MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ PROGRAMLARI NEO-LİBERAL (GÜNDEM)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


Siyasi partilerin enerji politikalarını karşılaştıran EMO‘nun tespitlerine göre, partilerin büyük bölümü özelleştirmeyi savunuyor. MHP‘nin yabancı sermayenin teşvikini savunuyor olması da dikkat çekiyor

Seçimlere sayılı günler kala, yarışacak partilerin enerji politikaları da masaya yatırıldı. Elektrik Mühendisleri Odası‘nın (EMO) siyasi partilerin enerji programlarını inceleyerek deklare etti.
EMO‘nun incelemesinin ortaya koyduğu en önemli noktalardan birisi de partilerin enerji alanındaki programlarının somuduktan uzak yetersiz olması.
EMO‘nun Enerji Dergisi‘nde yer alan karşılaştırmasına göre, bazı siyasi partilerin enerji politikaları şöyle:
EMO‘nun değerlendirmesine göre, AKP‘nin enerji politikası neoliberal ve 1980 sonrası sağ iktidarların uygulamalarını bir sonraki aşamaya taşımayı hedefliyor. Programda ikinci saptama ise, akademik, politik çok çeşitli ortamlarda dile getirilen gerçeklerin söylemde de yenileniyor olması. AKP, enerji politikasının temelini "ulusal çıkarlan koruyarak, enerji arzmm güvenliğini ve devamlılığım sağlamak, rekabete dayalı bir enerji piyasası oluşturmak, çevre ve insan sağlığını korumak" olarak ortaya koyuyor. Ancak 4.5 yıllık iktidan döneminde enerji politikalarındaki tersi uygulamalar dikkat çekiyor. EMO‘ya göre, gelecek yıl ve 2009 için ciddi enerji sıkıntısı beklenirken, bu yaz bile eleklıik kesintileri olabilecek. Bu sıkıntının kaynağında ise, AKP‘nin enerji politikasının temelini oluşturan, "rekabete dayalı enerji piyasası" yatıyor. AKP döneminde enerji alanı serbestleştirilerek, kamunun yatırım yapması olanaksız hale getirildi. Bunun sonucunda ise, yakın dönemde elektrik açığı bekleniyor.

CHP‘de özel sektöre eğilim


CHP‘nin enerji programında, öncelikli politikasının "enerji talebinin her dönemde yeterince en verimli ve emniyetli koşullarda, doğayı tahrip etmeden, çevreyi kirletmeden sağlanması, bu amaçla her türlü teknoloji ve olanağın gereğince değerlendirilmesi" olduğunu belirtiyor. Özelleştirme karşıtı CHP‘nin enerji politikası, elektrik üretim, iletim ve dağıtım faaliyetlerinin kamu kesimince yürütülmesini öngörürken, yatırımlar konusunda özel sektöre yönelim ortaya konuluyor. Programda, özel sektöre şu ifadelerle ışık tutuluyor, "Elektrik üretiminde özellikle düşük potansiyelli hidrolik kaynaklarının değerlendirilmesi ve ihtiyaç duyulması halinde dış kaynakla beslenecek tesislerin kurularak, işletilmesinde özel sektörün ilgi ve birikimi özendirilecektir." Yine CHP‘nin programında enerji alamna yönelik somut çözümler ortaya konulmayarak, genel geçer hedefler sıralanmış.

DP özelleştirmeci

Demokrat Parti‘nin (DP), enerji politikasına ulaşamayan EMO, DP‘nin enerji politikasını DYP‘nin Ar-Ge Birimi tarafından hazırlanan enerji raporundan derledi. DP enerji politikasında "milli enerji" ifadesine sık sık başvurmuş. DP‘nin "milli enerji" sloganıyla yapmayı planladığı uygulamalara bakıldığında, serbest piyasanın ve özel sektörün öncelikli olduğu görülüyor. Küçük hidroelektrik santralleri için özel sektörü teşvik edeceğini belirten DP, rekabetçi bir enerji piyasası oluşturmak için düzenleme ve denetleme kurumlarını yeniden yapılandırmaktan söz ediyor.

MHP yabancıyı teşvik edecek

MHP ise, enerjiye küresel mantıkla bakıyor. MHP enerji politikasında yerli ve yabancı sermayeyi de unutmayarak, "yerli ve yabancı sermayenin bu alandaki yatırımları teşvik edilecektir" diyor. MHP, özel sektörün madenler üzerinde arama faaliyetlerine girmelerini sağlayıcı tedbirler alacağından, teknoloji, finansman ve pazarlama açısından yabancı sermayenin teşvikinden de söz ediyor. Milliyetçiliğiyle sürekli övünen MHP‘nin programında hiçbir şekilde "milli" ve "ulusal" ifadelerine yer verilmemiş olması da dikkat çeken bir diğer unsur.

Genç Parti (GP) ise, diğer partilerden daha açık bir şekilde özel sektör vurgusunu yapıyor. GP, nükleer enerjinin kullanımını da hedef olarak programında belirmiş durumda.

EMEK Partisi kaynakları ulusallaştıracağını ifade ediyor. Parti programında enerji politikasına özel bir yer ayırmayan EMEP‘in enerjide kamusal bir anlayışı vurguladığı görülüyor. ANKARA - DİHA

(Gündem 03.07.2007)
 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

MUTLU BAYRAMLAR

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

Okunma Sayısı: 1079


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.