MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİLİŞİMDE UNVAN TARTIŞMASI SÜRÜYOR (SABAH-İŞTE İNSAN EKİ)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Bilişim kursları sertifikalarından 'mühendis' ibaresinin kaldırılması uzman mühendis tartışmasını sona erdirmeye yetmedi.
 

Reklam Kurulu, düzenledikleri kurslara katılanlara ‘mühendis‘ unvanı verdiklerini iddia eden şirketlerin tanıtımlarına yasak getirdi. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası‘nın (EMO) başvurusu üzerine konuyu inceleyen Reklam Kurulu, bazı firmaların Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun‘a aykırı hareket ettiğini belirterek idari para cezalan verdi."                                         

2005 yılında resmi gazetede de yayınlanan bu ibare, yaklaşık 10 yıldır Türkiye‘deki bilişim sektörüne ara eleman yetiştirme görevini sırtlanan özel kursların sertifikalarına yeni düzenlemeler getirilmesini sağladı. O dönemde EMO‘nun başvurusu üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı‘na bağlı Reklam Kurulu; Akademi Bilgi İşlem Sistemleri, Koç Bryce Teknoloji Eğitim Hizmetleri, AkademiNET ve Bilge Adam‘a mühendis yetiştirdikleri iddiası nedeniyle para cezası vermişti.

İfade değişti, sorunu bitmedi

Ceza alan özel eğitim kurumlan, bu karara saygı göstererek "mühendis" ibaresini "uzman" olarak değiştirdi. Ancak bu konuda yapılan düzenleme, aradan geçen iki yıla rağmen piyasadaki kafa karışıklığını çözmeye ve bu konudaki tartışmayı bitirmeye yetmedi.

Türk bilişim sektöründe adı ilk kez 1984 yılında anılmaya başlayan bilgisayar mühendislerinin sayısı, bugün yaklaşık 14 bin civarında. Bu alanda eğitim veren 53 üniversitenin kontenjan kapasitesi ise araştırmalarda ortaya çıkan eleman ihtiyacını karşılamaya yetmiyor.

Tek bir başlık altında toplanan bilgisayar mühendisliği, teknolojinin getirdiği yeni açılımlarla sistem, servis ve yazılım alanlarında uzmanlaşmaya gitmeyi zorunlu kılıyor.

Türkiye‘de yalnızca üç üniversitede verilen yazılım ve sitem mühendisliği eğitimlerinin toplam kontenjanı ise sadece 130 kişi. Dolayısıyla branşlaşma alanında yaşanan bu kafa karışıklığı ve eleman eksikliği, bilgisayar ve elektronik mühendislerini rahatsız eden konuların başında geliyor.

Bu alanda eğitim veren kurumların alınan karara uymak konusunda titiz davrandığını belirten EMO Vekili Hayati Küçük, özellikle odaya kayıtlı mühendislerin bu konuda yaşadığı hassasiyetin altını çiziyor: "Dava sürecinden sonra Microsoft, Türkiye ayağında mühendis yerine uzman ibaresini kullanarak faaliyetlerini sürdürüyor. Dava sürecinden sonra zaman zaman İntemet‘te mühendis yetiştirdiği iddia eden kurslarla karşılaşsak da yapılan uyarıların ardından onlar da düzeltildi."

Geçmiş yıllarda yapılan bu yanlışın tüm sistemi altüst ettiğini belirten Küçük, "Şirketlerin verdikleri iş ilanlarında da bazı sorunlar var. Eski konjonktür bilgisayar mühendisliği alanına tecavüz eden bir uygulamaydı. Piyasada da kafa karışıklığı yaratmıştı. Bu karışıklık halen sürüyor. Piyasada sistem mühendisi adlandırmaları var ama bizim müdahalemizle iş verenler daha dikkatli olmaya başladı" diyor.

Tek unvan yetmiyor

Uzmanlara göre piyasalarda yaşanılan karışıklığın altında, üniversitelerdeki branşlaşmadaki eksikliği yatıyor. Kendini geliştirmek ya da yazılım veya sistem ayağında uzmanlaşmak isteyenler uluslararası geçerliliği olan sertifika programlarına yöneliyor. Mezunlarına direk mühendis unvanı vermelerinin tek sebebinin sertifikaların Türkçe‘ye çevrildiğinde bu anlamın çıkması olduğunu belirten Bilge Adam Bireysel Yazılım Bölüm Başkanı Hakan Ulagan, "Yazılım mühendisliği eğitimine ‘mühendislik‘ dememizin sebebi, sertifika adlarının direk çevrilmesiydi. 2005 yılında çıkan kanun neticesinde EMO haklı bir itirazda bulundu. Böylece "mühendislik" yerine "uzman" kullanmaya başladık" dedi.

Bu konuda piyasalarda halen bir kafa karışıklığı yaşandığını belirten Ulagan, "İş başvurusuna bulunduğunuzda insanlar diplomanızı istiyor. Mühendislerin zaten dört yıllık üniversite diploması var. Bizden mezun olanlar ise Microsoft‘un verdiği sertifikalara sahip. Zaten mezunlarımızın hiçbirinin şirketlere "ben mühendisim" diyeceğini sanmıyorum. Unvanların arkasına sığınmak yerine ellerindeki uluslararası geçerliliği olan sertifikalara güvenirler" dedi.

İtirazın yapıldığı yıllarda yazılım mühendisi yetiştiren bir bölüm olmadığı belirten Ulagan, 2005 yılından sonra Ankara Atılım Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesinde bu bölümlerin açıldığını ifade etti. Sorunun branşlaşma eğitimlerinin azlığından kaynaklandığını belirten Ulagan, ‘mühendis‘ unvanın kaldırılmasının ardından kurslara talepte bir azalma olmadığının altını çizdi. Piyasadaki eleman ihtiyacına çözüm getirmek için meslek yüksek okulu açma planlan kuran Bilge Adam, önümüzdeki dönemde bu konuda yeni projeleri hayata geçirecek.

(Sabah-İşte İnsan Eki, 15.07.2007)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 1090


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.