MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YAZILIM ALANINDA AR-GE TEŞVİK EDİLMELİ



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi ve Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen III. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu'nda yazılım mühendisliği sorunları tartışıldı. Sempozyumun açılışında konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, düşük maliyetli yazılım alanının Türkiye için fırsat olduğunu dile getirerek, yerli yazılımların teşvik edilmesi ve uluslararası tekellerin kısıtlanması gerektiğini kaydetti. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler ise 2.5 trilyon dolarlık dünya iletişim ve bilişim pazarının yüzde 12'sini yazılım sektörünün oluşturduğunu belirterek, Ar-Ge çalışmalarına yeterince önem verilmeden Türkiye'nin 109 milyon dolarlık yazılım ithalatı ile 10 milyon dolarlık ihracatı arasındaki farkın kapatılamayacağına dikkat çekti.
 

EMO Ankara Şubesi ve Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen III. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu,  (UYMS) 27-30 Eylül 2007 tarihleri arasında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi‘nde gerçekleştirildi.

Akademisyenleri, meslek kuruluşlarını, kamu kuruluşlarını ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirmeyi amaçlayan sempozyum kapsamında 9 oturumda 45 sunum yapıldı. "Bilişim Hukuku" ve "Bilgi ve Bilişim Politikaları" başlıklı panellerin yanı sıra sempozyum kapsamında "İlgiye Odaklı Yazılım Geliştirme" başlıklı bir de çalıştay düzenlendi. 

Sempozyumda TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş‘ın yanı sıra DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu ve DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan açılış konuşması yaptı.

Soğancı, ‘Beyin Göçüne‘ Dikkat Çekti

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, sempozyumda yaptığı konuşmasında, "bilişim sektörü" kavramının en az 20 alt sektörü de kapsadığını ifade ederek,  "Bu aslında diğer hiçbir sektörde olmayan büyük bir istihdam kaynağının da işareti. Türkiye her ne kadar üretici, geliştirici bir kimliğe bürünememiş olsa da, bu konuda çalışabilecek beyinleri yetiştirme yeteneğine sahip" dedi.

Ekonomik kaynakları çok kısıtlı olan ülkelerin bilgisayar donanımı üretmelerinin yüksek maliyetler dolayısıyla çok mümkün olmadığını vurgulayan Soğancı, yazılım sektörünün işe başlama maliyetlerinin düşük olmasının fırsat yarattığının kaydetti. Yazılım sektörünün ülkemiz için gelişebilir bir alan olduğunu belirten Soğancı, "Öncelikle Türkiye yetişmiş insan gücü açısından şiddetli bir kanama içerisinde, ciddi bir beyin göçü var. Bilişim sektöründeki bazı belirsizlikler bu konuda beyin göçünü tahrik ediyor. Uzun süren eğitimler sonunda bireylerin aradıklarını bulamaması, ‘yetersiz‘ kişilerin sektörde yer edindiklerini görmeleri bir anlamda beyin göçüne zorluyor" diye konuştu.

Yazılım mühendisliği alanında uzmanlığı belgelendiren uluslararası sertifika kuruluşları hakkında bilgi veren Soğancı, şöyle konuştu:   

"TMMOB‘nin sürekli gündeminde olan uzmanlık ve belgelendirme çalışmaları bu anlamda önemlidir. Bizler meslek alanında uzmanlıkları belirleyemez ve de akredite edemezsek bu alan başka organizasyonlarla doldurulacaktır. Doldurulmaktadır."

"Yerli Yazılım Teşvik Edilmeli"

Türkiye‘nin yazılım alanında büyük ölçüde yabancı tekellere bağımlı olduğunu ifade eden Soğancı, dış kaynaklı yazılım temini yerine yerli ürünlerin teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti. Sektörün güçlenmesi için özel bir strateji izlenmesi gerektiğini de vurgulayan Soğancı, şöyle devam etti:

 "Bu anlamda yarı-içe dönük, kendini koruyan bir mekanizmanın oluşması gerekiyor. Ayrıca tekelleşmeye karşı yapılanmaların, yasal düzenlemelerin de gerektiği bir gerçek. Tekelleşme her sektörde olduğu gibi yazılım sektörünün de sıkıntısıdır. Hatta yazılım sektörü en hızlı üretim sürecine sahip sektörlerin başını çekiyor olduğu için tekelcilikten kaynaklanan derin yaralar alıyor. Hem tekelciliğin önünü kesecek, hem de tekelciliğin açtığı yaraları kapayacak bir yapılanmanın sağlanması gerekiyor."

Ulusaler, "Yazılım İhracatı 18, İthalatı 109 Milyon Dolar"

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler,  yazılım mühendisliği alanının önemine işaret ederek, dünya iletişim ve bilişim pazarı hacminin 2.5 trilyon doları aştığını ve bu rakamın yüzde 12‘sinin yazılım alanında gerçekleştiğini kaydetti.

Yazılım mühendisliği alanının mühendis emeğinin en çok sömürüldüğü alanlardan biri olduğunu kaydeden Ulusaler, gelişmekte olan ülkelerden, gelişmiş ülkelere doğru yaşanan beyin göçüne dikkat çekti.

Gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkeler arasındaki dijital uçurumun artığını belirten Ulusaler, "Ulusal gelirinin içinde eğitimin payı yüzde 4‘ü geçemeyen ve Ar-Ge‘ye ayrılan payın yüzde 1‘in altında kaldığı Türkiye için de bu uçurumu aşmak bir hayli zor görünmektedir. Nitekim yazılım ihracatımız 18 milyon dolar iken ithalatımızın 109 milyon doları buluyor olması gelinen durumun bir başka göstergesidir" dedi.

Yazılım mühendisliği alanında da uluslararası tekeller ile mücadelenin önemli bir gündem maddesi olması gerektiğini vurgulayan Ulusaler, "Türkiye‘de mevcut iktidarında bu konuda açık kodlu yazılıma yönelmek yerine uluslararası tekellere teslim olması son derece yanlış ve affedilemez bir tutumdur" diye konuştu.

Yazılım mühendisliği alanın en önemli kaynağının kalitesi yüksek yetişmiş eleman olduğunu ifade eden Ulusaler, şöyle konuştu:   

"Yazılım geliştirme, kapsamlı ve karmaşık bir mühendislik faaliyeti olup emek ve yetenek ağırlıklıdır.  Sektörün hızlı gelişiminden ve belli oranlarda beyin göçünden doğan açığını kapatmak için her yıl 73 bine yakın mezun gerekmektedir. Diğer yandan sektördeki hızlı gelişme mühendisin süreç içerisinde sürekli kendisini yenilemesini gerektirmektedir. Kendini yeni bilgi ve tekniklerle donatması zorunludur.  İşte burada Meslek Örgütü olarak devreye giriyor ve meslek içi tamamlama eğitimleri ile meslektaşlarımızın bu açıklarını gidermeye çalışıyoruz."

"Esnek Çalışma Mühendisi Yıpratıyor"

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş ise, yazılım mühendisliği alanında yaşanan gelişmelerin bir yandan insan yaşamını kolaylaştırırken, bir yandan da yeni sorunlara neden olduğunu kaydederek, sempozyumun geleceğin sorunlarının belirlenmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Bilişim sektörünün son yıllarda hukuk ile daha yakın etkileşim içinde olduğuna dikkat çeken Pektaş, "Bilişim hukuku da bu çerçevede gittikçe önem kazanmaya başlayan bir konu. Teknolojinin kamusal fayda için değil, küçük zümre çıkarları veya bireysel çıkarlar için kullanılmasını da içeren Bilişim Hukuku‘nun önemini, yasaların bir gün herkese gerekli olabileceğini söyleyerek açıklayabiliriz" dedi.

Yazılım sektörü çalışanlarının esnek çalışma koşulları nedeniyle önemli ölçüde gündelik hayattan ve sosyal yaşantıdan uzaklaştırıldığını belirten Pektaş, şöyle konuştu:

"Dünyadaki ve Türkiye‘deki gelişime ayak uydurma hırsı ile çalışanların aşırı yoğun ve bir türlü bitmek bilmeyen fazla mesai çalışmaları ile sosyal hak kayıpları giderek artan bir oranda meşrulaştırılmak istenmektedir. Altın yumurtlayan tavuğu kesmekten farkı olmayan bu yaklaşım mevcut yetişmiş insan kaynaklarımızın normalden daha kısa sürede yıpranarak verimsizleştiğine tanık olmaktayız."

Yazılım sektörü gelişimi için verilecek Ar-Ge teşviklerinin bir takım çıkar grupları tarafından amaç dışı kullanılabileceğine dikkat çeken Pektaş,  "Her teknolojik alanda olduğu gibi, yazılım alanında da yeterli bilgiye sahip olunarak, gerçek anlamda Ar-Ge çalışmaları yapılmalı, teknoloji ithalatına dolayısıyla dışa bağımlı konuma düşmeye karşı önlemler şimdiden alınmalıdır. Altını olan kuralı koyar, kuralı koyan altını alır kısır döngüsü, toplumumuza çok şey kaybettiriyor" dedi.

 

Bağlantılar

www.uyms.org.tr/
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

MUTLU BAYRAMLAR

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

Okunma Sayısı: 1653


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.