MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

PETKİM'İ KİMİN ALDIĞINDAN ÇOK, PETKİM'İN NİÇİN SATILDIĞI SORGULANMALI VE SATIŞA KARŞI ÇIKILMALIDIR!


DUYURU

 
Kimya Mühendisleri Odası, PETKİM'in özelleştirmesiyle ilgili olarak 10 Temmuz 2007 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.
 

PETKİM‘İ KİMİN ALDIĞINDAN ÇOK, PETKİM‘İN NİÇİN SATILDIĞI SORGULANMALI VE SATIŞA KARŞI ÇIKILMALIDIR!

Ülkemizin tek entegre petrokimya tesisi olan PETKİM‘in % 51 hissesinin blok satışı için Özelleştirme İdaresi tarafından 5 Temmuz.2007 tarihinde yapılan ihalede, Troika Dialogue, Investment Production Group Eurasia ile Caspi Neft şirketinden oluşan TransCentralAsia Petrochemical Holding adlı Konsorsiyum 2.05 milyar dolar ile en yüksek teklifi veren grup olmuştur. Konsorsiyumun içinde Troika Dialogue‘un yatırım finansman şirketi olduğu anlaşılırken, sektörle nispeten ilişkili olarak görünen Konsorsiyum üyesi, petrokimya sanayinin hammaddesi olan petrol-doğal gaz sektöründe faaliyet gösteren Caspi Neft şirketidir. Kazakistan‘da Güney Alibek bölgesindeki petrol ve doğal gaz sahalarını işleten Caspi Neft şirketinin tamamı ABD kökenli Transmeridien Exploration İnc. firmasına aittir. Bu şirketin faaliyet alanının esas olarak Hazar bölgesindeki tesbit edilmiş petrol sahalarını geliştirmek olduğu ve petrokimya sanayi konusunda deneyimi olmadığı anlaşılmaktadır.

İhale sonrasında ülkemizde PETKİM‘in satılmasından çok "satın alanların milliyeti ve kökeninin‘ üzerinde durulduğu görülmektedir. Kimya Mühendisleri Odası olarak, bizce esas üzerinde durulması gereken konu, "PETKİM‘i kimin aldığı‘ ndan çok, "Ulusal petrokimya kuruluşumuz PETKİM‘in niçin satıldığı‘ olmalıdır. Dünyadaki gelişmeler ve hızla büyüyen iç piyasa bu kuruluşumuzun satılmasını değil, kamu kuruluşu olarak korunmasını ve yeni yatırım yapılmasını gerektirmektedir.

-Petrokimya sanayi ham petrol veya doğal gazın rafinasyonu sonucu elde edilen ürünleri hammade olarak kullanan ve plastikler, elyaf-tekstil, boya, gübre, temizlik malzemeleri, solvent imalatı, ilaç- kozmetikler gibi geniş bir sektörler yelpazesine yönelik ilk ve/veya ara ürünleri imal eden çok önemli bir sanayi koludur. Bu anlamda petrokimya sanayi çok sayıda sınai üreticiyi ilgilendirmekte ve etkilemektedir.

-Dünyada petrokimya sektöründe üretimin ağırlığı Batı‘dan Orta Doğu ve Çin‘e kaymaktadır. Petrokimya sanayinde rekabet açısından hammaddeye yakınlık önemli bir avantaj olduğu gibi geniş pazarlara ulaşım kolaylığı da son derece önemlidir.
İç pazarın yanı sıra, genel olarak Türkiye, özelde PETKİM‘in yeri ve limanı Batı pazarlarına ulaşım açısından son derece caziptir.

-Dünyada ulusal kimya ve petrol şirketlerinin önemi artmaktadır. On yıl önce ulusal nitelikli şirketler dünya toplamının % 11‘ini oluştururken bugün payları % 17‘ye çıkmıştır. 2015‘te bu oranın % 25‘e çıkacağı tahmin edilmektedir. Ulusal şirketler sadece petrol ve doğal gaz kaynakları açısından zengin olan ülkelerde değil, aynı zamanda iç ihtiyacı fazla olan ülkelerde de kurulmakta ya da korunmaktadır.

-Türkiye petrokimya ürünleri açısından hızla büyüyen bir pazardır. Türkiye‘de petrokimya ürünlerine olan talep artış hızı son yıllarda ortalama olarak % 10‘nun üzerinde gerçekleşmiş olup, bu artış hızı dünya ortalamasının en az iki katıdır. Ülkemizin petrokimya ürünlerine olan talep itibariyle Çin‘den sonra, dünyanın en cazip ikinci pazarı haline geldiği ifade edilmektedir.

-Yurtiçi petrokimyasal ürün ihtiyacının ancak % 30‘u yerli üretimle, yani PETKİM tarafından karşılanmakta, geri kalanı ithal edilmektedir. Ülkemizdeki talep artış hızı dünya ölçeklerinde petrokimya tesisi kurulmasına olanak sağlayacak düzeydedir. Ülkemizde 1 milyon ton etilen üretim kapasitesine sahip yeni petrokimya tesisine ihtiyaç olduğu yıllardır vurgulanmaktadır. Özel sektörün bu alanda karlı yeni yatırımlar yapabilmesi mümkün iken, ulusal şirketimizin satışa çıkarılmasının hiçbir anlamı yoktur.

-Son derece yaygın bir kullanım alanı olan kimyasalları üreten PETKİM, başta sayıları 6 bini bulan plastik firmaları olmak üzere binlerce küçük ve orta ölçekli sanayi işletmesine hammadde vermektedir. Bu sanayicilerin en önemli darboğazı hammaddede ithalata bağımlı olmaktır. PETKİM‘in özelleştirilmesi sonucunda, satınalan firma üzerinde herhangi bir denetim kalmayacak olup, PETKİM‘den hammadde alan yerli sanayicilerin yeni darboğazlarla karşılaşma riski artmaktadır.

-Bölgemizdeki hammadde zengini ülkeler için Türkiye hedef pazarlardan biridir. Yurt içi pazarımızın kaybedilmemesi, katma değerin yurt içinde kalmasının sağlanması, istihdam yaratılması amacıyla sektörde kamunun varlığının korunması, kamu eliyle yeni yatırımlar yapılması gereklidir.

-İç pazarımızın büyüklüğü petrokimya kökenli teknolojinin geliştirilmesi açısından avantaj niteliğindedir. Mevcut tesislerini ve iç pazarını uluslararası sermayeye teslim etmiş olan Türkiye‘nin teknolojik atılımları hangi sanayi altyapısı üzerine oluşturacağı, daha da önemlisi bunu nasıl toplumsal kazanım haline dönüştüreceği sorgulanmalıdır.

Ekonomik alanda denetimi yabancı sermayenin eline vermiş olan bir ülkenin ne sanayileşme ne de bilimsel teknolojik gelişme alanında ulusal bir stateji geliştirebilme ve uygulama olanağı kalmamaktadır. Bu nedenle, bu tesislerimizin elden çıkarılması sadece bugünkü kayıplarla sınırlı olmayıp, geleceğimize de ipotek koyma anlamına gelmektedir.
PETKİM‘in satışı, AKP Hükümetinin uluslararası sermayeye ve IMF programlarına tam teslimiyet halinde, ülkemizin kaynaklarını ve varlıklarını satışa çıkarmasının en son ve en yeni örneğidir. Ulusal petrokimya kuruluşumuz PETKİM‘in % 51 hissesinin de satışıyla ülkemizin stratejik bir sektörünün bugünü ve geleceği uluslararası sermaye ile petrol ve kimya şirketlerinin kontrolüne terkedilmektedir. Dünyada önemli bir tekelleşme eğilimi olan bu sektörde kamu kuruluşlarımızın entegrasyonu parçalanıp özelleştirilirken, uluslararası şirketlere tekel oluşturmaya açık rant alanları sağlanmaktadır.
Kimya Mühendisleri Odası olarak,

-Ülkemizdeki ekonomik denetimin, dolayısıyla ülkemizin bugünü ve geleceğinin uluslararası sermayenin kontrolüne terkedilmemesi,
-Ülkemiz varlıklarının, sanayileşme ve bilim-teknoloji geliştirme hedeflerimizin korunması ve bu alanlardaki gelişmeler sonucunda elde edilecek toplumsal kazanımların yok edilmemesi için PETKİM‘in özelleştirilmesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz.

Kimya Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 2024


Tüm Duyurular

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.