKTELİĞİ EKİ
 
SAMSUN KENT SEMPOZYUMU '08 BİLDİRİLER KİTABI
 
ORTA KARADENİZ BÖLGESİ ENERJİ FORUMU
 
ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
 
MOBİL KAPAK
 
ÇALIŞMA RAPORU
 

EMO Samsun Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 15.3

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK-ELEKTRONİK-HABERLEŞME VE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ GÜNLERİ YAPILDI



 
EMO Diyarbakır Şubesi’nin Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası ve Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi işbirliği ile düzenlediği “Elektrik-Elektronik-Haberleşme ve Bilgisayar Mühendisliği Günleri-EEBH’07” Diyarbakır’da yapıldı. Elektrik-Elektronik-Haberleşme ve Bilgisayar Mühendisliği Günleri’nde, konunun uzman ve taraflarının biraraya gelerek, bilgi paylaşımının sağlanması ve sorunlara çözüm önerileri getirilmesi sağlandı.
 

Elektrik-Elektronik-Haberleşme ve Bilgisayar Mühendisliği Günleri‘nin açılışına TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Alaeddin Aras, EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, EMO Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Tüzün, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Kahraman ve Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kudbettin Arzu konuşmacı olarak katıldılar.

İki gün boyunca süren etkinliği yaklaşık 600 kişi izledi. Etkinlikte "iletişim teknolojileri", "elektronik", "elektrik" ile "bilişim" konulu 4 oturum ve "Bilgi Temelli Kalkınma Modelleri, Diyarbakır‘a Uygulanabilirliği" adlı bir panel gerçekleştirildi. Kolaylaştırıcılığını EMO Diyarbakır Şubesi Başkanı Nedim Tüzün‘ün yaptığı "Bilgi Temelli Kalkınma Modelleri, Diyarbakır‘a Uygulanabilirliği" adlı panele EMO Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Cengiz Göltaş, Orta Amerika Bilimsel Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Fuat Alican, Diyarbakır TSO Başkanı Kudbettin Arzu ve Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Ufuk Batum katıldı.

Demokrasinin Gereği Halkların Kardeşliği ve Birlikteliği

TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Aleddin Aras, etkinliğin açılış konuşmasında son günlerde yaşanan güncel gelişmelere değindi. Cumhuriyet ismiyle adlandırılan mitingler sürecinde darbe ve şeriat ikilemi arasında sıkıştırılmak istenen TMMOB‘nin, demokrasiden asla vazgeçilemeyeceğini söyleyerek şekilci ve göstermelik demokrasi savunucularının oyununa gelmediğini ifade etti. Aras sözlerine şöyle devam etti:

"TMMOB darbeci, ırkçı çevrelerin kışkırtmalarına, askerin Irak‘a girmesine 1 Mart 2003‘te olduğu gibi bugün de karşıdır. ‘Bu Meclis Anayasa değiştirmemeli, yasa çıkarmayı yeni Meclis‘e bırakmalı‘ diyenler, Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu değişikliği ile sol, sosyalist ve Kürt adayların bağımsız olarak Meclis‘e girmelerini engellemek için bağımsız adayların da ortak oy pusulasında yer almasını gerektiren kanun değişikliğini de çıkardılar. ‘Şimdi demokrasi zamanı‘ diyen Başbakan‘ın anlayışı da budur. Biz çok kimlikli, çok kültürlü yaşamın mümkün olduğunu ve Kürt sorunun barışçıl yöntemlerle çözülebileceğini düşünüyoruz. Demokrasi ve barışın önünde neden engel olduklarını da biliyoruz. Halkların kardeşliğini ve birlikteliğini savunmaya devam edeceğiz. Bu demokrasinin bir gereğidir."

"Elektrik enerjisi talebi var" gerekçesiyle 10 bin yıllık tarihi olan Hasankeyf‘in 50 yıllık ömrü olan Ilısu Barajı sularına gömülmeye çalışıldığını aktaran Aras, yok olacak kültürel değerlerin hesabının yapılmadığını söyledi. Yine bir takım asılsız gerekçelerle nükleer enerji santralı kurma yasasını çıkaranların aynı yanlışı yaptığını belirten Aras, "İletim hatlarında yapılacak iyileştirme ve kayıp-kaçağın önlenmesiyle nükleer santralın sağlayacağı enerjiyi karşılayabilirler" dedi.

Yeni Dünya Düzenin Dayatması: Özelleştirme ve Piyasalaştırma

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, etkinlikte iki gün boyunca gerçekleştirilecek olan oturumlarda özellikle iletişim, bilişim ve enerjide ortak noktanın yeni dünya düzeniyle bize dayatılan piyasalaştırma ve serbestleştirmenin yarattığı sıkıntılar olduğunu ifade etti. Bu uygulamalardan dolayı son derce sıkıntılı dönemlere girilmekte olduğunu, özellikle iletişim alanında yaşanan özelleştirmenin sıkıntılarını daha çok hissedeceğimizi kaydetti.

Kitle iletişim araçlarının, tekelci kapitalizmin sistematik keşfi olduğunu söyleyen Ulusaler, "Bilinç endüstrisi diye tanımlanan bu sistemin nasıl işlediğini radyosuyla, televizyonuyla ve gazetesiyle seçim dönemine girerken daha iyi görebileceğiz" dedi.

Özelleştirme uygulamalarını eleştiren Ulusaler, şöyle devam etti:
"ABD telekomünikasyon işletmelerinden AT&T‘yi incelediğimizde yerel hizmetleri uzun mesafe hizmet ve teçhizatlarında avantaj sağlamak için sömürmesi, yüksek ara bağlantı fiyatları uygulaması, hizmetlerde de çapraz sübvansiyon sağlayarak çeşitli biçimlerde haksız kazanç sağlamasıyla haklarında pek çok davalar açılmıştır. Şimdi aynı davaları biz Tüketici Hakları Derneği, TELKODER, çeşitli sivil toplum örgütleri ve EMO olarak açmaktayız. Bu konuda da hukuksal savaşı sürdürmekteyiz."

Doğal Tekel Kamuda Olmalıdır

Özel tekel olan Türk Telekom‘un kısa mesafe hatlarının faturalarını yükselterek, uzun mesafe hatlarının fiyatlarını rekabet gerekçesiyle düşürdüğünü aktaran Ulusaler, "aradaki farkın yoksul kesimin, küçük tüketicinin ve KOBİ‘lerin üstüne yıkılarak haksız kazanç sağlanmaya çalışıldığı" saptamasını yaptı. Amerika‘da dönemin AT&T hukukçularının da telekomünikasyon sektörünün doğal tekel olması gerektiğini savunduğunu, fakat kimin tekelinde olacağını söylemediklerini kaydeden Ulusaler, "Onlar özel tekel olmasını savunuyorlar, telekomünikasyon sektörü kamu tekelinde olmalıdır" dedi.

AB‘de Telekomünikasyonun Yüzde 50‘den Fazlası Kamuda

Avrupa‘da telekomünikasyon sektöründe kamu payının yüzde 50‘den fazla olduğunu belirten Ulusaler , "Bize özelleşin diyenlerin tam tersini yaptıklarını, kamu tekelini yüzde 50‘nin üzerinde tuttuğunu görüyoruz" dedi. 2000‘den sonra elektronik endüstrisinin payının dışsatımın azaldığını, dışalımın ise arttığını kaydeden Ulusaler, "Bu da gösteriyor ki 2000‘li yıllardan sonra geriye dönüş çok hızlıca yaşanmıştır. Ar-Ge‘ye verilen önemin arttırılması gerekmektedir" dedi.

EMO Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Tüzün, meslek alanlarında yaşanan gelişmelerin, bir yandan insan yaşamını kolaylaştırırken bir yandan da toplum ve doğada yarattığı maliyetlerle gündemimize oturduğunu kaydetti. Tüzün, bunun en çarpıcı örneklerini nükleer santral, tarihi ve kültürel mirasımıza zarar veren Hasankeyf‘te kurulacak Ilısu HES Barajı ve elektrik-elektronik sitemlerin insanlar üzerinde yarattığı manyetik etkiler olarak sıraladı. Tüzün, bilimi insan hizmetine sunan mühendislerin üzerine, bu sorunları azaltma konusunda da sorumluluk düştüğünü aktardı.

Kendi Ülkemizde Yabancı Mühendis Oluyoruz

Nitelikli işgücünü temsil eden mühendis ve mimarların çalışma koşullarının iyileştirilmesinin önemine işaret eden Tüzün, şöyle dedi:
"Ne yazık ki 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzni Hakkındaki Yasa değiştirilerek, yabancı mühendislerin serbestçe, denetimden uzak ve sermaye şirketlerinin isteklerine uygun olarak çalıştırılmak istenmesiyle, kendi ülkemizde biz mühendislerin yabancı konumuna getirilmesiyle, çalışma koşullarımız daha da ağırlaşacaktır."

Bilgiye Ulaşım, Haber Alma ve Düşünce Özgürlüğü Kısıtlanamaz

Bilişim çağı olarak adlandırılan bir döneme girdiğimizi kaydeden Tüzün, sanal ortamda suç unsurlarına yönelik olarak belirli düzenlemelerin yapılmasının gerekli olduğunu, ancak bu yaptırımların içeriğe yönelik, toplumun bilgiye ulaşım, haber alma ve düşünce özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlayan müdahaleler haline gelmemesi gerektiğini ifade etti. Bu alanda yapılacak düzenlemelerin çerçevesinin, "temel insan haklarını kısıtlamayan, erişim hakkının güvence altına alındığı, objektif, evrensel normlar" üzerine kurulu olması gerektiğini aktardı.

Enerjinin hayatımızı etkileyen en önemli unsurlardan biri olduğunu söyleyen Tüzün, enerjiyi üretirken ekolojik dengeye zarar verecek modeller yerine çevre ve insan dostu modellerin esas alınması gerektiğini belirtti. Doğa ve kültür varlıklarının insanlığın ortak mirası olduğu düşüncesiyle zarar görmemeleri ve kurtarılması için alternatif çalışmaların yapılması önersinde bulundu.

Bölgeler Arası Gelişme Farklılıkları Ortadan Kaldırılmalı

Ülkemizde kişi başına düşen gelirin ez az olduğu bölgelerden birinin de Diyarbakır olduğunu ve kalkınma sorunu yaşandığını belirten Tüzün, "Bölgemizde de bu tür tartışmaları yaparken yine sürekli güncelliğini koruyan temel hak ihlallerinin engellenebildiği, Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüldüğü, bölgeler arası gelişme farklılıklarının ortadan kaldırıldığı bütünlüklü bir ülke özlemi içerisinde olduğumuzu belirtiyoruz" dedi.

Diyarbakır Slikon Vadisi Olabilir Mi?

Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kudbettin Arzu, bölgeyi geliştirmek amacıyla bölgeler arası eşitsizliği ortadan kaldırmaya yönelik, işsiz genç nüfusa meslek alanları açmak için çaba sarf ettiklerini kaydetti. Arzu, bölgede yoğun olan eğitimli işsiz nüfusun ülke ekonomisine katkı sunar hale gelebilmeleri amacıyla çeşitli kurslar düzenlendiğini aktardı. Diyarbakır‘ı "silikon vadisi" haline getirmeye çalıştıklarını ve e-ticaret uygulamaları konusunda EMO ve Dicle Üniversitesi‘yle birlikte çözümler üretmeye çalıştıklarını anlatan Arzu, genç eğitimli nüfusu bölgede tutmak için çeşitli adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

Yazılımda Yeterince Bilgi Sahibi Değiliz

Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Kahraman, bilişim teknolojilerinin bize sunduğu tüm olanakları yeterince kullanmadığımızı belirterek, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve bölgede bulunan çeşitli sivil toplum örgütleriyle birlikte bir "teknokent" projesi başlattıklarını kaydetti. Kahraman, Türkiye‘de ve bölgede yazılım konusunda yeterince bilgi sahibi olunmadığını ve bu alana yöneleceklerini aktardı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, enerji ve bilişim alanlarındaki gelişmelerin ve yapılan yatırımların insan merkezli olması gerektiğini belirterek, Diyarbakır‘ın bölgede motor güç olabileceğini ifade etti.

E-Belediyeciliğin Yanında Bir De E-Muhtıra Var

Baydemir, e-belediyecilik konusunda çok ciddi adımlar atıldığını, altyapıların oluşturulduğunu söyleyerek, her zaman pozitif yönde gelişmelerin olmadığını, e-muhtıra‘ların da olduğunu kaydetti. İnsan ve doğaya zarar vermeyen enerji politikalarının uygulanmasının önemine dikkat çeken Baydemir, tarihi ve kültürel değeri olan mirasların da korunması gerektiğini ifade etti.

Bölgede haberleşme ve bilişim sektöründe çok ciddi bir beyin gücü olduğunu kaydeden Baydemir, bu gücü bölgede tutmanın çok önemli olduğunu söyledi. Belli bir ücret politikasının üzerine çıkmanın zor olduğunu aktaran Baydemir, dezavantajları ortadan kaldırarak avantaj haline dönüştürmek gerektiğini ifade etti.

(EMO Basın 11.06.2007)



ELEKTRİK FATURALARI NEDEN, NASIL ZAMLANDI?

12.02.2015
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 1088


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.